Fiam 23 hós, kb 6-7 hós kora óta nyekeg. Nincs jobb kifejezésem. Nyávogva fog beszélni is, mert már igen nehezen viselem?
de hát akkor miért nem mutatod meg neki?
jobban tudná hová kell fordulni,mint a válaszolók
megnézném azt a vinnyogást,elhiszem,hogy idő után már idegesítő
Vannak gyerekek, akik gyűjtögetik a mondanivalójukat, majd mindjárt pár szavas mondatokban szólalnak meg. Egy barátnőm gyereke így 3 éves kora közeledtével szólalt meg. Kislányom is 23 hós, és sajnos mi nem voltunk eddig túl ingergazdag környezetben (rokonságban), 2 nyelvi környezet is, és sokáig ő is gyűjtögetett. Kb. 1 éves korában pár szót mondott (mama, papa, csiga...stb, kevesebbet a másik nyelven), ill. az állatok (magyar) hangjait, és sokáig tartotta ezt a szintet, mostanában, kb. 3-4 hete kezd el újabbakat mondani. Amiket énekelünk, azokat utánozta eddig, akár 1-2 sort is, pl. úgy, hogy a magánhangzók helyesek, a többi minden másra hasonlít... :))
Pl. így kell járni, úgy kell járni, sári kata tudja hogy kell járni... sort: "íke jájni úkejájni szdr tugga hoj ke jái".
Szerintem minden rendben. Bár errefelé nincs védőnő, orvoshoz 1 év után csak betegség esetén viszik a gyereket, szerintem teljesen rendben. Nekem is volt egy időszakom, amikor aggódtam, ekkor kérdeztem az említett barátnőt, és azután hamarosan, ha nem is gyorsat, de észrevettem a fejlődést, ami hol lassabb, alig észrevehető, hol meg gyorsabb. Van, hogy más fontos dolgokat tanulnak meg, és ezért várat magára a beszédfejlődés. Inkább magyarul kezdett mindent mondani (mivel eleinte csak én beszéltem hozzá, férjem érthető okokból kevesebbet, mivel ő dolgozik, a rokonsága meg érdekes), majd áttért arra, ahogy minket egymással hall beszélni. Errefelé nincsenek nagyon gyerekeknek közös dolgok, ha magyarba megyünk, oda viszem játszótérre ill. játszóházba is. A saját tempójában fejlődik mindenki, de ha fejlődik, akkor rendben szerintem.
Ha van lehetőséged, persze kérdezz meg szakembert, de amíg nem derült ki, hogy baj lenne, addig úgy vedd, hogy oké.
Bocs, a végefelé: de ha úgy veszed észre, valamit is fejlődik, minden rendben.
Hogy érted a vinnyogást? Mama, papa, ilyeneket mond? vagy még pár szót?
17-27
Azért nyekereg és visít, mert neki még mindig ez a legkönnyebb és leggyorsabb mód a kommunikációra. Akkor fogja megtanulni máshogy jelezni a szándékát, ha csak máshogy éri el. Ilyen visításkor úgy viselkedek, hogy megkérdezem, ezt kéred? azt? Hideg? Meleg?...stb. Végtelen türelemmel, mindig kérdezek. A cél végülis, hogy neki sikerélménye legyen, nem nekem. Eleinte nem szóban válaszol, hanem a fejével int, majd elkezdi utánozni szép lassan, csak figyeld! Azt biztos tudod, hogy mégha ő babanyelven is mond valamit, az segíti a beszédfejlődést, ha a felnőttektől szépen kiejtve hall mindent. Ha kérdezel, és válaszol babanyelven, ezt rendesen kiejtve meg kell ismételni, mindig. Kitartást!
Előző
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!