Azok az anyukák, akiknek pösze a kisgyermekük milyen hangokat nem tudnak kimondani?
Szeretnék segítséget kérni beszédzavarok tantárgyamhoz.
Az a feladat, hogy egy pösze gyermeknek mutassak képeket pl. Amin pók van, vagy sapka stb. Van egy táblázatom amin jelölnöm kell, hogy melyik hangot hagyja ki.
Szeretnék így anoním módon segítséget kérni. Sajnos nincsen a családomban óvodáskorú gyermek, aki pösze lenne.
Aki szívesen segítene nekem annak elküldöm akkor a kép listát messengeren/e-mailen vagy ahova az anyuka mondja és nagyon megköszönném, ha leírná nekem egy papírra közben, hogy hogy ejti azt a szót, pl. sapka=szapka.
Tudom ez egy nagy szívesség!:( Sajnálom, hogy családon vagy ismerősi körön belül nem tudom megoldani.
Ha nem találsz gyereket, akkor a wikipédia alapján is elképzelhetsz egyet.
"A pöszeség ismertebb formái: raccsolás, selypítés, orrhangzós beszéd.
- A raccsolás, más néven rotacismus a pöszeség egy fajtája (a magyar és többi, az r hangot elöl, pörgetve ejtő nyelvek esetén), amit az r hang hibás ejtése jellemez. Ejtik ezt a hangot egy perdületű r-ként, v-ként, l-ként, j-ként, esetleg egészen el is hagyják. A hanyag megszokáson kívül okozhatja a nyelvfék lenövése.
- A selypítés, más néven szigmatizmus a pöszeség egy változata, ami a sziszegő hangok képzését érinti. Ezek a magyar nyelvben az sz, a z, a c, illetve az s, a zs, a cs, valamint a dz és a dzs. A hiba érintheti az összes sziszegő hangot, vagy csak egy részüket. Leggyakoribb oka, hogy a nyelv a fogsorok közé csúszik, de lehetnek más okai is.
Az orrhangzós beszéd, másként rhinolália az általános pöszeség egy fajtája, ami a hangok nazális színezetének zavara. Ez azt jelenti, hogy az anyanyelv orrhangjai elvesztik orrhangzósságukat, vagy a nem orrhangok válnak orrhangzóssá. Három fajtája van: a nyílt, a zárt és a kevert.
Zárt orrhangzósság: az orrhangok orrhangzósságának elvesztése. A magyar m, n, ny hangokból rendre b, d és gy lesz. A többi hang, főként a magánhangzók kiejtése is megváltozik, idegenszerűvé válik, természetellenesen hangzik.
Nyílt orrhangzósság: a nem orrhangok orrhangzós színezetet kapnak. A magyar nyelvben a leginkább érintett hangok a mássalhangzók között a p-b, t-d, k-g párok, a magánhangzók között az i és az ú. A sziszegő hangok és az f-v pár képzése zavaró orrzörejekkel jár.
Kevert orrhangzósság: a beszéd vegyesen viseli a zárt és a nyílt orrhangzósság jeleit."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!