Vinnéd bölcsibe a gyermeked azért, hogy...?
A dilemma: ha nem megy bölcsibe, nem indul el az értelmi fejlődése, beszéde a rengeteg fejlesztés ellenére sem. Gyógypedagógus, orvos megmondta.
Ha viszed bölcsibe, "erőszakkal" szokatják a szobatisztaságra, annak ellenére, hogy egyáltalán nem érett rá, papírja van róla, hogy 3 évesen inkontinens.
Melyik a fontosabb? Az, hogy beszéljen, és ezzel fontos agyi folyamatok induljanak be (olyan gondolkodási sémák, amik csak a beszéddel kezdődnek, ő ebben el van maradva, általános fejlettségi szintje sokmindenben 1 éves szintű, de NEM értelmi fogyatékos)
Vagy megóvnád a szobatisztaságra szoktatástól (utánjelzés sincs, leveszik róla a pelust, és félóránként menni kell pisilni).
Otthon, fejlesztő foglalkozáson a további fejlődése már nem biztosítható, csak közösségben.
Csak simán érdekel, hogy más hogy döntött volna.
De ha ilyen válaszokat kapok, akkor hagyom a fenébe.
Az orvosi papírján volt rajta, hogy inkontinens. Igen, 3 évesen.
Igen, 4 hónap alatt tette le így a pelust.
Igen, el volt maradva értelmileg, de behozta.
Mi ezen olyan hihetetlen???
Szkenneljem majd be a papírjait?
Most épp dolgozok (éjszakás vagyok), de mind megvan időrendben (3 mappa...).
Olyan válaszokat várok, hogy :
Igen vinném, mert...
Nem vinném, mert...
20!
Igen, ő. Májbeteg volt 3 éves koráig, stb stb.
Minden igaz, amit leírok. Nem szoktam hazudni.
Semmilyen problémáról nem tudok, amit okozott volna.
Viszont szeptemberben visszük gyermekpszichiáterhez. Valószínűleg megkapja az autizmus diagnózist.
Egyébként ismét azt írnám, hogy nem vittem volna.
Nekünk nagyon hasonló helyzettel bejött, hogy nem adtuk bölcsibe. 3 év 8 hónaposan minden tréning nélkül egyik napról a másikra tette le a pelenkát. Soha egyetlen baleset nem volt. A nephrológusa (mert ő vuros volt) is ezt az utat tàmogatta.
Ahova átjöhettetek volna (Db) csak úgy kaphatott ellátást, ha nem kerül bölcsibe. Oda jártunk állataszisztált beszédindító foglalkozásra, szenzoros tornára, itthon tornáztatta a magán gyógytornász, foglalkozott vele családtag fejlesztő pedagógus óvónő (aki szintén bölcsi és neki korai ovi ellen volt).
Született kistestvére az adott időszakban: óriási fejlesztő erővel volt rá, szocializációt is megdobta. Az auti diagnózist privában megkaptuk, de nem fogjuk hivatalossá tenni, mert egyelőre sokkal jobban haladunk nélküle. Az àllami pszichológus véleménye is ez. Ha sikerül a kiszemelt inkluzív osztályba íratni, lehet később se lesz rá szükség.
24!
Ha nem vittem volna, akkor nem indul el a beszéde, és még jobban elmarad értelmileg.
Akkor lehet, hogy normális oviba nem is mehetett volna.
Megmondta a gyógypedagógus. Azért ne feledd, 2 éves korában még azt mondták, hogy értelmi fogyatékos!
3 évesen úgy vittem bölcsibe, hogy a pszichológus szerint 1 éves szinten volt. Csak tudott járni.
Ahhoz képest 3.5 évesen normál oviban kezdett. Persze voltak elmaradásai, pisilni is akkor ment, ha vitték (a kiscsoportosokat viszik).
Amúgy minden alkalommal, biztosan csak most mondja, ha pisilnie, kakilnia kell. Most 5.5 éves. Sőt, pár hete elmegy egyedül. Ez nála hatalmas dolog!
Az meg, hogy mi lesz szeptemberben a gyermekpszichiáternél, majd meglátjuk. (nem tudom, milyen az sztk-s pszichiáter..)
Csak azért tettem fel a kérdést, mert néha eszembe jut, hol tartanánk bölcsi nélkül. Valószínűleg nem fejlődött volna úgy, ahogy.
"Ha nem vittem volna, akkor nem indul el a beszéde, és még jobban elmarad értelmileg."
Nem tudhatod. Hisz nagyon nagyon hasonló helyzetből indultatok, csak kicsit jobból, mint amilyen a miénk volt és erőltetett közösség nélkül sikerült kivergődnünk. De értem én, kognitív disszonancia, meg kell magyaráznod, különben nem tudod feloldani magadban, hogy akkor nem ellenkeztél a szakemberekkel.
Egyébként a mai napig jobban fejlődik a lányom ovi nélkül. Az összes valamit is érő fejlesztést ovin kívül szervezzük meg. Rájuk támaszkodnánk sehol se lenne.
De minden gyerek más. Nekem lépnem kellett, nem hagyhattam abban az állapotban.
Az a baj, hogy a legtöbb bonyolult gondolkodási séma kialakulása a beszédhez van kötve.
Ezért, ha nem tud megindulni a beszéd időben, akkor az értelmi fejlődés elmarad.
És egy bizonyos szintről már nagyon nehéz visszajönni. És nem tudhatod, hogy a te gyereked be tudja-e hozni a lemaradást.
A klinikai szakpszichológus szerint a hosszú kórházi tartózkodás okozott nála elmaradást, ez vetette vissza az értelmi fejlődését.
Itt az sántít, hogy ha egy gyermek SNI (ugyan nem írtad, de ilyen szintű elmaradás esetén gondolom az) és intézménybe jár, akkor KÖTELEZŐ az intézményben megadni neki a szakértői véleményben előírt fejlesztést.
Bölcsiben ezt a szakszolgálat szokta biztosítani, de néhol saját fejlesztő.
Szóval nem értem miért kéne lemondani róla, itt valami nem kerek.
Elhiszem, hogy nálad nem így volt, de én meg biztosan tudom, hogy ebben az estben sérültek a gyermek jogai.
Veszett fejsze nyele, ha a gyógypedagógus is ezt mondta, akkor gondolom ő jobban ismerte a helyzetet, ne rágódj ezen.
"akkor KÖTELEZŐ az intézményben megadni neki a szakértői véleményben előírt fejlesztést"
Nem tudtam követni, hogy épp kinek írtad, de ez bizony a legtöbb helyen csak papíron igaz.
Papíron adják meg a kellő számú fejlesztést, és hiába reklamálsz, ha egyszerűen ember nincs rá.
Pl: (többek közt) heti 2 egyéni logopédiai fejlesztés van a gyerekemnek előírva.
Ezzel szemben kéthetente 1 alkalommal jön az utazó logopédus és tart egy 30 perces csoportos órát 6 gyereknek... És ez megyeszékhely.
Természetesen a kérdezőnek írtam.
Én gyed előtt a fővárosban voltam korai fejlesztésben. Nálunk amikor nem volt megfelelő szakember a kerületben, jött egy a másikból. Nem mondom, sorsot húztak, hogy ki fog rohangálni egyetlen gyermek hallásfejlesztésért, de megoldódott.
Tudom, hogy sok helyen ez nem így megy, de azért lehet rá hivatkozni, hogy ez jár, és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!