Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan tudnám motiválni, hogy...

Hogyan tudnám motiválni, hogy olvasson könyvet? Még a száradó festék is érdekesebb neki.

Figyelt kérdés

11 eves, most otodikes fiam semmilyen konyv sem erdekli. Iden az Egri csillagokat kaptak kotelezo olvasmanynak, most a karanten alatt kellene elolvasniuk, es minden nap vita van belole, hogy 1 fejezetet elolvasson. Mire vegez vele, semmire sem emlekszik, csak atszalad rajta. Mar vagy minden delutanunk azzal megy el, hogy az asztaltol addig nem allhat fel amig az olvasonaplot meg nem irta. De ez van, hogy 4-5 oraba telik, vagy a vegere en feladom.. ugy probal gyorsan atsiklani, hogy 2-3 oldalanekent kiir 3 mondatod a szovegbol, mint h olvasta volna.. Rettenetesen makacs.

Matekbol, realos tantargyakbol nagyon jol teljesit, de a magyarral bajban vagyunk. Nincs az a konyv ami lekotne, sot meg bele sem kezd ha csak nem tudomanyos/kepes konyv. pl a vilagrekordok konyve erdekli, de az nem olvasmany.

A helyesirasa katasztrofalis, es hiaba gyakoroljuk a tollbamondast itthon, olyan mint ha a falhoz beszelnek, leirja 5x a lyukat pontos j-vel.

Meg is mivel tudnek ra hatni, hogy a hegyekben allo gyerekkonyvekbol vegre elolvasson egyet?

2020. ápr. 22. 17:19
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
97%
Még az jutott eszembe, hogy nem diszlexiás ez a gyerek? A diszlexiás ember úgy érzékeli, mintha ugrálnának a betûk. Úgy meg piszok nagy munka megérteni, ami oda van írva a lapra. És ha ez áll a háttérben, akkor a helyesírás miatt is hiába veszekszel. Elôbb a problémás idegpályákat kell rendbe tenni, utána jobban fog menni az olvasás és a helyesírás is.
2020. ápr. 22. 21:27
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Egri csillagok, basszus... annál csak egy borzalmasabb van, a Kőszívű ember fiai. Én szerettem az irodalmat, olvasni is szeretek, de olyan unalmas, borzasztó könyveket írnak ki nálunk kötelezőnek valamiért, hogy ha véletlenül szeretne is olvasni egy gyerek magától, ezektől majd biztosan megutálja. Az Egri csillagoknak nagy szenvedve eljutottam kb. a harmadáig, ott feladtam végleg, a Kőszívű ember fiaiból 20 oldalig ment, mindkettő iszonyatosan lélekölő. Nem csodálom, hogy ennél még a festék száradása is érdekesebb neki. Őszintén, én erre nem kényszeríteném, lehet lepontozni.

7-es, pacsi, nagyon hasonló az ízlésünk, az összes felsoroltat faltam én is :D

2020. ápr. 22. 21:33
 13/26 anonim ***** válasza:
100%
9, a szüleim nem olvasnak, én falom a könyveket hat éves korom óta.
2020. ápr. 22. 22:27
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Jajj a Kőszívű ember fiai.... fujjjjjjj de utáltam, pedig én vagyok az akinek tetszett az Egri csillagok.

50 oldalon át bele vannak ragadva a sárba.

Nekem annál rosszabb csak a Légy jó mindhalálig volt. Konkrétan falhoz kentem a könyvet mire elolvastam, annyira gyűlöltem benne azt a kis töketlen Nyilas Misit. Ember ennyire bárgyú és gyáva nem lehet.

2020. ápr. 22. 22:39
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

elolvassa a tudományos-képes könyveket, de ahelyett hogy megdicsérnéd és büszke lennél rá, te csak leszólod, hogy jaj, az nem is olvasmány. gratulálok.

valszeg nekem se lett volna soha bátorságom nagyobb könyvekbe belekezdeni, ha mama nem ül ott mellettem az elsős tanévzáró után a cukrászdában, lenyűgözve hallgatva, hogy milyen érdekes dolgokat olvasok fel az állatok képes atlaszából. (ez volt az elsső jutalomkönyvem) (értsd: a tigris csíkos, a leopárd gyorsan fut...)

