Egy gyereket egyszerre hány nyelven lehet megtanítani
beszélni?
1/10 A kérdező kommentje:
Ja és mindegyiket megtudja anyanyelvi szinten tanulni? Még csak tervben a baba:)
Kettő minden további nélkül megy. Külön odafigyeléssel három is. De több az már szerintem necces.
Mi is Németországban élünk. A lányunk 3 éves. Jól beszél magyarul és németül is. Bár néha még keveri őket. Illetve németből kicsit több a hiányossága.
2020. dec. 23. 20:43
Minek ennyi, ez valami vicc? Mi három nyelvet adtunk tovább ( anyanyelveink és az ország nyelve, ahol élünk), de ez sem volt könnyű
2020. dec. 23. 20:49
Nálatok egyidejűleg mindketten az anyanyelvetekkel kezdjétek, mert ez a legtermészetesebb, és később, ha közösségbe megy, ez fog leginkább elhalni. A németet közösségben, barátaitok által, játszótéren, bölcsiben, oviban tökéletesen meg fogja tanulni. Az angolt, ha tőletek hallja, rengeteget fog tőletek tanulni. A többivel később esetleg hobbi szinten lehet foglalkozni, de saját tapasztalataim szerint anyanyelvi szinten, minőségi nyelvtudást fenntartani már 3 nyelvnél is nehéz. Nap mint nap, következetesen kell vele foglalkozni, főleg később, ha iskolába megy. Ha tudja a gyerek, hogy beszélhet veletek németül is, akkor nem fog fáradni a magyarral, vagy az orosszal. Amilyen gyorsan megtanulnak egy nyelvet, olyan gyorsan el is felejtik, ha nem használják rendszeresen.
2020. dec. 23. 20:49
5/10 A kérdező kommentje:
És a helyesírást hogyan lehet megtanítani?
Az melósabb dolog. Németül+angolul meg megtanul a suliban. Magyarul meg pl ahol mi lakunk van hétvégi magyar iskola.
2020. dec. 23. 20:59
Anyanyelven könnyebb megtanulni , beszélni,németet az oviban ,iskolában megtanulja az angolt is .de ha nem akarjátok hogy elfelejtse az anyanyelvét akkor ti mindig az anyanyelvén beszéljetek hozzá majd .
A lányom most tanul németül,mert ki költöztünk Németországba,fél év alatt nagyon sokat fejlödöt .de mi magunk között csak magyarul beszélünk .iskolába csak németül beszél.
2020. dec. 24. 06:38
3-at minden gond nélkül ,igazából nem tudom miről beszél a #3 ,hogy nekik nem volt könnyű ,nálunk semmiféle direktben tanítás nem volt,csak ezeket hallották a gyerekek . Persze ez egy 10 évesnél már nem működik,csak csecsemő/ kisgyerek kortól kezdve .
2020. dec. 25. 09:34
anya nyelve, apa nyelve, a környezete nyelve. ezeket megtanulja majd magától, bár az összes többnyelvű kölyök később kezd beszélni a kortársainál, de megoldja majd.
a franciával meg a lengyellel felesleges bajlódni, az úgyis csak idegennyelve lesz, majd szenvednek vele a tanárok. nekem nyelvtanár az anyám, mégis van saját tanárom mert tőle aztán semmit nem tudok megtanulni. a magyart meg az oroszt ahogy érzitek, bár ha időtlen idők óta angol nyelvű a háztartás, szerintem felesleges a magyar-orosz, ti se használjátok...
2020. dec. 25. 20:45
Persze megértem, hogy szeretnéd, ha a gyerkőc mindet elsajátítaná, de azért ennyi nyelv tényleg túl sok szerintem, németet, angolt, magyart, oroszt elég ha megtanulja, a franciát és lengyelt meg akkor ha már az előző négyet jól beszéli.
2020. dec. 26. 09:07
Kapcsolódó kérdések: