Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » GYED témában várnám a segítség...

GYED témában várnám a segítségeteket. Hogy van ez pontosan? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Szeptemberben lejár a 2 év GYED-em, de közbe jött a másik baba, aki február elején fog megszületni. Én elvileg úgy gondoltam, hogy kiveszem a szabadságom, az okt. közepéig tart, majd elmegyek betegállományba, addig, míg meg nem születik a gyerkőc és utána veszem igénybe a TGYÁS-t. Azt mondták, hogy ezt így nem lehet, mert 180 napot kell dolgoznom és a szabadság után akkor vissza kéne még mennem. Sehogy sem fér bele. Valóban így van? Szeptembertől egészen februárig akkor csak a gyes jár? Más lehetőség nincs?
2010. aug. 18. 13:55
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Igen igényelheti így a nagyszülő a gyest, mert a rehabilitációs járadéknál le van írva, ki nem jogosult, és aki gyermekgondozási támogatásban részesül, annak jár a gyes, vagyis fordítva is igaz.

Nem tudom, hogy a nagymama dolgozik-e, vagy tervezitek-e, hogy a kicsi bölcsibe kerüljön?

Mert a nagyszülő csak a gyermek hároméves kora után dolgozhat, akkor is csak napi négy órát (kivéve, ha a munkavégzés az otthonában történik).

És ha bölcsibe kerül a gyerek, akkor a nagyszülőnek nem jár a gyes.

2010. aug. 18. 18:21
 12/20 anonim ***** válasza:

az ilyen válaszokat fenntartással kezeljétek. Van egy csak az nlcafe-n, hoviraeg néven írogat roppant okos tanácsokat. Én hülye még fizettem is neki, "természetesen" úgy félreinformált ahogy "illik".

Lehet ez az okoska ez itt...

2010. aug. 18. 19:26
 13/20 anonim ***** válasza:

Köszi a választ! Anyósnak szeptembertől újítják ezt a rehabilitációs járadékot legalább 2-3 évig. Ha a fiam betölti a 2-t áprilisban, akkor mehetne vele gyesre, mert nem dolgozik semmit, otthon van. Csak azt se szeretnénk, ha ezt a rehabilitációs izét elveszítené, mert az több mint a gyes. Csak azt nem tudtam, hogy lehet e ilyet, kaphatja e a kettőt egyszerre. Én közben mennék a kistesóval szabira, majd táppénzre, stb...

Kedves 19.26! Mindennek utána fogunk járni természetesen, mielőtt bármit is lépünk. Azért kössz!

2010. aug. 18. 19:42
 14/20 anonim ***** válasza:
Ja még annyit: nem tervezzük, hogy bölcsibe menjen, maradna itthon velem. Csak ugye a plusz kis lóvé nem lenne rossz. :)
2010. aug. 18. 19:44
 15/20 anonim ***** válasza:

Ma 19.26. Nekem aztán teljesen mindegy, mit hiszel, én kizárólag itt szoktam tanácsot adni, és kizárólag törvény alapján. Lehet, hogy szerinted okoskodás, de ha belepillantasz a törvénybe, akkor rájössz, hogy teljesen ok nélkül (és oktalanul) sértegetsz engem. Nyugodtan kezelheted fenntartással a törvényt is, biztosan az is átver téged.

Sajnálom, hogy még pénzt is adtál a rossz tanácsért, nagyon sok ilyennel találkozom, sosem szabad kizárólag egy interneten kapott tanácsra hagyatkozni. Ha nem értesz a törvényhez, akkor hívd fel a REP-et, és kérdezz rá, hogy ez működik-e. De még ennél is jobb, ha az internetes tanácsadótól kérsz jogszabályi alátámasztást, akkor nem lőhetsz ekkora bakot.

