Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit lehetne tenni? Vagy ez a...

Mit lehetne tenni? Vagy ez a természetes?

Figyelt kérdés

A férjem 5 és fél éves kisfiának mindent mondani kell. Vegye fel a pulóvert, vegye le a cipőt. A wc-t rendszeresen elfelejti lehúzni, nem mos kezet, nem kacsolja le a lámpát. Apró dolgok miatt hisztizik, mint egy lány, ha valami nem úgy van ahogy ő szeretné azonnl sírva fakad. A hisztit nem engedjük neki, mikor elkezdi rögtön rászólunk, elmagyaráázuk neki.

A gond talán ott van, hogy az édesanyja nagyon elkényezteti, rá hagy mindent. A kicsi kijelentette már, "hogy ha sírok anya mindent megenged".

Meg kellene valahogy értetni az anyjával, hogy ezzel a neveléssel, illetve nem neveléssel a fiának csak árt.

2010. júl. 30. 15:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
62%

Szerintema gond veled van. Egyáltalán a hozzállásoddal. Nem látok semmi furcsát abban, hogy egy ötéves gyerek nem foglalkozik illetve elhanyagol ilyen dolgokat mint a kézmosás, WC lehúzás. Nincs kedve pulóvert húzni, cipőt levenni. Inkább az furcsa, hogy te ebből ügyet csinálsz.

Ez a mondat meg "hisztizik, mint egy lány"- kifejezetten ostoba megnyilvánulás, remélem a gyereket nem alázod meg ezzel, ne hisztizz, mint egy lány. És persze az is kérdés miért kell hisztiznie meg sírnia egy ötéves gyereknek, ha el akar érni valamit. Hiába mondja mit szeretne, ti nem hallgatjátok meg? Vagy nem tudtok kompromisszumot kötni vele?

Szerintem előbb neked kell elfogadni egy ötéves még nem felnőtt és nem tökéletes. És nem az anyja nevelési módszerével kell foglalkoznod, hanem kidolgozni egy sajátot.

2010. júl. 30. 15:49
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm kedves első.

Kár, hogy támadsz, pedig nincs igazad.

Az óvodában is panaszkodnak a gyerekre, hogy neveletlen, sőt az édesapja és az anyai nagymamája is egyetért abban, hogy sajnos nincs következetesség a gyerkőc nevelésében.

A hisztizik, mint egy lány hasonlat az ovis társaitól ered, akik már elkezdték csúfolni az örökös sírások miatt.

A baráti társaságban is (ahol van már gyerek) megállapították már, hogy tényleg elég hisztis.

"Hiába mondja mit szeretne, ti nem hallgatjátok meg?"

Lehet magadból indulsz ki.

Hisztizni és sírni olyan dolgokért, szokott, hogy pl. fejjel lefelé lóg a fotelen és már legalább 5x szóltunk neki az apjával fejenként, hogy ne csinálja mert véletlenül fejre esik. Megáll, leül, fél perc és folytatja. Na ilyenkor jelezzük neki, hogy a következő rászólás után ki lesz kapcsolva a TV. Persze folytatja, mi pedig a következetessé jegyében tényleg kikapcsoljuk a TV-t. Ebben mi a rossz? Hagyjuk inkább hátha fejre esik, mert tornázik a fotelben?

Vagy például, ha nem engedjük egész nap a TV előtt ülni és ezért sírva fakad, akkor inkább engedjük?

Sajnos TV függő, mert anyukának kényelmesebb volt a TV elé ültetni.

Szóval mielőtt nekiállsz vádaskodni, inkább kérdezz vissza!

2010. júl. 30. 16:00
 3/11 A kérdező kommentje:
Egyébként egész pontosan novemberben lesz 6 éves.
2010. júl. 30. 16:03
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

huh, hát tényleg nincs túl sok következetesség az anyja nevelésében....és szerintem egy 5 évessel nem kell kompromisszumot kötni, hanem vannak szabályok, amiket be kell tartania....

Az a baj, hogy az anyja nevelésén te nem tudsz változatani.

Annyit tehetsz, hogy megmondod a kisfiúnak, hogy lehet, hogy anya ezt meg azt megenged, de mikor nálunk vagy, akkor más a helyzet.És következetesen rászolsz. Így meg fogja tanulni, hogy nálatok hogy kell viselkedni, a ti "szabályaitokhoz" fogja tartani magát mikor rájön, hogy nincs más választása.De ezt nyilván a férjeddel is meg kell beszélni.És ha az anyja ki lenne akadva, akkor a férjed meg tud védeni.

Amúgy tényleg szenvedni fog a fiával így, de hát ez már legyen az ő dolga...