2020. ápr. 22. 22:43
 16/26 1112 ***** válasza:
50%
Én se szeretek olvasni, mondjuk a Pál utcait, az Egrit, meg a Rómeó és Júliát nem rövidítettben, hanem rendesen elolvastam. Utána szerintem ilyen hosszabbakat nem. Magamtól ritkán jön rám az 'olvashatnék.' Túl monoton. Leteheted elé a Világ legjobb könyvét is, de az olvasás monoton, tehát aki nem szereti az ilyesmit, az szóval csak túl akar lenni rajta. Nézze meg a filmet, vagy olvasson el egy rövidített változatot; de szerintem a filmet látnia egyébként praktikus lehet. De úgy alapsztorit azért vázold föl neki, én nem láttam a filmet; szal hogy van a Gergő meg a Vicuska, szal hogy nem tudom, megnevezik-e őket a filmben, hogy ők ilyen fő karakterek benne, meg ilyesmi. Majd egyszer megnézem ezt a filmet. Szóval amúgy, ha nem akarja, akkor nem kell erőltetni szerintem. De mondjuk hát szerintem mindig ilyen 1-1 fejezetet elolvashatna belőle. Szóval nem is kell feltétlenül, ameddig "bírja", szal hogy folyamatosan koncentrálni kell, meg az olvasás monoton; hiába megy egy jó sztori, az olvasás közben akkoris monoton. Na, szóval hanem akkor talán mindig mondjuk lehetne az, hogy egyhuzamban 20 -25 oldalt. És akkor legalább valamennyit halad vele; legalább tudni fogja, ha a tanár mondjuk online feleltetni akarja; vagy keressen egy rövidítettet; vagy nézze meg. Szerintem nem kell feltétlenül ráparancsolni, hogy igenis olvassa, de ajánlani mondjuk ezt a 20-25 oldalas verziót ezt lehet. Amúgy ha pl pont ezt nem tudja,akkor csak egy darab egyest fog belőle kapni szerintem, tehát nem ezen múlik az élete; hogy az Egri csillagok 523. oldalán a 2. bekezdésben mi volt. :) Tehát nem kell , hogy te szülőként görcsölj ezen; akkor legalább nézze meg a gyerek a filmet, és kész. Az úgy egyszerűbb talán szerintem, mert nem tart addig, nem köti le valami olyan tevékenység sokáig, amit nem szeret csinálni. Én pl a Harry Potter könyveket magamtól olvastam el; és az 5. vagy a 6. vagy talán mindkettő résszel úgy voltam, na, szóval a filmek előtt akartam ugye elolvasni mind a kettőt; mielőtt tehát a film kijön belőle, azelőtt a kötetet. És akkor volt olyan, hogy habár utáltam olvasni, azért maradtam fönt valami hajnali 1-2-ig, hogy "Jaj de unalmas ez az olvasás, csak tudjuk már le; tudjam már meg , mi a sztori, azt hadd mehessek a dolgomra!" Szal volt, hogy csak azért olvastam el mondjuk 6 fejezetet napközben is, hogy "Tudjam már le, tudjam már meg, mi a sztori, azt legyen már vége ennek a monotonnak, hogy itt kell ülnöm/feküdnöm és olvasnom kell!" Tehát aki nem ilyen típus , annak egy "minden mondata nagyon izgalmas"-jellegű könyv olvasása is unalmas és monoton és borzalmas tudhat lenni. Kíváncsi voltam a sztorira, és be akartam már fejezni az olvasást, mert utálok olvasni. :D De azért az fontos volt, hogy még a film előtt tudjam meg a sztorit. :) De egyébként filmben már a 3. rész utáni részek nem tetszettek. :) Vagy nemtom, talán az a sárkányos-Gringotts-os jelenet talán még jó volt. :D De azt tudom, hogy az 5. film az számomra nagyon nagy csalódás volt; könyvben tetszett még. A film brutál meg volt vágva. De mindegy, most nem ez a lényeg; hanem a fiad nézze meg az Egri csillagokat filmben szeretettel, és akkor máris tudni fogja a sztorit. :):) Ha meg mondjuk valamit még nem ért belőle, elolvas mondjuk egy wikipédiaoldalnyi cikket még hozzáolvas, azt' le van tudva. ! :) Nem kötelező az egész könyvön átrágni magát tehát. ! :)
2020. ápr. 22. 22:55
 17/26 anonim ***** válasza:

Mondjuk példmutatással. Ha azt látja, hogy leteszed a telefont, és elmélyedsz egy könyvben, akkor sokkal hamarabb.

Azt meg, hogy nem érdekli,tökéletesen megértem. Én olvasó gyerek voltam, de ennyi idősen én sem akartam a törökökről olvasni egy háromszáz oldalas könyvet, főleg, hogy utána még számonkérés is van.

Lehetne úgy, hogy egy fejezetet te hangosan, egyet ő magának. Próbáld felkelteni az érdeklődést, ne úgy, hogy jaj, de jó könyv, hanem, hogy kicsit beszélsz Egerről, a török korról stb.

2020. ápr. 23. 11:00
 18/26 anonim ***** válasza:
100%
A hangos olvasása milyen? Lehet, hogy nem makacs, hanem nehezen olvas.
2020. ápr. 23. 21:17
 19/26 anonim ***** válasza:
100%
Keressetek olyan könyvet ami érdekli. Hetente többször jártam anno az iskolai könyvtárba, az Egri csillagokat soha nem fejeztem be. Felért egy kínzással.
2020. ápr. 24. 03:21
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
Most olvasom a válaszokat, örülök hogy más is utálta Nyilas Misit. :D
2020. ápr. 24. 03:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!