Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért ilyen a féltesóm?

Miért ilyen a féltesóm?

Figyelt kérdés
Van egy majdnem 3 éves lány féltestvérem. Én 13 éves fiú vagyok. Szüleim már rágen elváltak. Anyuval lakok. Hétvégenként apa elvisz hozzájuk. Csak van egy kis probléma. Szerintem a hugit nagyon nehéz fegyelmezni ugyanis sokszor csapkod vagy rugdos. A múltkor úgy megcsapott, hogy vérzett az orrom. Sokat kell vele lennem, mert apa mindig szerel, a hugi anyukája pedig délelőtt általában főz. Ezért rám marad a kiscsaj. Nagyon aranyos és sok mindent tud, csak nehéz bírni vele. Azt mondják, hogy állítsam a sarokba, ha rossz. De én hiába állítom, 10 perc múlva ugyanúgy rossz. Egyszer beállítottam a sarokba, mert szórta rám a homokot. Kijött és fojtatta. Holnap este megyek hozzájuk és kedden este jövök vissza, és nem tudom mit kezdjek a hugival. Állandóan ugráltat, csapkod, ledobálja a kaját a földre. Nem tudja, hogy arra vigyázni kell. Széttrancsírozza, aztán egy kicsit eszik, a többit eldobálja. Nem tudom honnan jött ez neki, mert senkitől sem látott ilyet. Szeptembertől megy oviba beszoktatásra, aztán egész napra. (De szerintem nem fogja befogadni a többi gyerek, mert ha például játszanak, ő meg jön és eldobálja a játékokat. Vagy rosszabb esetben összetöri. De az ovónők sem nézik jó szemmel, ha csapkod, dobál stb.) Apáék tudják, hogy ez a helyzet, de nem tudnak mit tenni. Pl a múltkor leszedte a vajaskenyér héját, megrágcsálta eldobta. Én meg szóltam neki, hogy miért csinálja. Azt mondta, mert olyan kedvem van. Meg még azt is mondtam, hogy az ovis gyerekek nem dobják el. Erre azt mondja, hogy én meg igen. Na egy szónak is száz a vége, elnézést a „kisregényért”. Köszi, hogy elolvastad. Ja és a válaszaitokat előre is köszönöm. További szép napot!
2010. júl. 29. 08:39
 1/5 anonim ***** válasza:

Ezt sajnos csak a kislány szüli tudnák megoldani.Már azzal sem értek egyet,h rád bízzák,büntesd meg ha rosszul viselkedik,mert ez nem a te feladatod, a szüleinek kéne nevelniük,de ha máskor is ennyit foglalkoznak csak vele,akkor nem csodálom,h ilyen a kislány.

Azt esetleg megpróbálhatod,h azt mondod neki,csak akkor játszol vele,ha rendesen viselkedik,nem csapkod,dobál-és ha mégis csinálja,akkor félreülsz,és elkezdesz esetleg olvasni.Hátha megpróbálja visszafogni magát, a közös játék reményében.

Az apukáddal próbálj beszélni,h nem te akarod nevelni,szívesen vagy vele,játszol vele,vigyázol rá,de segítsenek ilyenkor.(Mert pl főzéskor sincs az ember a konyhába betonozva,beragasztott füllel és szájjal.:))