2010. júl. 30. 16:47
 5/11 A kérdező kommentje:
A férjemmel teljes mértékben azonos véleményen vagyunk szerencsére.
2010. júl. 30. 17:20
 6/11 siva79 ***** válasza:
100%

Szerintem teljesen igazad van, jó, hogy a férjed is igy gondolja, és nincs ebből gond köztettek.Teljesen igaza van az elöttem szólonak, meg fogja tanulni, hogy nálatok mit lehet, és aszerint fogg viselkedni, de ehhez idő kell.

Ezek a dolgok nem normálisak 5 éves gyereknél, de persze nem kell tökéletesnek lennie, és nektek is finoman, de következetesen kell viselkednetek, mert ö még kisgyerek.

2010. aug. 2. 01:11
 7/11 A kérdező kommentje:

Igen, mi is így gondoljuk, hogy attól, hogy az anyja elkényezteti, nálunk még megtanulhatja a "szabályokat".

Csak, hát, elég "fárasztó", hogy rendszeresen emlékeztetni kell, hogy itt bizony nem ér el semmit hisztivel.

Most megint egy olyan korszakban van, hogy próbálkozik, meddig feszegetheti a határait.

Nehéz, és az a baj, hogy látom a férjemet is megviseli, hogy a kisfia nem az a vagány kiskrapek, mint lehetne.

Szerintetek lenne értelme az anyjával megint beszélni?

Mostanában normális a kommunikáció.

2010. aug. 2. 08:42
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Keresztfiam dettó.

És hiába beszélsz az anyjának, nem érti meg, nem fogadja el. Mármint a sógornőm.

A wc lehúzásért és a többiért neki is mindig szólni kellett 4-5 éves korában, néha még most is, pedig már 10 lesz. Ezen ne akadj fenn.

A hiszti húzósabb. Szerintem azzal ne törődj, hogy otthon mi van, nálatok legyél következetes, pillanatok alatt megtanulja, mire megy nálatok a módszereivel. A anyján viszont nem tudsz változtatni.

Én a fentieket tettem, nálunk nem volt gond a keresztfiammal, és remélem javára válik majd, hogy más viselkedést követelünk meg tőle, ha nálunk van.

Mondjuk egy ideje nem jön, anyukája irigy ránk valamiért, és nem jönnek...

2010. aug. 3. 20:45
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Igazából tudom én is, hogy azon kívül, amit most teszünk, nem sok mást lehetne tenni.

Csak..., csak nagyon rossz nézni a férjemet, mikor látja, hogy milyenné válik a fia és sajnos ki kell mondani azt is, bármennyire is rossz, hogy ezzel a viselkedésével "elrontja" a hétvégéket amikor velünk van. :(

2010. aug. 4. 09:01
 10/11 anonim ***** válasza:

Szió,teljesen igazad van meg tudná csinálni az a gyerek,ha akarná.És az anyuka szenvedni fog vele a suliban is mint a kutya.

Én ezt tapasztalatból állíthatom,mert én is elkényeztettem a fiamat.Mindegy milyen indokom volt rá,a lényeg az,hogy nem vezetett semmi jóra.A pohár akkor telt be amikor a suliból nem hozta haza a könyveit a házival,vagy hazahozta,de nem volt bejelölve a házi,tesicuccát,esernyőket,sapkákat rendszerint elhagyta,egy alkalommal még az iskolatáskáját is komplette a suliban felejtette.Tudod,mert nem voltam ott,hogy mindenre figyeljek,összeszedjem a cuccait,benézzek a padba...helyette.

Otthon meg az ment amit te leírsz,WC-t nem húzta le,ruhákat szétdobált,szemetet széthagyja,40 fokban bélelt nadrágot,meg pizsama fölsőt vesz fel,mert NEM VOLT KIKÉSZÍTVE a ruha....ha rászólok meg méltatlankodik!

Nagyon nehezen megy az önállóságra szoktatás,következetesen mindig szólni kell,a legjobb ha van házirend,benne az elvégzendő feladataival.PL:ágyazás,játékok összepakolása,tiszta ruhái elpakolása,segíteni a házimunkában,elszaladni a boltba anyunak egy kg cukorért stb,stb..

Szerintem az anyukája is rájön,hogy ez nem vezet sehova,valamin változtatni kell.Addig meg jól javasolták,ti szoktathatjátok a saját szabályaitok szerint.Ha panaszkodik az anyjának,akkor apu végre majd elmagyarázza,hogy neki mi nem tetszik.

Én egy házirendet javaslok,amit ha nálatok van be kell tartania,pl ágyazás,öltözés,reggeli,játék,ha így le van írva akkor nincs kec-mec meg kell csinálnia.

Lehet,hogy anyuka látva a pozitív változás,esetleg még tanácsot is fog kérni tőled.

2010. aug. 4. 11:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!