Mikortól lehet mesét olvasni egy kisgyereknek?

A szobanövényt szerintem úgy érti, hogy leteszed valahová, és ottmarad. Nem az értelmére vonatkozik, hanem arra, hogy mennyire sajtkukac.
Ha a meseolvasás segít a beszédfejlődésben, akkor hála az égnek, hogy nem olvastam már babakorában a fiamnak, mert baromi korán kezdett beszélni, és a mai napig annyit jár a szája, mint 3 lánynak együttvéve. Plusz két hónap múlva tölti az 5-öt, és már olvasni is tud...és én ugyanilyen voltam kicsinek, dacára a 0 meseolvasásnak. Nem hiszem, hogy ezen múlik.
(#9)

Tényleg annyira nevetséges ez az egymásra licitálás, hogy van, aki 6 hónaposan kezdte, van, aki 1 hetesen, de a legmenőbb az, aki már a pocakban is mesét olvasott a babának.
Mi 2 évesen kezdtük. Előtte is próbáltam, de kivette a könyvet a kezemből, és megette, én meg minek erőltessem? Hogy menőzhessek vele a játszótéri anyukák előtt? 2 évesen már végigült a fiam rövidebb meséket, és 10 éves koráig minden esténk elmaradhatatlan része volt a meseolvasás (a végén már Harry Pottert meg ilyeneket olvastunk, én is élveztem), azóta magának olvas.
A kicsi más eset, neki tényleg "születése óta" olvastam, de nem azért, mert ez volt a mániám, hanem mert ott volt, amikor meséltem a nagynak. Ő valóban már 1 évesen hozta a könyveket, de nála ez a világ legnagyobb természetességével alakult így, és egyébként is nyugisabb típus.
Szóval azt gondolom, az esti mese egy nagyon szép és meghitt szokás, érdemes belekezdeni, de csak és kizárólag azért, mert minden résztvevőnek (a gyereknek is!) örömet okoz. Valószínűleg minden gyerek eljut erre a pontra, de habitus kérdése, hogy mikor. Felvágásból, meg hogy "bővüljön a szókincse" meg hasonló hülyeségek miatt felesleges, abból csak a gyötrelem lesz.

A fejből mesélés is tökéletes. Arra valószínűleg jobban is figyelne, mert folytonos szemkontaktust tudsz tartani, gesztikulálsz, látja a mimikád.
Meg az sem baj, ha elveszi a könyvet, nézegessétek együtt és beszélgessetek a képekről, nem kell erőltetni, hogy te most igenis felolvasod az első betűtől az utolsóig. Csak élvezzétek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!