Ahol van már baba a családon belül, ott utána a második babának mindig ahhoz kell igazodni, amit az első baba szülei csinálnak/akarnak?
A sógornőmékkel kb. 1 év különbség lesz a babaink között, az övé volt az első kicsi a családban, nyilván minden körülötte forog, a mi babánk azért már fele olyan érdekes sincs.
Na most ilyenekre gondolok, hogy ők nevezik X néven a nagyszülőket, ami nem feltétlenül jön be nekünk, akkor a mi gyerekünknek is muszáj lesz így hívnia őket, hogy ne legyen keveredés? Vagy ök pl. Jezuska fanok, én nem akarok Jézuskázni karacsonykor, de muszáj lesz, különben mi leszünk a bunkók? Ők minden héten feltesznek 1-2 képet a Facebookra meg folyton fotózásra jarnak a kicsivel, tőlem ez messze áll, de most akkor ha én meg èvi 2 képet teszek fel, akkor a rokonok majd azt gondolják, én nem szeretem annyira a gyerekem? Vagy ők pl. adnak édességet, én 2 év alatt nen akarok, de muszáj leszek, mert ha pl. nagyszülőknél találkozunk minden héten, ők ugyis adnak az első unokának és akkor én nem mondhatom, hogy az én 11 hónaposomnak mondjuk ne adjanak?
Ezek csak példák, hogy érthetőbb legyen, mire gondolok. Akié "csak" a második baba a családban, annak el kell fogadnia, hogy mindenben az első baba szokásaihoz kell majd alkamazkodni?
Vannak fontos dolgok és vannak olyanok, amiket el lehet engedni.
Ha a nagyszülők adnak édességet, nem történik semmi a gyereked egészségével. Heti 1 túró rudiba nem halt még bele senki. Ezek pont olyan dolgok, amikkel tök jó veszekedést lehet generálni, csak épp nem éri meg. A fontos dolgokra érdemes fókuszálni, mert a gyerek nem csak a tiéd, és nem csak veled fog találkozni életében. Érik hatások a családban, az oviban is fogják és az iskolában is, és nem leszel ott, hogy szelektáld.
Én magamtól átvettem sógornőmék mamázási szokását anyósomékra, mert nem akartam keveredést, pedig az én családomnak idegen volt a forma. Legalább nem keverik a másik mamával. :)
Sógornőm mélyen hívő, és náluk nem a Jézuska hozza az ajándékot, mert ő egy élő személy számukra. Én ateista vagyok, és jön a Jézuska. Sosem volt ebből gond. Velük úgyis csak 25-26-án találkozunk, a csodát letudom 24-én este, másnap már belefér, hogy benyögik a gyerekeimnek, hogy találtak nekik is ajándékot a saját fájuk alatt tegnap.
A csokit megköszönöd, és elteszed. Senki nem fogja beletömni a 11 hónaposba. Később meg nem lesz baja, ha a mamáéknál együtt csokizik az unokatesóval.
A fotózás meg úgy műhiszti, ahogy van, nem kell mindent egyformán csinálnotok... o.O
Én a nagy képet néztem és ha valaki nem úgy bánt a gyermekemmel, ahogy szerettem volna, akkor a találkozásokat ritkítottam, nem neveltem más felnőtt embereket. Nálunk elképzelhetetlen lenne, hogy "csak úgy beesik" valaki, mert nem jönnek váratlan vendégek. Mi megbeszéljük, mikor találkozunk, nem esik be senki. Ez például egy olyan dolog, amit az elmúlt években sikerült kialakítanom és örülök neki.
Ezenkívül elvártam a tiszteletet, hogy ha én a gyerek előtt nemet mondtam valamire, akkor az nem, akármit mond a nagyi utána. Ha ellene mennek, akkor nyilván rájuk szólok, de a szülői nem, az mindig nem, helytől függetlenül. De ritkán tettem amúgy, mert igyekeztem azért nem túlságosan befeszülni.
Vannak hajmeresztő emberek és elképesztő dolgok, és később is sok lesz, sosem ér véget. Sokszor az ovistársaktól is falnak tudnék menni, az iskolás szülők között is vannak meglepetések. Ez van, ilyen az élet.
Amúgy az édességet meg mondhatod, az elvárható, hogy ne adjanak olyasmit a gyereknek, amit nem akarsz.
De ez a 2 év alatt nem adsz, ezt majd meglátod, így lesz-e.
Legjobb ha alternatívát ajánlsz pl ne a csokit adja hanem pl a málnát, amit hoztàl v vegyen azt inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!