Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Önálló öltözködés megtanítását...

Önálló öltözködés megtanítását, hogy próbáljam, ha nem akarja?

Figyelt kérdés

4, 5 éves. Nyáron azt hittem már tud öltözködni, de akkor kevés volt a ruha. :)

Nadrág, zokni, alsó megy. Bár a zoknit csak úgy erőltetve huzza fel, nem segíti elő a kezével. Ezt amúgy később tanulják csak meg?

Felsők felvétele viszont nem megy. Türelmesen próbáltam mutatni több féle képpen, hátha sikerre jutunk valahogy. Nyugodt körülmények között gyakoroljuk, mert reggel ha totál rajta múlna, nem lenne rajta ruha. Mindig azzal jön, hogy nem tudja, tényleg nincs türelme hozzá. Nyáron az ovis társaiknál láttam, hogy önállóak. Most Tornára járunk és más kisgyerek gyorsan átöltözik, mi késünk par percet, mert nem találja az ujját, beleakad, feszíti, hogy már szakad a cérna. Nem én öltözetem, hanem kivárom, csak mutatom, segítem hogy kell. De nárhogy mutatom csak nyafog és telnek a hónapok, nem látok ebben fejlődést.

2021. febr. 5. 03:46
 1/7 anonim ***** válasza:
16%

Na kezdődik megint, ez a tehetetlen gyerek fétises újabb eszement kitalációja. "A zoknit erőltetve húzza fel, nem segíti elő a kezével" ez mi??

"Nem találja az ujját, beleakad, feszíti, hogy már szakad a cérna"

De legalább már nem 9-12 éves gyereket ír le ilyennek, hátha ezt most beveszi valaki.

2021. febr. 5. 07:08
 2/7 anonim ***** válasza:
94%

A fiam se tudott ennyi idősen öltözködni. Most hét éves, már egész ügyes, de a zokni sarkát simán a rüsztjére tekeri, aztán nyávog, hogy neki ez nem megy. :D Gombos ruhát véletlenül sem hord, és a kabáton a cipzárba is folyton beleakad. De eddig még nem panaszkodott a tanítónéni, szerintem hozza az elvárt szintet tornaórára.

Szóval türelem, lesz ez jobb is, ráér. :)

2021. febr. 5. 07:49
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi 2.!
2021. febr. 5. 08:03
 4/7 anonim ***** válasza:
76%

Én most időre tréningezem az enyém, mert hamarosan suli. Állítsd be a stoppert, nagy kijelzővel telefonra, ami visszaszámol, addigra kell befejezni.

Tippek: Neki kell dirigálnia, hogy te hogy öltözz fel! Ki fog akadni, ha direkt ügyetlenkedsz, de rá fog jönni a mozzanatokra, szépen beépülnek..

A "zoknifelgyűrést" az enyém se tudja, harisnyánál próbáltam mutatni, de annyira ideges lett, hogy sosem ment, hogy száműzte a harisnyákat és a szoknyákat. Talán ahhoz még gyenge és ügyetlenek az ujjai.. Ott szórakozik, amikor a zokninak csak a tetejét fogja meg, izzadt lábon nyaranta esélye sincs, hogy sikerüljön rendesen felhúzni. Figyelj a száraz lábasra, lehet beizzad a gyereked lába a csizmában, azért nem tudja felhúzni a zoknit azzal a módszerrel, a másikhoz meg még kicsi.

Kabátba nem képes belebújni, kerget a másik ujját, pláne most, ideges lesz, ha felcsúszik a pulcsi, miközben veszi fel a kabátot, szóval azt rá kell adni, hogy tudja fogni a pulcsi ujját, hogy ne csússzon fel.

Csizma fel-le vétellel gondok vannak, mert oviban állva kell(lerakják az ajtónál a sáros havas csizmát, hogy ne koszoljon be mindent, ott meg nincs hely leülni), de gyakoroljuk.

Minden más már megy, külön tréningezni kell, mert csak a rutin oldja meg a helyzetet. Az én gyerekem elbambul vagy hisztizik öltözésnél, ha valami nem megy, ezért kell az idő.

2021. febr. 5. 09:06
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszi 3. A választ
2021. febr. 5. 09:24
 6/7 anonim ***** válasza:

A legfontosabb, hogy feleslegesen ne aggódj, mert az gátolja. Többféle megoldás jó lehet, egy kissé személyre is lehet szabni. De általánosságban, ovisok esetén javaslom mondókára, ritmusra öltözködni, de az ő tempójában, és ő hadd mondja / vezesse a mondókát.

Az óvodás korosztály számára a mozgás és a ritmus alapvető, minden irányú érésükre nézve. Ösztönösen szeretik is. A versekenek is a ritmusa fontosabb számukra, mint az értelme és ez így van rendjén, életkori sajátosság.

Vagy pl öltözhettek együtt, hasonló típusú (gombos, zipzáras, tépőzáras stb) ruhát vegyél fel / le, akkor, amikor a gyermeked is, és előtte csináld, hogy utánozni tudjon téged.

Találd meg tehát, ami neki megfelel, viszont a mondókázás általánosan hatásos, óvodások esetén. Ha még sincs kedve ahhoz, akkor másfajta játékos megoldást javaslom kieszelni, figyeld meg, mikor mi tetszik neki.

Otthon van erre idő általában. Esélyesen.

Evvel szemben az óvodában amikor 30 gyereket öltöztetünk hárman, nincs idő erre, sajnos, és csak kapkodás van, aki tud, egyedül öltözik-vetkőzik, a kisebbeknek meg általában segíteni kell. De még oviban is időben fejlődnek a gyermekek, és elég ritka (ezrelések), aki többhónapos lemaradásba kerül hat éves korára.

2021. febr. 6. 23:24
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi, játékossá kell tennem, valóban be tudok feszülni ezen. Jó ötlet a mondóka, tudsz öltözködés témában?
2021. febr. 6. 23:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!