Miért üti a saját fejét?
Sziasztok. Másfél éves gyerekem folyton ütögeti a saját fejét, ha nem tetszik neki hogy rászólok, ha rosszat csinál. Soha nem ütöttem meg, itthon nem lát erőszakot, mindig türelmes vagyok vele. Olyankor szépen megfogom a kezét és simogatom vele a haját, mondom neki, hogy csak simizni szabad, nem szabad ütni.
De ijesztő ez a jelenség és nem tudom mitől van. Egyébként egészséges gyerek, nyugodt nyitott, jó kedélyű, sokat foglalkozok vele.
Volt még így valaki? Mikor múlt el?
Volt ilyen, és ugyanilyen helyzetekben. Talán kicsit nagyobb volt már. Hasonlóan reagáltunk, mint te. Átöleltük és mondtuk neki, hogy ezt az okos buksit nem szabad ütni, csak simogatni. És megsimogattuk.
Valami önvád, önbüntetés lehet mögötte. Tehát, hogy ennyire bánja, hogy elvárásunk ellenére tett valamit.
Szép lassan elmúlt 1-1,5 év alatt. Túl gyakran azért nem fordult elő. Valószínűleg az átlagosnál érzékenyebb, és mélyen megérinti minden szidás, vagy ha nem tud a szülője kedvére tenni.
Másfél évesen nem lehet tudni, hogy pusztán a dackorszak váltja-e ki belőle, vagy tikkel-e. Ha ennyire balesetveszélyesen teszi, én a helyedben szervi kivizsgálást kérnék mindenesetre. A dackorszakhoz való helyes viszonulás viszont így is, úgy is elengedhetetlen, a gyermek érdekében (is): kompromisszum, mégpedig úgy, hogy következetesen tiltod mindig ugyanazt az X és Y tevékenységeket, és következetesen engeded neki a Z,W tevékenységeket. Ezen egyensúly által a dackorszak miatt frusztrációs feszültség csökken a gyemrekben, ugyanakkor meg is éli a dackorszakot, ami szintén fontos.
(Nem elfojtani kell tehát, hanem az említett kompromisszum a kulcsa.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!