5 éves kislány kérdezi, mit jelent az, hogy öngyilkosság. Mit válaszoljak?
jesszus, hol hallotta vajon? én először megkérdezném tőle, hol hallotta.
aztán elmesélném, hogy van, hogy az ember olyan nehéz, reménytelen helyzetbe kerül, hogy nem lát belőle kiutat, nem talál senkit, aki segítene rajta, hogy úgy dönt, saját magát megöli, mert azzal véget vet a szenvedéseinek. és azt is elmondanám neki, hogy ez nagyon helytelen dolog, mert az életet arra kaptuk hogy éljünk, és nem azért, hogy eldobjuk, meg kell valahogy birkózni a problémákkal. és hogy ha ő egyzser ilyen helyzetbe kerülne, akkor tudja, hogy hozzám mindig fordulhat, mert én segítek neki bármiben. persze ha vallásos vagy, akkor beleszőheted istent is meg a többi idetartozó dolgot, persze az ő szintjén.
ja és én, nem tudom, mennyire viseli meg a kislányt, hogy öngyilkossággla találkozozt,t de olyan meséket is néznék vele, vagy olvasnék, ahol nagyon szomorú , rossz dolog történik valakivel, de túllendül rajta, mert segít neki a környezete.
Az egyik egyébként kedves mesében hangzott el az alábbi mondat: "Ez kész öngyilkosság". Még a halál szó jelentését sem érti, nem is hiszem, hogy kellene tudni/érteni 5 évesen.
Köszönöm az eddigi és további válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!