Alternativ módon nevelem a kislányom, ezért rossz anya lennék?
A megszokottól eltérő módon nevelem a 3,5 éves lányom. Nálunk a legtöbb dolog eltér az átlagostól. Születésétől kezdve nyitottunk neki egy bankszámlaszámot amire minden hónapban utalunk neki egy összeget, hogy amikor 18/20 éves lesz legyen egy kisebb összege amivel elkezdheti a nagykorú életét. Ezt az én esetemben a szüleim 30 évvel ezelőtt nem tették meg és nagyon bánom mivel sokat segített volna, de ahogy láttom most a környezetemben más szülők se törekednek hasonlóra.
A mindennapjaink egy fix rutin szerint zajlanak, amitől ritkán szoktunk eltérni és nem is szeretném ha eltérnénk. Úgy gondolom jó ha megtanulja, hogy van az életben egy időbeosztás ami meghatározza a napjaink felépítését és az idővel is tud bánni a későbbiekben. A rutinba beletartozik hogy mindennap kimegyünk sétálni még akkor is ha rossz az idő, mindennap legalább egy órát a kis asztalánál rajzolunk vagy barkácsolunk mindennapi anyagokat felhasználva, fizikai és kémai alapreakciókat tanulmányozunk együtt és napi 30 percet olvasok neki mesét és hallgat komolyzenét velem. Tavasszal virágot ültetünk a kertbe és később majd a közeli parkban azon gyerekek emlékére akik betegek és nem lehetnek kinn vagy nincsenek velünk már. Ezzel az a célom hogy tudatosítsam benne az elmúlást és hogy értékelje az együtt töltött peceket. Most januárban együtt ültetjük el a cserepes fenyőfánkat amelyet karácsonykor feldíszitettünk a közremünkődésével, az ünepek előtt a szegényebb gyerekeknek írtunk képeslapot és küldtünk ajándékot. Itt elmagyaráztam neki hogy vannak olyan gyerekek akiknek nem élnek jó körülmények között ezért segítünk nekik. Korábban jártunk gyermek színházi és zeneelőadásokra de ez jelenleg nem elérhető.
A kislányomnak nincsenek divatos műanyag játékai és ő maga se volt soha játékboltban, csakis fából készült játékokkal játszik és hand made babái vannak de csak néhány amelyek zömében készségfejlesztőek és fokozzák a szépérzékét. A szobája dísze egy exkluzív fából készült babaház és egy textil kuckó és egy hatalmas fali rajz a Földről. Nagy figyelmet fektetek arra hogy a Montessori módszer alapján neveljem és mindig minőségi időt töltsek vele. Ezek mellett idegennyelvű meséket hallgat hogy fejlessze a szókincsét mivel jövőre nemzetközi oviba fog járni.
Mindig autóval járunk, nagyon figyelünk a családban az étkezésre igy leginkább zöldséget-gyümölcsöt szárnyasokat és halak képezik az étrendjét, soha nem vásárolok turis ruhákat csak minőségi és színes darabokat de nem sokat. Nálunk nincs hajsütés és nem is lesz, arcfestés, játszóház, körömlakkból is csak egy gyereklakkot engedélyezek.
Nincsenek barátai, mert nem találtam olyan szülőket akik hozzám hasonlóan nevelnék a gyerekeiket.
Az mitől alternatív, hogy autóval jártok? 😅
Nekünk nincs autónk és hordozom. Ennyi, de úgy néznek rám, mint egy elmebetegre...
Az szomorú, ha a nagy átlag így neveli a gyerekét (az étkezést leszámítva, azzal nincs nagy baj).
Merev és korlátozó, a gyereknek semmi önálló akarata nem érvényesülhet, ha jól látom. Szocializáció nulla. Az, hogy karácsonykor lapot írtok a szegény gyerekeknek, meg csomagocskát küldtök és elmeséled neki, hogy ilyenek is vannak, az még nem fogja érzékenyteni a gyereket. Annyival el fogka ezt intézni, mint te is: kis képeslap, kis ajándék, adomány és ezzel le van tudva. Érdemi segítséget ezzel nem tanul.
Sajnálom a gyerekedet, nem lesz könnyű élete ha véletlenül a "pórnép" közé keveredik valami módon.
Többedszerre olvasom el a kérdést, és eskü nem értem, mi ezen az "alternatív". Ha megengeded, végigmegyek rajta, hátha közben rájövünk együtt.
Bankszámlát nyitottatok neki: Tök jó, bár mindenki megtehetné.
Fix napirend: Sokan csinálják, átlagos.
Mindennap rajzoltok: Átlagos.
Mindennap mesélsz neki: Tudom, hihetetlen, de tök átlagos. Rengetegen mesélnek.
Komolyzenét hallgattok: Ezt talán kevesebben csinálják, de nincs benne semmi extra, ettől még senki nem lesz alternatív.
Virágültetés idegen halott gyerekek emlékére: Szerintem hülyeség, de ha nektek jó, istenem, ennyi belefér.
