Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kételkedtetek a TSMT tornában?

Kételkedtetek a TSMT tornában?

Figyelt kérdés
Gyermekem 6 éves. Pedagógiai szakszolgálat ajánlotta a TSMT tornát, korábban Dévény tornára jártunk enyhe hipertónusos izomzat miatt. TSMT-ről korábban soha nem hallottunk. Olvastam és hallottam is sokat azóta erről a tevékenységről és a hatásairól, mégis kételkedek. Arra gondolok, hogy megtudtuk, hogy egy ilyen torna alkalmanként tízezer forint havonta, és akár 2-3 évig járhatunk. A mi gyerekünknek figyelemhiányt, beilleszkedési és tanulási nehézséget állapítottak meg. Mi van akkor ha ennyi idő alatt magától is fejlődik annyit a gyermek, hogy úgy veszi az akadályokat mint a többiek? Mi van, ha idegenkedett attól a helyzettől amibe került (mint ahogy rendszeresen teszi számára ismeretlen helyzetben)? Hogy lehetséges, hogy egy találkozás után, a felmérés alapján, olyan sávba tesznek egy gyereket, aki teljesen normális terhességből komplikációmentesen született, mintha fogyatékkal élő lenne? Nem csinálta meg a vizsgálaton a gyakorlatokat, mert szorongott. De most már nem tudjuk, hogy a tyúk vagy a tojás.. mert a TSMT oktató szerint a szorongás is a mozgáskoordinációs problémái miatt vannak. A gyerekem még biciklizni is könnyedén tanult meg, és imád sportolni, nem topa, mint ahogy állítólag ez is egy jel. 2 éves korában szépen beszélt, egyedül idegen társaságban hallgat. Félénk és visszahúzódó idegen környezetben, illetve nagyobb közegben. Nem szeretnénk ha lehúznának minket, de természetesen jót akarunk a gyereknek, csak nem látunk semmi garanciát arra, hogy valóban a TSMT-re lenne szükség. Mi egyáltalán nem látjuk akkora katasztrófának a helyzetet, mint ahogy leírták a gyereket. Nem szeretnék feltétlen siettetni nála dolgokat, egy másik nézet szerint pont, hogy hagyni kell a gyerekeket a saját tempójukban fejlődni, kibontakozni. Van olyan, akit hasonló gondolatok foglalkoztattak, és nem ugrott fejest egy ilyenbe, érdekelne Ti hogyan döntöttetek hasonló helyzetben. Köszi!

2020. júl. 30. 10:58
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
87%

Jelen.

3 éves lesz a fiam és nem akar beszélni. Idegenekkel nem barátkozik és pl. orvosnál is nehezen engedi, hogy megvizsgálják.

Nem hiszek a tsmt-ben. Lelkem rajta utána érdeklődtem, de nem tudtak még azok sem meggyőzni, akik elhiszik, hogy sokat segített nekik.

A gyerekük végig üvöltötte, amikor csinálniuk kellett. 1-2 év után jött a várva várt fejlődés. És ez az a pont, amikor felteszem a kérdést, hogy 1-2 év után magától is fejlődhetett annyit és szenvedni sem kellett volna.

Biztos van olyan, amikor segít, de az is lehet, hogy a placebo hatás miatt javul. Mert mindenki hisz benne.

Ha már tényleg nagyon kirívó lesz a hátránya mindent meg fogok tenni érte, de amíg csak a szomszéd Julcsitól marad el, nem érdekel.