Miért rám fröcsögsz? Csak mert felháborítónak tartom, hogy VALÓBAN hülyeségeket írnak válaszként? Vagy mert érthetetlen számomra, hogy minek szól hozzá valaki ahhoz, amihez nem ért? Csak megjegyzem, hogy ez az okoskodás, nem az amit te annak vélsz. Rengeteg anyuka jön sírva, hogy de ők úgy tudták, de nekik azt mondták... Ezért bosszantó. Te nem ismersz engem, ez igaz, viszont amit én írok, azt még jogi ismeretek nélkül is ki lehet olvasni a vonatkozó jogszabályokból, nem nagy ördöngösség, pláne, ha sértegetés helyett mondjuk megkérsz, hogy idézzem be a törvényszöveget. Én nem tehetek róla, hogy megbíztál egy olyan valakiben, akit nem is ismersz, pláne, hogy fizettél is neki. Majd legközelebb okosabb leszel, de addig kérlek engem hagyj ki a mérgelődésedből.

2010. aug. 18. 20:13
 16/20 anonim ***** válasza:

Kedves rehab-os kérdező:)

Itt a törvény vonatkozó része. Itt le van írva, hogy kinek nem jár (értelemszerűen az összes munkaviszonyhoz kötött ellátás esetén kizárt), és te is láthatod, hogy a gyermekgondozási segély nem szerepel benne.

(3) Rehabilitációs járadékra nem jogosult az, aki

a) öregségi nyugdíjban, előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, öregségi járadékban, munkaképtelenségi járadékban, özvegyi járadékban, növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, korbetöltés címén járó özvegyi nyugdíjban, rokkantság címén járó özvegyi nyugdíjban,

b) bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban, egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjában, szolgálati nyugdíjban, polgármester öregségi nyugdíjában vagy közszolgálati járadékában,

c) terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, táppénzben, baleseti táppénzben,

d) az Flt. alapján folyósított pénzbeli ellátásban,

e) átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban, bányász dolgozók egészségkárosodási járadékában, rokkantsági járadékban,

f) a hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásaiban, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesül.

2010. aug. 18. 20:26
 17/20 anonim ***** válasza:
Hűűű! Köszi! Ezután tuti utána megyünk, mert hát azért plusz 25 ezer havonta nagyon szuper lenne. :)
2010. aug. 18. 20:30
 18/20 anonim ***** válasza:

Kérdező, neked a táppénzes rész:

Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első, második vagy harmadik napon keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett. (Mivel te a gyed alatt biztosított voltál, így ez rád is vonatkozik)

44. § Keresőképtelen,

a) aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni;

b) aki terhessége, illetőleg szülése miatt nem tudja munkáját ellátni.

Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

a) a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony megszűnését követően 30 napon át; (vagyis mivel neked fennáll a jogviszonyod, így egy éven keresztül leszel jogosult a táppénzre.)

Bocs, hogy ezeket belinkeltem, csak szíven ütött, hogy a jószándékú segítőbe belerúgott a válaszoló, sajnos azt hiszem az ilyen megnyilvánulások miatt nem érdemes segíteni:( Hát ennyire vagyok okoska...

2010. aug. 18. 20:31
 19/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a fáradozásaidat, nekem nagyon sokat segítettél. Mivel a munkahelyemen tudom milyenek, biztos vagyok benne, hogy bepróbálkoznak, de így már okosabb leszek. :)
2010. aug. 19. 05:22
 20/20 anonim ***** válasza:
nekem a barátnőmék akartak így második babát és a mostani kacifántos helyzet (úgy tűnik mindenki máshogy tudja) emiatt is gondolták, h inkább visszamegy a barátnőm dolgozni egy kis időre a gyed után és valami minimális idő után gyorsan eljön veszélyeztetett terhességgel újra.....lehet h ők voltak félreinformálva, de az tény h munkahelye válogatja h mennyire tolerálják a második babát, sajnos nagyon könnyű indokot kreálni.....sok sikert!
2010. aug. 20. 09:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!