Hogyan tudnám motiválni, hogy olvasson könyvet? Még a száradó festék is érdekesebb neki.
11 eves, most otodikes fiam semmilyen konyv sem erdekli. Iden az Egri csillagokat kaptak kotelezo olvasmanynak, most a karanten alatt kellene elolvasniuk, es minden nap vita van belole, hogy 1 fejezetet elolvasson. Mire vegez vele, semmire sem emlekszik, csak atszalad rajta. Mar vagy minden delutanunk azzal megy el, hogy az asztaltol addig nem allhat fel amig az olvasonaplot meg nem irta. De ez van, hogy 4-5 oraba telik, vagy a vegere en feladom.. ugy probal gyorsan atsiklani, hogy 2-3 oldalanekent kiir 3 mondatod a szovegbol, mint h olvasta volna.. Rettenetesen makacs.
Matekbol, realos tantargyakbol nagyon jol teljesit, de a magyarral bajban vagyunk. Nincs az a konyv ami lekotne, sot meg bele sem kezd ha csak nem tudomanyos/kepes konyv. pl a vilagrekordok konyve erdekli, de az nem olvasmany.
A helyesirasa katasztrofalis, es hiaba gyakoroljuk a tollbamondast itthon, olyan mint ha a falhoz beszelnek, leirja 5x a lyukat pontos j-vel.
Meg is mivel tudnek ra hatni, hogy a hegyekben allo gyerekkonyvekbol vegre elolvasson egyet?
a kis nyilas misi olyan szinten gáz, hogy anyum egy ponton azt mondta, nem baj, tegyük le a könyvet, megnézzük a filmet... azt is tíz percig bírtuk, utána inkább házimunkát végeztünk és kitakarítottuk az udvart, az is jobb program volt annál a gagyi gyereknél XD
(egri csillagokból is csak a képregényt ismerem, ott is anyu felbujtása...)
Én konkrétan a mai napig méregbe gurulok, ha a Légy jó mindhaláligról kell beszéljek (néha feljönnek ki mit utált olvasni stb)
Annyira rossz példát állít egyébként a gyerekek elé, én betiltanám.
17. válaszoló vagyok
Én nemutáltam Nyilas Misit annakidején, hanem együttéreztem vele, mert engem szívattak az osztálytársaim, ezért rokon lelket láttam benne.
Pár éve újraolvastam a könyvet, és igen, szegény kis szerencsétlen, majd elolvastam a folytatást is; "Kamaszok" és "Forr a bor", és Nyilas Misi azokban is olyan életképtelen, mint gyerekként.
Ne erőltesd, és megkockáztatom, hogy a diákok 90%-a el sem olvassa a kötelezőket! Írom ezt úgy, hogy borzasztóan utáltam olvasni, és a helyesírásommal is voltak gondjaim (nem éreztem hova kéne vessző, ékezetek), a kötelezőkkel nem hogy megszeretették volna az olvasást hanem még inkább megutáltatták... Sok volt a tananyag, és a plusz feladatokat már nem vettem jól, csak azt láttam, hogy mennyi mindenen kéne átrágni magamat, ahelyett, hogy bandáznék, vagy játszóra mennénk helyette, otthon ülni, és folytatni a tanulást. Fullasztó volt! És persze tudjuk minden tanárnak a saját tantárgyát tartja a világ legeslegfontosabbnak..
Alsóban olvastam utoljára kötelezőt. Ezek nem is igen gyerekeknek való könyvek, sokkal inkább felnőtteknek akiknek van némi élettapasztalata, háttér tudása. Nekünk ugyan olvasónaplót nem kellett írni, hanem másfél oldalas doga volt, mint említettem nem olvastam el semmit már felsőben, hanem jól utána néztem a könyvnek, illetve ha találtam vmi dolgozat félét róla akkor átolvastam, esetleg inspirálódtam belőle, de soha nem másoltam le egyben! A tanár szerintem egyébként levágta, hogy ki olvasta el a könyvet, és ki nem, de úgy volt vele gondolom, hogy ha már utána nézet vki az is jobb mint a semmi..
Egyszer megpróbáltuk a Koppányi Aga testamentumát anyával együtt elolvasni, de talán a harmadik oldalon adtunk fel, pedig ő anno kitűnő tanuló volt, és mindent elolvasott amit akkor neki feladtak, de akkor összecsapta és felmentett az elolvasása alól.xD
A tollbamondás is külön kínszenvedés volt, lassan írtam, sokszor rám vártak, visszaellenőrizni nem sok idő volt...
Egyébként olyannyira utáltam olvasni, hogy amikor megkaptam születésnapomra a Harry Pottert akkor megsértődtem! Legalább ötvenszer kezdtem bele mire ötvenötödjére elolvastam. Mert valljuk be az első könyv első ötven oldala elég unalmas..
Ha a fiadat jobban érdekli a tudományos/ képes könyvek akkor díjazd azt, és adjál olyan könyveket a kezébe ami érdekli, akkor talán később meg fogja szeretni az olvasást! Ha minél jobban erőltetsz vmit lehet, hogy a végén annyira megfogja utálni, hogy még jobban dacolni fog, vagy örökre megfogja utálni.
Kössél vele kompromisszumot! Nézzétek ki netről, hogy kb hogyan kell kinéznie az egri csillagok olvasónaplójának, cserébe év végig el kell olvasnia egy általad választott könyvet, nyáron pedig válasszon ő egyet.
/a hangoskönyv és a film nézése se rossz ötlet/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!