2020. júl. 30. 11:27
 2/16 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem nagyon jó a tsmt, sőt nekünk csak az vált be, pedig más dolgokat is próbáltunk, de az én gyerekem valóban le van maradva, 3 évesen kezdett beszélni és olyan félénk, ügyetlen, hogy a baba játszótérre járunk vele, mert egy normál csúszdára nem mer felmenni. Ha nem lettek volna gondjai, nem is vittem volna felmérésre, tsmt-re. Volt amikor nem szerettem a tsmt-t, amikor kisebb volt és egyáltalán nem akarta csinálni, mi otthon tornázunk és most már szereti. Azt is lehet, hogy, elkezditek és ha nem látsz fejlödést, abbahagyjátok, de ha nincs probléma, én nem vinném.
2020. júl. 30. 11:42
 3/16 anonim ***** válasza:
70%
Egy gyereknek sem ártott eddig, ha részt vett tsmt foglalkozáson. Nálunk az oviban csoportos tsmt volt az egyébként fejlesztésre nem szoruló gyerekeknek, nagyon jól fejleszti a figyelmét, koncentrációját. A kicsivel mi is voltunk egyéni felmérésen, kapott is külön személyre szabott tornát, pár hónapig. Az iskolában egyiknek sem volt sosem problémája. Én megpróbálnám.
2020. júl. 30. 11:55
 4/16 A kérdező kommentje:
3-as válaszolónak írom, hogy nem is aggódunk azon, hogy ártana-e. A mi aggodalmunk arról szól, amit írtam, hogy mivel ez már egy ideje felkapott, és a többség dicséri, ennek ellenére nem látjuk a bizonyítékát, hogy ha valami jobban fog neki menni két év múlva mint most, akkor az egyértelműen a TSMT hatása. Ha csak úgy tartottak volna TSMT-t az oviban, vagy majd az iskolában, én sem zárkóznék el tőle, de más ismerősöm is már 300 ezer körül fizetett az évek alatt, és élből az merült fel bennem, hogy amúgy a gyermek természetes fejlődése nem irányult-e volna oda, hogy a most gyengébb képességek nem csiszolódnak-e egyéb tanulási, érési folyamatok mellett. Nem kapták-e fel ezt a TSMT-t most, és mindenki nyomja, mert most erre mondják, hogy tuti?? A szülők a legjobbat akarják a gyereknek, és legtöbbször nem értenek ezekhez a tevékenységekhez, így nem nehéz kívülről elfogadtatni ezek hatásosságát.
2020. júl. 30. 12:25
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk is bevalt, mondjuk mi 10 honaposan vittük, mert nem mászott, és még nem ült. Rá 3 napra csinálta mindkettőt. Otthon is kellett csinálnunk, nem csak havi 1x vittük.
2020. júl. 30. 12:25
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk bevált a torna. Aktív 1 évet járt a fiam 6 évesen csoportos TSMT tornára. Sokkal összerendezettebb lett a mozgása, javult az egyensúlyérzekelése, koncentrációja, figyelme. Enyhe fokban ADHD.s a fiam, sok mindent kipróbáltunk már, többek között 1 vagyont költöttünk neurofeedbackra is, de komolyan mondom, a tornánál míg látványos volt a fejlődés (ingyen) addig a neurofeedback szerintem semmit nem használt.

Persze ha csak néhány alkalomra mentek el, nem lesz szemmel látható a javulás. Kell szerintem minimum 1 év. Utána évben elsőbe ment a fiam, így nem vittem többet tornára, azt mondta a neurológus, hogy szerinte rendben van, kezdje meg az elsőt. Most meg, már 3.ba, szerencsére jó tanuló.

2020. júl. 30. 12:47
 7/16 anonim ***** válasza:
77%

Hát a tornával nincs baj, nagyon hatásos volt a lányomnál.

De: nagy h.lyeséget csinált a Szakszolgálat, hogy most ajánlotta!!

Ezt kicsi korban kell elkezdeni, amikor a gyerek még könnyű.

Én 1 évig csináltam a lányommal. Én. Ingyen.

Megkaptuk a feladatsort (a kórházban a gyerekrehabon), és hetente 3-4 alkalommal végigcsináltuk.

Az idegrendszeri éretlenségre nagyon jó hatással van.

2020. júl. 30. 13:04
 8/16 anonim ***** válasza:
82%

Szóval ezért fizetni szerintem nagy butaság. Főleg 300.000Ft-ot.

Nincs benne olyan, amit két szülő a gyerekével otthon ne tudna megcsinálni.

Persze, mi is beszereztük a billenőpadot, a gördeszkát, pléd van :), a mondókákat megtanultam. Nem egy nagy dolog. A lógatós, emelgetős részeket meg csak kicsi gyerekkel lehet végigcsinálni.

De egy szakember a kórházban ingyen kiadja a feladatsort a gyerekedre szabva!

2020. júl. 30. 13:10
 9/16 anonim ***** válasza:
83%

"Sokkal összerendezettebb lett a mozgása, javult az egyensúlyérzekelése, koncentrációja, figyelme."

Ezt a részét én is elismerem. De nem csak a tsmtvel értétek volna el.

A jógától a koncentrációja és az egyensúlya hihetetlenül tud fejlődni (nem csak gyereknek). Az úszástól is a koncentráció és a mozgása. A tánctól meg szinte minden felsorolt.

De ott a hinta a játszótéren, lehet kapni kis trambulinokat stb. ezek is mind fejlesztenek és nem kell hozzá tsmt.

2020. júl. 30. 13:12
 10/16 anonim ***** válasza:
78%
Nézd te vagy az anyja. Te vagy a kompetens felnőtt, akinek döntenie kell erről. En azt mondom, ha ebben nem hiszel, indulj el más irányban. 100% hogy egy csomó alternatív megoldás létezik ugyanezekre a problémákra. Meg ahogy mondod is, hogy nem latod a helyzetet kritikusnak. En azt vallom egy szakvélemény, nem szakvélemény. Kérj ki meg egyet, ha bizonytalan vagy. Tapasztalatom, hogy van ahol nagyon promozzak ezt vagy azta módszert, mert csak. De nem biztos, hogy minden gyereknek pont ugyanaz a jó.
2020. júl. 30. 13:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!