Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Persely, zsebpénz, pénzkezelés...

Persely, zsebpénz, pénzkezelés, gyűjtés. Hány éves kortól kezdtétek, és pénzt mire kapott?

Figyelt kérdés

Fiam 5 éves lesz. Szereti a legókat és eddig ünnepekre kapott. Viszont van még több kisebb, nem túl drágára igénye, amit igazából meg is kaphatna, de arra gondoltunk, mi lenne ha gyűjtene rá, és persze kiegészítenénk, de megvehetné.

Boltba sokszor jön velem, penztarnál kérem hogy segítsen fizetni, addig se lóg ki a kapun. Már kerdezgeti, hogy ez az sok pénz e, megvehetjük e.

Csak nem tudom mire kaphatna zsebpézt, amit gyűjthet. Milyen gyakran. Hogy mégse legyen egy végeláthatatlan gyűjtés. Húsvét után már nem lesz ünnep kb karácsonyig. Egy nevnap. Szóval közben azért kaphatna legot.

Ti hogy kezdtétek el a pénz beosztást megtanítani?

2021. márc. 26. 13:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
76%

3.as kora körül, amikor már kezd számolni valamennyire.

Most kb annyit érne hogy a 100ast elcserélné 2 db 5 FT-osra, mert az 2 db... (megtörtént eset 7 évessel)

2021. márc. 26. 14:05
 2/12 anonim ***** válasza:
80%

Elso osztalyos koraban vezettuk be a zsebpenzt.

Piros pontok utan jart 50ft, ha csillag vagy milyen nyomda( mindig valami vigyori fej volt) akkor 100ft

Ezek alatt nincs semmi, ha fekete akkor nincs egy hetig zsebpenz.

Ezt vezettuk at a jegyekre is.

Ami meg szabaly volt, hogy azzal nincs gond ha valamire gyujt, vagy olyat vesz ami nem edesseg! De nem vehet minden nap edesseget belole. Heti 2x maximum. Negyedikes idaig nagyon jol mukodik a rendszer de most mar lassan masfel eve gyujt. Oriasi doboz legora, ami akkora hogy az egesz bevasarlo kocsit megtolti :) Vannak celok, motivalt lelkes es jo tanulo. legoval mi meglepjuk neha kis dobozzal, konyv, kepregeny, tobbnyire egy nehez het utan. Neki egy heten van a szulinapja, nevnapja, ra egy hetre a karacsony.

Az vicces volt, hogy o oldalasra volt ehes es kitalalta arra gyujt :D

Ovis koraban is altalaban havonta 1x kapott legot, foglalkoztatot, mese konyvet vagy kis jatekot. Tobbnyire ami akcios abbol vettem. Sparban sokszor talaltam legot 75%al akciozva vagy mas jatekot. Igy meg jol is jartam.

2021. márc. 26. 14:18
 3/12 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem kisebb extra feladatokért, házimunkáért lehet neki adni. Ez sem biztos, hogy teljesen jó pedagógiailag, mert ugye csinálja meg szívjóságból, de ennek inkább van olyan "munkaszaga", miszerint megdolgozik azért, amit szeretne. Az enyémek így nagyon ügyesen megtanultak mosogatni, porszívózni és teregetni meg kitakarítani a tengerimalacot. :)
2021. márc. 26. 14:23
 4/12 anonim ***** válasza:
25%
Nálunk nincs zsebpénz. Mondjuk a kislányom még csak 4 éves, de később sem tervezzük bevezetni, mivel én sem kaptam sosem. Most úgy van, hogy ünnepekkor kap pénzt, de nem sokat. A legtöbben inkább rendes ajándékot veszünk neki, de például papák, távolabbi idősebb rokonok pénzt adnak neki, azt gyűjtjük egy malacperselyben. Majd a fogtündér és hoz neki egy keveset ha elkezd hullani a foga. Inkább úgy tervezzük majd, hogy ha valamit nagyon akar és tényleg van is értelme, akkor azt megvesszük neki.
2021. márc. 26. 16:07
 5/12 anonim ***** válasza:
71%

Szerintem nagyon fontos hogy legyen saját pénze egy gyereknek amivel rendelkezhet, amit be kell osztania, figyelnie kell hogy mennyi van, önállóan el kell döntenie hogy a dolog amit venni akar megér-e neki annyit amennyibe kerül. Itt alapozódik meg a pénzügyi kultúra.

Életkort tekintve én akkor kezdeném amikor ismeri a számokat, a kisebb/nagyobb számok fogalmát, tud összeadni-kivonni. Ez életkor-függő, van aki hamarabb is tud mint az iskolában téma lenne, van akinek utána is kell még egy kis idő, de amíg nem tudja ilyen módon összehasonlítani a különböző összegeket tényleg nincs értelme.

