Fiam 23 hós, kb 6-7 hós kora óta nyekeg. Nincs jobb kifejezésem. Nyávogva fog beszélni is, mert már igen nehezen viselem?
Szerintem örülj vele, ha megtapsolja magát, érezze valóban ügyesnek magát, ezzel szerintem bátorítod. Fogadd el és örülj ennek a fejlődésnek is, szerintem aranyos lehet! :) Persze ha úgy gondolod, akkor azért mutasd meg szakembernek, de addig, amíg nem derült ki "rossz", addig vedd úgy, hogy rendben! Önmagáért szeresd, olyannak, amilyen, tehát örülj vele, ha ő sikernek érzi, akkor az siker is!
A jelbeszédről olvastam, hogy segíti a beszédtanulást. (okosbaba.hu - itt sok jó dologról olvashatsz.) De nálunk valahogy nem volt akkoriban idő ilyenekre, teljesen kimaradt, és most nem tudom, hogy összefügg-e azzal, hogy az enyém nem ilyen "mutogatós". Vagy a tiéd nem ezekből vette a mutogatásos jeleket? Esetleg pont emiatt, mert így is meg tudja értetni magát, nem érzi szükségesnek, hogy beszéjen? Ezt "élvezi"? Mert akkor minden rendben, majdha magától rájön, hogy beszéddel többet meg tud értetni, elkezd beszélni is. Emyém is jóval többet megért, mint amit mond egyébként.
Ilyenkor ugye mondod szavakkal, ami történt? Pl. ha megfújja az ételt - forró...stb.
megint én
"A rendellenesség első kézzelfogható jele az, amikor a gyermek csak nagyon későn vagy egyáltalán nem kezd el beszélni. A csecsemők, kisgyermekek egyre idősödnek, de mintha ezen a területen egyáltalán nem fejlődnének. Nem mondanak szavakat, nem próbálnak mondatokat összerakni."
Ezt az autizmusnál találtam,szóval mindenképp menjetek szakemberhez,mert egy két évesnek már nem csak babanyelven kell gagyogni és nem csak alapszavakat mondani.Persze minden gyerek másként fejlődik,de olyan fura,hogy 23 hónaposan még csak ennyit mond.
Mit mondanak a rokonok, szüleid, anyósék, vagy akiben megbízhatsz és a környezetedben van/nemrég volt hasonló korú gyereke, esetleg több gyereke, ők hogy látják?
Ha ennyire nyugtalanít (végülis csak te tudod, pontosan milyen), és ilyenet írnak a szakkönyvek, szerintem is menj el, hogy tisztába légy vele, mi van, és majd mindenképpen írd meg mit mondott a szakember! Addig szerintem próbálj meg ne aggódni. Egészséges is lehet, ha a barátnőm gyereke 3 éves kora körül kezdett el beszélni, és ő egészséges. Most, 5 évesen mindent folyékonyan mond, mint egy felnőtt, okos...stb.
A legjobbakat kívánom, de akárhogy is alakul, az élet megy tovább. A gyermek kincs, akármilyen is, vele az isten költözött le hozzánk, szeressük úgy, ahogy van, és ezek akkor is visszahozhatatlan pillanatok!
"Gyermeket nevelni – Istennel való találkozás." /Böjte Csaba/
Remélem, segítettem, és csak legjobbakat kívánom Nektek!.
A többször író
Szeretnélek addig is bíztatni, és okom van rá.
Mert szerintem pont ez a kor, amikor elkezdhet beszélni. Most vacsinál direkt megfigyeltem a "beszélgetésünket". A babáját kérte úgy, hogy "visított" és mutogatott rá. Persze, mert mi szülők megszpktuk és automatikusan adjuk (A rokonoktól meg mit várhatunk? kérdés, ki mit.)
Elsőre majdnem adtam, csupán megszokásból. Már úton volt a baba, amikor mondtam, ha ezt kéred, akkor mond, kérem. Erre "kám"-féle, odaadtam. Behozott egy barackot, amikor kérdeztem, mit hoztál: "alm". Mondom, hogy ez barack, erre "ba". Ha ezen a szinten vagytok, akkor tényleg nem érdemes aggódni szerintem. És ha még nem itt? Mint írtam, a 23 hósom 3-4 hete kezdte ezt intenzívebben, ami alatt ezt a szintet értem. Addig alig vettem észre változást az 1 éveskorihoz képest, azóta kezdi mondani a szavak első szótagját. És mit számít pár hét, pár hónap? Mi van, ha 25 hósan kezdi el a tied ugyanezt?
Nem hiszem, hogy feltétlenül baj lenne, de hogy tudd, mi van, mutasd inkább meg szakembernek. Nehezen hinném, hogy ez nem csak megszokás, érdekel engem is, mit mondott a szakember!
Kedves többször író, köszönöm a kedves szavaid, sokkal jobban érzem tőle magam. Fiam mindent pár hónappal kicsit később csinált, mint a szuperbabák, de mindig határidőn belül. 7-9 hósan kúszott, 10 hósan kezdett mászni ès felállni, 15 hósan az ujjam végét fogta, 16 hósan járt el teljesen önállóan, tehát picit később, mint az itt sokszor emlitett babák. Igy belegondolva nem is várhattam, hogy kétévesen folyékonyan beszéljen:) saját maga által kitalált jeleket használva kommunikál, amiket teljesen megért a család. Összeteszi a kezét, mintha imátkozna és fel le rázza, majd néz rád: zene nincs? Ezt jelenti:) meg egy csomó ilyesmi még. Ahogy irtad, érthető lett számomra, hogy igy könnyebb neki a kommunikáció, mig meg nem világosodik, hogy anya jobban megért, ha mondom is, nem csak visitok mutogatva.
...gugolva rugózik=mondókázzak, énekeljek...:)
Szerintem azért nem kell minden elmaradásnál autizmusra gondolni. Annak azért vannak a vinnyogásnál egyértelműbb jelei is: szemkontaktust nem vesz fel, elhúzódik a többi embertől (csak a közvetlen családtagokat, esetleg kizárólag az anyukáját engedi közel), inkább a tárgyakhoz vonzódik, sokáig elvan azzal, hogy például leül, kézbe vesz egy marék homokot, elszórja, majd ezt újrakezdi stb.
Ez a kisgyerek nagyon is meg akarja értetni magát a mutogatással. Szerintem itt nem autizmusról lesz szó. Az meg, hogy csak pár szót beszél kétévesen, előfordul más gyereknél is.
Ha megnyugtat, nézesd meg szakemberrel, hogy miért csinálhatja, de szerintem nincs semmi baja, egyszerűen az lehet, amit írsz, akarja mondani, de még nem tudja. Ő nem ööö-get, hanem vinnyog. Gondolom elég idegtépő, de csak megtanul majd beszélni, és befejezi:)
Egy gyógypedagógiai asszisztens
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!