Mikor vehető egy szó igazi első szónak? 9,5 hónaposan szavakat utánoz?
9,5 hónaposom pár napja kezdett szavakat utánozni. Először azt hittem, hogy csak véletlen. De túl gyakran történik ahhoz, hogy véletlen legyen. Mondok egy szót, és ha tetszik neki, megpróbálja utánozni.
Cica, cici, vauvau, katica, kerék és még pár másik. Ezek voltak, amiket miután kimondtam, nagyon hasonló dolgot mondott ő is. Többször is. Túl sokszor ahhoz, hogy véletlen legyen.
Bár nem gondolnám, hogy ez még igazi beszédnek, vagy első szónak számítana. Vagy igen? Nem korai ez még?

A nagyfiam kb. kilenc-tíz hónaposan utánam mondta tisztán, hogy "áll a baba". Le is videóztuk pont, mert épp a felállása volt az újdonság. Számára ez egy hangsor volt csak nyilván. A hangok formálását gyakorolják ekkor, ez még csak gügyögés, nem tudatos beszéd. A kétéves státuszára 40-50 tudatosan használt szót tudtunk összeszedni.
Hamgutánzásnak nem korai nálatok, de egyetértek veled, én sem számítom még ezt beszédnek, első szónak. Persze, hogy nem vêletlen amúgy, gyakorolja a fonémákat.😊 Teljesen időszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!