Utána több megközelítés is lehetséges. Kaphat heti/havi zsebpénzt. Ennek előnye hogy van benne rendszeresség, kiszámíthatóság, hátránya hogy "ingyen" van. Kaphat iskolai eredményekért, nyilván a gyerek képességeihez mérten - ne kapjon minden nap pénzt, de ne is évente háromszor teljesítse a feltételt. Lehet egyes házimunkákért adni, ott én azt támogatom hogy legyen valami kötelező feladata amiért nem kap, és azon kívül egy sor "extra feladat" amikért igen. Például ő viszi ki a szemetet, ez mindig az ő dolga mert ő is a család tagja. De ezen kívül hetente egyszer a viráglocsolás 150 Ft, az előszobaszőnyeg kiporolása 200, a porszívózás szobánként 100. Így megtanulja azt is hogy hozzá kell járulnia a háztartáshoz, de pénzt is kereshet. Ünnepekre kaphat kicsit nagyobb összegeket is.

Az összeg szintén életkor függvénye, meg hogy mikre akar költeni, miket kell magának fedeznie. Alapvetően az ideális az, ha azért tud belőle vásárolni de nem érzi bőségesnek. Ha egy hónapig kell gyűjtögetnie még egy csomag rágóra is, annak túl sok értelme nincsen, de ha két nap alatt össze tud gyűjteni bármire elég pénzt amit akar, az sem tanítja meg takarékoskodni. Érdemes rendszeresen felülvizsgálni ahogy majd idősödik, lehet hogy egy 8-10 évesnek bőven elég heti 2-400 Ft mert legfeljebb cukorkát meg legót akar venni, de 14 évesen azzal már nem megy sokra, egy mozi ára nem jön össze egy hónap alatt.

Szintén jónak tartom ha minél hamarabb saját bankszámlát, bankkártyát kap a gyerek amint tud rá vigyázni. Nyilván megkötésekkel, lehet rá napi költési limitet tenni, lehet megegyezni hogy iskolába nem viszi magával, lehet a te számládhoz kötött junior bankszámla, lehet nem engedni interneten vásárolni és természetesen olyan számlát kell nyitni amivel mínuszba nem tud menni. De ha már kamasz és esetleg nagyobb dolgokra (telefonra, autóra, hangszerre) gyűjt, sokkal praktikusabb is bankban tartani a pénzét, és amúgy ennek is az a célja hogy megtanulja ezeket a dolgokat. Hogy majd 18-20-22 évesen ne álljon tátott szájjal szerencsétlen hogy neki nincs bankszámlája, fogalma nincs hogy kell nyitni, életében nem fizetett kártyával, nem volt bankban és hírből sem tudja mi az a kamat, kártyadíj, átutalás, lekötés vagy hitelkártya.

2021. márc. 26. 17:24
 6/12 anonim ***** válasza:
79%

Kb. 1 éve 5,5 és 3 évesek voltak a lányaim, mikor bevezettük a zsebpénzt. Minimális az összeg, havi 500Ft-ot kapnak, amiért "dolgoznak". A nagy feladta a wc papír feltöltése és a csigák etetése. A kicsi tölti fel a papírzsebkendő adagolókat és müzli és gabonapehely tartókat.

Nem sok a dolguk, de lelkesen és figyelmeztetés nélkül végzik. Az összegyűjtött pénzt a nyaralásra teszik félre és bármire költhetik.

A szüli/névnapra kapott pénzeiket mi kezeljük. Ezekből általában nagyobb dolgokat szoktak venni, amit megbeszélünk.

2021. márc. 26. 17:55
 7/12 anonim ***** válasza:
52%

Ha egy kis nosztalgia belefér: emlékszem az úttörőmozgalomban akkorban kb 2. / 3. osztályban, alsóban kaptunk gyűjtőfüzetet az ofőtől, amibe valódi pénzért TAKARÉKBÉLYEGET lehetett vásárolni, de részletekre már nem emlékszem... aki hasonló korú (80-as években voltam gyerek), fel tudja idézni részletesen? :)

Úgy rémlik, bizonyos időközönként kaptunk bélyeget a füzetbe, persze nem nagy pénzekért, apróért. De már eléggé bizonytalanul emlékszem erre. Szüleimtől jóval később keztem zsebpénzt kapni. Persze takarékbélyegre adtak, és még az is lehet, hogy talán kötelező volt a takarékbéályeg...? És lehet, hogy csak alsótagozatban volt...? Alig emlékszem már.

2021. márc. 27. 22:17
 8/12 anonim ***** válasza:
30%
Na meséljetek, mi a probléma a 4-es kommentemmel? :D
2021. márc. 28. 19:36
 9/12 anonim ***** válasza:
0%
A k...g 56%os végig tolta az összes választ. Minddel van baja.
2021. márc. 28. 20:51
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
Ja a 4essel pont nem volt mert azt leszavazta más :)
2021. márc. 28. 20:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!