2010. júl. 29. 09:27
 2/5 A kérdező kommentje:
Elsőnek köszi a választ. Szoktak vele ők is foglalkozni, csak szerintem az kevés. Ezt azért mondom, mert velem kisebb koromban sokat foglalkoztak, és anyu elmondása szerint jól is viselkedtem. Azt mondta, hogy jól elvoltam és csak ritkán kellett fegyelmezni. Ja és szerintem kéne kicsit beszélgetni a hugival, mert már lehet vele, csak az a baj, hogy nem hallgat végig.
2010. júl. 29. 09:40
 3/5 A kérdező kommentje:
Voltam náluk, előző hétvégén szerencsére ezen a héten nem megyek. Hát mitagadáss… eléggé lefárasztott a kiscsaj. Egésznap ugráltat, és ha nem csinálom meg amit mond, akkor hisztizik. Megcsapkodott és én meg mondtam neki, hogy ha így viselkedik, nem játszok vele. Erre azt mondja, hogy ő bizony jól viselkedik, csak játsszak vele. De ennek én már nem dőltem be. Máskor is mondta és utána is csinálta tovább a hülyeséget. Aztán hiszizett.. addig hisztizett, hogy már nem bírtam és leültem vele játszani. Egész délelőtt kinn kell lennem vele. Senkit nem érdekel, hogy meleg van, tűz a nap. Valhogy mindig kifogom, hogy a 40 fokba vagyok ott. Állandóan csúzdázni akar, megy a napra. Én pedig próbálok árnyékba húzódni. Ha valami nem jó neki, akkor megrugdos, megpofozoz. Osztálytársaim mondták, hogy ne hagyjam magam. De már volt olyan, hogy rámugrott, folytogatott, én meg ledobtam magamról. Beütötte valamijét aztán meg én vagyok a hibás… Eldobálja a kaját és röhög a képembe, hogy ő milyen vicces. Mondják, hogy állítsam be a sarokba, de semmit nem érek el vele. Szerintem, hogyha ott áll, az köti le a figyelmét, hogy hisztizik és hátha akkor kiengedik. A végén már azt se tudja, hogy miért áll ott. Próbáltam vele beszélgetni, hogy miért viselkedik így de azt mondja, hogy szarik rám, (így ki is mondja!) és elfut. Ott tartok, hogy nem szeretek ott lenni, pedig régen azért elmentem... Na majd kezdődik az iskola 7. osztály 4 új tantárgy. Lesz indok, hogy miért nem mehetek. A huginak meg kezdődik az óvoda. Bízom benne, hogy ott majd megnevelik… Mert én nem bírok vele, az biztos. Meghát nem is az én dolgom lenne megnevelni?! Kimondom: El van kényeztetve. Dobálja a kaját.. Ha nem lenne, kétszer is meggondolná, hogy mit csinál. Van ezernyi játéka, nem érdekli, hogyha egyet-kettőt tönkretesz. Kérem a hozzáértők vagy hasonló helyzetben lévők válaszát. Szép napot mindenkinek!
2010. aug. 6. 10:44
 4/5 anonim ***** válasza:

A kislány szülei nem veszik észre ezt a viselkedést, vagy őket ez nem zavarja??? Mond meg apukádnak, hogy téged zavar, hogy ilyen rosszul viselkedik a kis tesód, csúnyán beszél veled, megüt, megrugdos. Ezért te nem szeretsz vele lenni. Szereted őt, de már meguntad ezt a viselkedést. És nyugodtan mondd meg neki azt is, hogy azt is meguntad, hogy azért hívnak el magukhoz hogy vigyázz a kis tesódra és szórakoztasd őt helyettük. Ez a feladat az övék és nem a tiéd! Legalábbis így kéne, hogy legyen. Jó, néha belefér, hogy vigyázol rá mert te már nagy fiú vagy és ennyit igazán segíthetsz, de ne minden alkalommal mikor ott vagy náluk. Azt meg nem hiszem el, hogy az anyukája egész nap főz! Nekem is van egy egy éves kisfiam és tudom milyen gyereket nevelni, fárasztó és néha nem könnyű és az én kisfiamnak is vannak rossz napjai mikor egész nap rajtam lógna és ordít ha kiteszem a lábam a szobából, de akkor is meg kell oldani valahogy. Az anyuka dolga lenne, hogy lefoglalja a kislányt nem a tiéd. Egy 3 éves azért már nem olyan pici, megérti ha kérnek tőle valamit, tisztában van vele, hogy nem szól a nap minden perce, más elfoglaltsága is van anyának. Ültesse le a kislányt, tegyen elé rajzlapot meg ceruzát és had rajzoljon! Vagy vigye ki magával a konyhába és miközben főz beszélgessen vele vagy engedje hogy segítsen neki valami kisebb dologban, pl: vegye ki az edényt a szekrényből vagy tegye el amit anya mond.

Ha az anyuka együttműködőbb lenne, neked nem csak arról szólhatna a náluk töltött idő, hogy a neveletlen gyerekükre vigyázol.

2010. aug. 6. 11:40
 5/5 anonim ***** válasza:

Szia! Azt javaslom, hogy ülj le először beszélni édesanyáddal, és mondd el, mi a baj. Aztán együtt üljetek le az apukáddal és tisztázzátok:

1. azért vagy náluk, hogy beszélgessetek, úgyhogy a szerelést hagyja máskorra, mert így nem tölt veled elég időt

2. mondd el, hogy csináljatok közös programot, amiben az egész család részt vesz

3. nem azért vagy, hogy ingyen bébiszitterkedj

4. nem a te dolgod, hogy neveld a kistesót, szíveskedjenek rá akkor is figyelni, ha te ott vagy

Egyébként úgy gondolom, hogy ez a fajta viselkedés a huginál abból adódik, hogy felhívja magára a figyelmet. Mindenképpen tisztázni kell a helyzetet, mert az sem megoldás, ha emiatt nem tartod a kapcsolatot az apukád új családjával. Sok sikert.

2010. aug. 6. 13:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!