Hány évesen tudott a gyereked tablettát lenyelni?
Most kellene szednie vitamingyöngyöt, kb 3mmes az átmérője.
Próbáltam vele lenyeletni kis kenyérgalacsinokat, de az 1 mmes félhangyányi darabot sem tudja lenyelni, mert rossz helyre megy, a szájában marad(szerintem azért mert fél, nem meri nyelni). Most lett 6, valami remek ötlet? Próbáltam mutatni vastagszívószállal meg orrcseppvéggel, hogy akkora kb a nyelőcsöve, nem fog fennakadni, meg sokkal több nagyobb darabot nyel, de nem hatott. Mikorra érett meg erre a gyereketek, hogyan lehet erre segíteni?
Nem megoldás a folyékony cucc, sem a rágótabletta, sem a gumicukor, mert kegyetlen rossz az íze, mindet próbáltuk.
12+ voltam, mikor már sikrült rendesen lenyelni a tablettás gyógyszert. A nyelvem végénél vagy a torkomnál fordult vissza, akadt meg mindig...
Nálam úgy oldották meg a szüleim, hogy összetörték a tablettát, beletették egy kanálba, és tettek rá (és alá is) cukrot, hogy ne érződjön az a rossz gyógyszer íz, és legyen mivel lemenjen. (+ kiskoromban még sziroposvizet is ittam hozzá, hogy biztos legyen)
Ha meg minenképp egészben kell lemenjen, akkor igyon előtte jó sok vizek, nagy kortyokban, a tablettál tegyétek minél hátrább a nyelvére, vegyen a szájába még egy korty vizet, hajtsa kicsit hátra a fejét, ha meg úgy érzi, hogy készen áll, stb, akkor nyeljen egy nagyot. De így a lényeg, hogy ne siettesd, mert ha rosszul nyel akkor csak a szájában marad. Ha meg a gyógyszer külső máza a sok próbálkozástól lekopott (így az íze is rossz) vegye be sziropos vízzel.
Amúgy az hogy egészben kell lenyelni valami nagy keményet, az természetellenes, így nem is csoda ha jön vissza, meg nem megy le. A szervezet akaratlanul is azon van, hogy a nem megfelelően megrágott ételt ne nyeld le, mert nem tesz jót. S kicsit nehéz a nyelési reflexnek bemagyarázni, hogy az gyógyszer és feloldódik. :D
Ez picurka és gumisan szilárd..
A hátrahajtott fej jó tipp, megpróbáljuk így is, meg berakom neki hátra rendesen, szerintem lehet magának nem merte teljesen hátra rakni.
Ha beledobnád neki egy kis pohár üdítőbe anélkül, hogy észrevenné és játékot csinálnál belőle, hogy ki tudja hamarabb egyben meginni és te innál egy pohárral?
Mostmár talán akkora félsz van benne ezek iránt, hogy azért sem megy neki. Ha egy időre “elfelejtődne”, talán később egyszerűbb dolga lenne vele.
Csak egy ötlet, nem tudom működne-e.
Halolaj? Szúrd ki, és csepegtesd a szájába!
Én pár hónapos korától adok a lányomnak E vitamint ugyanígy.
A "tokot" nem kell lenyelni, az csak zselatin.
(mielőtt valaki belekötne:a lányom májbeteg volt csecsemőként, orvos írta fel az E vitamint)
Annak hogy nem tudja lenyelni a tablettát 3 oka lehet:
1. Fél. A mesékből s úgy kb mindenhonnan az dől, hogy a kis méretű játékokat, stb ne nyeld le, mert a torkodon akadnak. Erre fel te meg le akarsz vele nyeletni (egy hozzá képest nagy) tablettát egészben. Szóval be van fosva, hogy a torkán akad.
Megoldás:
Tictac-ot vagy valamit nyelj le te előtte, hogy lássa, hogy ha neked az a nagy lement a torkodon, akkor neki is le megy az a kicsi. Meg mond meg neki, hogy az a kis vitamin túl kicsi ahhoz, hogy megakadjon. Vagy szépen lemegy, vagy visszajön, de félúton nem marad. Ráadásul azt a vitamingyöngyöt direkt arra találták ki, hogy le lehessen nyelni egészben.
2. Mikor nyel én a vitamin hátracsúszik, a nyelve meg a torka önkéntelenül összerándul, mert normál körülmények közt semmi keresni valója sincs ott egy kemény, viszonylag nagy golyócskának.
Megoldás:
Előtte igyon sima vizet, de nagy kortyokban.
Tegyétek rá a nyelvére a vitamint, de ne a nyelve hegyére, hanem hátrébb. (Mert a lényeg az, hogy minél kevesebbet kelljen menjen a tabletta a szájüregben a nyelésnél)
Vegyen a szájába még vizet (ne éppen csak egy keveset, hanem viszonylag sokat)
Hajtsa hátra a fejét, hogy ha már létezik a gravitáció, hátha segít egy kicsik.
Ha magának még úgy el tudja helyezni a szájában, hogy még hátrábról induljon a tabletta, meg ne legyen ráragadva a nyelvére, hanem enyhén "ússzon" a vízben, akkor még jobb. De ha nem, akkor csak nyeljen egy nagyot, mikor úgy érzi, hogy jó helyen van, és testileg és lelkileg is felkészült rá.
Ha nem ment át a garaton. (Mert addig problémás ez), akkor igyon még vizet, majd be a szájába újra a vitamint, stb.
3. Az első 2 egyszerre.
Ha rossz a tabletta íze, akkor valami finom francal vegye be víz helyett. Pl narancslé vagy valami.
Ha meg miután bevette a szájába sokat vár a megfelelő pillanatra, ne csodálkozz, én gyerekként volt hogy 3 percet is ott tartottam. :D De még most is tartom szinte fél percet.
Ha meg semmilyen módszerrel nem megy, akkor tedd be a tablettát 2 lap közé, valami keményet guríts végig rajta, hogy törjön össze (vagy vágd szét apróra), vegyítsd cukorral vagy lekvárral vagy valamivel. Tedd kanálra, s add úgy oda neki.
Vagy az is egy opció, hogy még az egész tablettát belekevered a lekvárba, stb, de én úgy még nem próbáltam.
Amúgy szinte 17 voltam, s a gyógyszer lenyelés még úgy is kb harmadjára sikerült nekem, úgy hogy én le akartam azt nyelni...
Szóval ha a 6 éveseddel fél óráig próbálkoztok vele, ne lepődj meg.
(Itt még azt megjegyezném, hogy ha sokadjára nem megy le, akkor próbáld azt éreztetni vele, hogy nem vele vagy a tablettával van a baj, hanem csak nem próbálgatta még elégszer)
Sok sikert! :)
Mert nem olvasta, hogy írtam, hogy az íze/szaga miatt nem bírja, öklendezik(én is)ezért muszáj a bogyó, ebből is a lehető legkisebb van, egy tiktak fele sincs.
Akkor ez nem ilyen megérett e rá dolog kérdés, hanem hozzászoktatós folyamat, ahol ki kell tapasztalni a technikàt. oké, köszi a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!