Mennyire ideális 3 év korkülönbség testvérek között? Akinek ennyi van a gyerekek között; írnátok tapasztalatokat?
Kb. Mikortól tudtak együtt is játszani?
Mennyire volt féltékeny a nagyobbik a kistesó érkezése után?
Jól kijönnek egymással?
Köztünk a bátyámmal 3 év van, és igencsak rossz volt a viszonyunk egész kiskorunkban is. Féltékeny volt rám, mert már nem csak körülötte forgott a világ. Ő domináns, zsarnokoskodó, de gyors észjárású és realista volt, én visszahúzódó, alázatos kis szerencsétlen művészlélek voltam. Folyton veszekedtünk, sokat vert, a közös játékaink is arról szóltak, hogy állandóan parancsolgatott nekem, de megérteni nem értettük meg egymást. Bevallom, sokszor féltem tőle. Egész addig, amíg el nem költöztünk mindketten a szülői házból. Onnantól kezdve jó testvérek lettünk, napi kapcsolat van a nagy távolság ellenére. Ez annak köszönhető, hogy az idők során kikupálódott a jellemünk jó irányba, mindketten sokat tanultunk az életről, egyre több közös vonás lett bennünk lassan. Rájöttünk, hogy az éles ellentéteink a szüleink miatt is kialakultak. Bátyámnak nem volt egy normális apakép, akiről példát vehetett volna, felnézhetne, akitől tanulhatna, engem pedig folyton mindenki csak akadályozott és alábecsült.
Nekem van egy babám, még nem tervezünk a férjemmel második gyereket, de ennek ellenére 3 év lenne az ideális korkülönbség, amit jónak találnék majd. Hiszek abban, hogy sok múlik a szülő hozzáállásán.
Három és fél év a korkülönbség. A nagyobbik kisfiú, a kisebbik kislány.
Mi nagyon ügyeltünk a testvérféltékenység megelőzésére. Vagyis a kicsi érkezése előtt sokat beszéltünk róla, a nagy is várta őt. A kicsi érkezése után pedig ügyeltünk rá, hogy minden nap tudjon a nagy is egy kicsit kettesben lenni az anyjával (én az apa vagyok). Velem kettesben pedig sok programot csináltunk, amire a kisbabát úgysem vihettük volna. Ez nagyon jólesett neki, hisz akkor én csak őrá figyeltem. Azóta is nagyon apás a kisfiam.
Később abból voltak konfliktusok, hogy a kicsi mindig azt akarta játszani, amit a nagy, de ő még nem tudott partner lenni benne, ill. a nagy egyedül akart játszani. Ezeknél is azért amennyire lehetett, igyekeztük úgy szervezni, hogy külön legyenek, hogy a kicsi ne lássa, a nagy mit épít, vagy olyan helyre épített (olyan helyen játszott) a nagy, ahová a kicsi nem tudott fölmászni, nem tudta lerombolni.
Soha nem volt a nagy agresszív a kicsivel, és csak néha-néha (kb. évente egy-kétszer) mondott olyat, hogy nem örül a kistestvérének, hogy kár, hogy született kistestvére. Azt hiszem, ennél sokkal gyakrabban és sokkal keményebben szoktak efféle megjegyzések lenni.
Kb. a kicsi három éves korától tudnak együtt játszani. Most a kicsi 4 éves múlt, a nagy közeledik a 8. születésnapjához. Most is összekapnak időnként, de alapvetően nagyon szeretik egymást, rengeteget játszanak együtt; védelmezik, békítik, vigasztalják egymást, ha egyikük mérges vagy sír valami miatt.
1-re reagálva, valóban sok múlik a szülők hozzáállásán. Ill. saját gyerekkoromra visszagondolva, jól jött ki, hogy különböző neműek, így mindegyik megélheti a családban a maga egyediségét, sokkal kevesebb a rivalizálás, mint nálunk volt gyerekkoromban (egy bátyám van, tehát két fiú, másfél év korkülönbséggel).
Nalunk pont 3ev van, mert ugyanazon a napon is szulettek🙈
De abszolut jó a kapcsolatuk, szeretnek egyutt jatszani. Most 5 eves a nagy és 2 a kicsi. Mi is egyebkent feltunk, hogy majd mi lesz ha oviba megy, mert mindenkeppen 3 évet vagy tobbet terveztunk. De ugy alakult, hogy 2 evesen elkezdte a bolcsit a kislanyunk, ezert mikor oviba kellett mennie 3 es fel evesen, akkor nem volt ilyen feltekenyseg benne, hogy most ot lepasszoljuk es én meg a kicsivel vagyok otthon. De ha nem járt volna bolcsibe, szerintem akkor se lett volna ilyen(utolag igy latom), mivel a kisteso születése utan majdnem 5 honapot otthon voltunk(3 hónap nyári szunet)szoval nem hinnem, hogy ugy érezte volna, hogy ot elkuldom otthonról.
A szulok szerint minden rendben, persze. A pszichologusok es a lelkiismeretes pedagogusok szerint egy 2 eves eletkoranal fogva nem kepes egyutt jatszani. Sem szerepjatekot, sem kozos epitkezest (pl jatekkockabol egy varat), sem semmilyen egyuttmukodos jatekot. Egyszeruen, mert az eletkoranal fogva meg nem tart ott. A keteves meg csak a tanulasi szakaszban van, az oteves mar szerep- es tarsasjatekot jatszana, amire a kicsi meg nem kepes.
Mire a kicsi belenone a szerepjatekokba (kb 5 evesen), addigra a nagyobbik mar 8 eves, es nem akar mar papas-mamast-boltost-ovodasat jatszani, o mar inkabb a tanulos jatekokat reszesiti elonyben, egyszeruen, mert o mar masodikos, es mar mashol tart, mint a kicsi.
Es meg lehetne sorolni az eletkorbol adodo kulonbsegeket, amiket egy szulo csak akkor vesz eszre, ha gyermekpszichologus. A szulo barmennyire is probal jo testvereket nevelni, a harom ev korkulonbseg a letezo legrosszabb. De erre csak azok jonnek ra, akik szulnek egy harmadik gyereket, mindegy mekkora korkulonbseggel, es akkor dobbennek ra, hogy jeeee, a legnagyobb szinte kizarolag a legkisebbel hajlando jatszani (anyukasat), es a kozepso mintegy elhanyagolodik.
Ahol 2 ev, vagy kevesebb van a gyerekek kozott, ott sokkal jobb a testverviszony, az egyuttjatszas minosege, es a kesobbi kapcsolat is.
Nem muszaj hinni nekem, eleg, ha itt a gyk-n korulnezel a testver-kerdesek kozott, es megfigyeled az eletkor-kulonbsegeket. Vagy, legyen a gugli a baratod, es deritsd ki az eletkori sajatossagokat. Semmit sem er a "mi nagyon odafigyeltunk a testverfeltekenysegre" - tudom, mindent megtettek a szulok, de az eletkori sajatossagokat nem lehet - es nem szabad - ignoralni a legnagyobb odafigyelessel sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!