Miben tér el a kislányok és a kisfiúk nevelése?
A pszichológia szerint - legalábbis több könyvben olvastam, de persze ez is csak statisztikán alapuló általánosítás - az anyák egyformán bánnak olyan 5-6 éves korukig a fiú és lány gyerekeikkel. Aztán a lányokkal kicsit szigorúbbak, az "ismeretlenné váló terepű" fiúkkal kicsit engedékenyebbek. Viszont az apák már csecsemőkortól hajalmosabbak nemek szerint nevelni őket. Pl. kicsit később reagálnak a fiú babák sírására... és persze ahogy nőnek, a fiúkat inkább arra biztatják, hogy küzdjenek önállóan, fedezzék fel a világot, a lányokat meg arra, hogy kérjenek segítséget, bátrabban fejezzenek ki érzelmeket, és maradjanak otthon a biztonságban. Ahol csak egynemű gyerekek vannak, sokszor van nevelve az egyik lány fiúsabban vagy az egyik fiú lányosabban.
Népi megfigyelésem szerint azért nem csak a nevelésen/példán/környezeten múlik (lásd gender semleges kérdés). Sok lánytesó után érkezett fiú babák/kisgyerekek akkor is inkább valahol a guruló autókhoz, labdákhoz és veszélyes eszközökhöz vonzódnak, ha a ház tele van babával és beállnak azokkal is játszani és mondjuk még apa sincs nagyon a képben. Ugyanígy látom, hogy a lányok is hajlamosak díszíteni magukat vagy amit rajzoltak és inkább fordulnak a gondoskodásról, érzelmekről szóló szerepjátékok felé. Viszont természetesen szép számmal vannak bújós, hisztis fiúk és vagánykodó, harcias lányok. :)
Őszintén megnéztem, hogy a 3. választ nem én írtam-e 😅
A hercegnős-harcos gondolat kivételével 1 az 1ben ezt írtam volna.
Egyszer az oviba jött egy nevelési tanácsadó szülőire, akihez őszintén örülök hogy nem küldtek el minket soha.. Ó úgy van vele, hogy a lány tanuljon csak szalvétát hajtogatni, a fiú meg menjen apával megtanulni hogyan kell a csavarhúzót használni, fordítva nem kell tudni (elhangzott példák).. Ezt hatalmas baromságnak tartom!
Nem akarok és nem is tervezek pl ilyen dolgokban különbséget tenni, fontos, hogy képességeikhez mérten ugyanúgy boldoguljanak "más területeken" is önállóan.
Ez a "keményebben nevelés" is hülyeség, most ha valakinek nem olyan a természete az ember fejen is állhatna, plussz a lányoknál is ugyanúgy fontos, hogy meg tudják magukat védeni..
Na mindegy, csomó mindent lehetne még írni, szerintem az a fontos, hogy megpróbáljunk önálló embereket "kinevelni", nem pedig csak nőt és férfit
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!