Cserepes fenyő ültetése: Nagyon sokan csinálják.
Szegény gyerekeknek képeslap: Váljék egészségetekre.
Gyerekszínház: sokan járnak. Bár túl sokat nem járhattatok, egy éve covid van, akkor volt a gyerek 2,5. Ha a gyerekszínház, gyerekzene olyan marha alternatív lenne, nem lenne tele minden ilyen előadás.
Csak fajátékai vannak: Ez baromi menőnek hangzik, de valójában tök mindegy.
Montessori módszer szerint neveled: Ennek is nagyobb a füstje, mint a lángja. Akinek van egy kis esze, csomó Montessori módszert visz a nevelésbe akkor is, ha fogalma sincs arról, hogy ezt úgy hívják.
Idegennyelvű meséket hallgat: Bocs, de egy igazi alternatívnál alap, hogy a gyerek nem néz tévét.
Mindig autóval jártok: Teljesen átlagos, és nagy baj.
Egészséges étkezés: Ez mióta alternatív????
"Nálunk nincs hajsütés és nem is lesz, arcfestés, játszóház, ": Na, ez már tényleg alternatív, de magyarázd már el légyszí, mi értelme????
"Nincsenek barátai, mert nem találtam olyan szülőket akik hozzám hasonlóan nevelnék a gyerekeiket.": Büszke lehetsz magadra.
Banszámla jó dolog, étkezés abszolút belefér, az családonként úgyis teljesen eltérő tud lenni - de ettől még nem lesz alternatív.
Az alaptevékenységek valóban átlagosak. A merevet és korlátozót pedig arra értettem, hogy a leírásból nekem úgy tűnik, hogy ezektől soha, semmilyen formában, semmilyen ok miatt nem lehet eltérni.
Szuper a fix napirend, nekünk is volt (3 gyerekkel másképp nem is lehetne túlélni), viszont ha bármi miatt valami borult/elmaradt/csúszott, akkor nem dőltünk a kardunkba. Szuper a friss levegő, kel is, de már elnézést: szélviharban, szakadó esőben eszem ágában nem lenne kivinni a gyereket, csak azért, mert az a napi rutin része.
Szuper a napi X időnyi meseolvasás/rajzolás/barkoáscolás/kutyafüle - egészen addig, amíg a gyerek szívesen csinálja. Bizony néha elképzelhető, hogy valamihez éppen nem fűlik a foga a fenti tevékenységek közül. Ennyi szabad akaratának kell lennie egy gyereknek, nem lehet ennyire szigorúan betáblázni kvázi az egész napját. Imádtam olvasni a gyerekeimnek. Sokszor csak imádtam volna, mert éppen nem érdekelte őket: játszottak vagy már aludtak volna és zavarta őket. Ettől függetlenül a háromból egy teljesen könyvmoly, egy sokat olvas, de már lényegesen kevésbé érdekli, a legidősebbnek pedig egész más az érdeklődési köre, bár néha olvas, de csak olyat, ami kiemelten érdekli.
Zenét hallgatni más tevékenység közben is tökéletesen lehet.
Szerintem nem az a normális, ha valaki ilyen-olyan módszerek szerint próbálja nevelni a gyerekét, hanem ha a gyereknek megfelelő módon tudja nevelni. Ugyanis minden gyerek külön egyéniség, nem lehet ráhúzni mindegyikre ugyanazt módszert. Pontosabban rá lehet, de nem biztos, hogy a gyereknek hasznára válik.
Az egész leírásban valóban nem látom, hogy hogyan szocializálódik a gyerek, ha nincsenek barátai, nem barátkozhat, mert anyuka-apuka szabja meg, hogy kivel állhat szóba a gyerek. Nem találkozhat másokkal (játszóház, gondolom a játszótér is kizárt), nem próbálhat ki érdekes és izgalmas dolgokat (pl. arcfestés). Ha ez nem korlátozó nevelés, akkor mégis mi az? Csomó mindenből kimarad, csomó dologgal nem találkozik már azzal is, hogy mindig csak és kizárólag autóval van hurcolva. Ha kicsit is lázadóbb típusú lesz a gyerek, kemény kamaszkorral kell majd szembenéznetek, ne lepődjetek meg rajta.
Sok tapasztalattal a hátam mögött mertem leírni a fentieket, mivel már felnőtt gyerekeim vannak, rajtuk keresztül az elmúlt 28 évben nagyon sok gyerekkel, szülővel és nevelési stílussal volt szerencsém találkozni, jól látszottak a különbségek.
Hasonló stílusban nevelt egyik ismerős leányzó most ősszel szült 20 évesen, otthagyva a külföldi egyetemet... (nem a 20 évesen szüléssel van a gond, hanem hogy jó eséllyel ezt látta az egyetlen kitörési lehetőségnek a szülői kontroll alól). Szóval nála pl. nagyon nem vált be a módszer. Nyilván van, akinél igen, de erre majd csak idő adja meg a választ. (#14)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!