Miért néznek ufóként rám, amikor megtudják, hogy nem olvasunk mesét a gyereknek?
Mostanában párszor szóba jött a suliban, hogy ki milyen meséket olvas a gyereknek. Némely anyuka döbbenettel nézett rám, mikor mondtam hogy semmilyent, nálunk nem szokás olvasni.
Én világ életemben utáltam az olvasást, teljesen kivoltam a hülye kötelező olvasmányoktól a suliban soha egyet nem olvastam el eredetiben, csak a rövidített változatot, de az is kínszenvedés volt. Anno anyum próbálkozott nekem mesét olvasni alvásnál vagy napközben, de soha nem kötött le és nem érdekelt. Férjem hasonló beállítottságú.
Ráadásul minden barátnőmtől/kolléganőmtől azt hallgatom, hogy kész agyrém az esti altatás, mert a gyerek képtelen mese nélkül elaludni, sokszor megy a hiszti, hogy ez túl rövid volt, ő akar még egyet, ha valami miatt nem jut idő rá, akkor óriási hiszti van. Az altatás náluk minimum 30-40 perc. Meg azt sem értik, hogy nincs esti altatási "rituálénk", nálunk ez 5 perc, jó éjt puszi, ágyba bújás, betakarjuk és alvás. Nem húzzuk-nyúzzuk, estére már mi is fáradtak vagyunk, szeretnél minél előbb ágyba kerülni.
Hát mintha minimum valami gyilkosok lennénk, úgy néztek rám.
Ebben most tényleg mi ilyen felháborító/meglepő? Van más is, aki nem olvas a gyereknek?
Az olvasás előnyei a gyermeknevelés szempontjábólÖsszetartja a gyermeket, és a szülőt
Egy aktív nap után, mikor mindenki fáradt, jóleső érzés együtt leülni a fotelba, és kézbe venni egy könyvet. Ilyenkor lassítunk, egymásra hangolódunk, figyelünk a másikra. Ezek az élmények feledhetetlenek lesznek akkor, mikor a gyermekünk felnő.
Az olvasás tanítja a gyermeket
Sok olyan vizsgálat készült, melyek során azt elemezték, hogy milyen különbségek vannak azok között az iskolás gyerekek között, akiknek a szüleik iskola előtt felolvastak, meséltek, és azok között, akiknek nem vagy keveset meséltek a szüleik.
Az eredmény nem meglepő. A sok meseolvasás fejlesztően hatott a gyerekek tanulási képességeire. Végül is az a gyerek, aki nem tud összeállítani egy mondatot, nehézségei vannak a szavak összeolvasásában, hogyan várható el, hogy sikeres legyen matematikában, tudja az idegen nyelvet, nyelvtant tanuljon?
Az olvasás fejleszti a beszédkészséget
A gyerekek, még ha nem is tudnak olvasni, de a felolvasás során betűzik, ismétlik, értelmezik a szavakat. Sokszor azt tettetik, hogy tudnak olvasni, fognak egy könyvet, és utánozzák a felnőtteket. De közben észrevétlenül fejlődnek.
Fejleszti a kommunikációs készséget
Az olvasás során a gyermek megtanulja kifejezni önmagát. Minél több szófordulatot ismer, annál inkább azt tudja elmondani, amit igazából szeretne.
Az olvasás fejleszti a logikai készséget
Az olvasás során a gyermek megtanulja az ok okozati összefüggéseket, több szempontból vizsgálhatja a dolgokat (mit gondol a sárkány, és mit gondol a királyfi). Megtanulja értékelni a történeteket, következtetéseket von le, tapasztalatokat szerez.
Az olvasás segít az alkalmazkodásban
Az új helyzetek könnyen eredményezhetnek szorongást, feszültséget. A mesék világán keresztül, mikor egy hasonló történetet olvasunk neki, a történeten keresztül feldolgozza az eseményt, és csökken a feszültsége, helyt áll.
Az olvasás fejleszti a koncentrációt
Az olvasás során a történet magával ragadja a gyerekeket, figyelnek, és a mesékre való odafigyelést a gyermek hasznosítani fogja az iskolában is. Tud koncentrálni, fegyelmezett lesz, ha azt várják tőle.
Az olvasás egy jó buli!
Minél több érdekes, szórakoztató könyv kerül a birtokába, annál inkább úgy fogja érezni, hogy érdemes, és érdekes olvasni!
Olvassanak sokat!
Őszintén én meg olyat nem láttam, hogy valaki nem olvas mesét a gyerekének.
Mi se vagyunk nagy olvasósak a férjemmel de a gyereknek minden nap olvasunk mesét. A mese fejleszti a gyereket sok téren pl szókincs, képzelőerő stb.
Nálunk is ez van amit írtál, hogy soha nem elég a mese mindig kér még de ez csak azt jelzi, hogy mennyire szereti a gyerek a mesét és együtt töltött ilyen időt. Így kellene felfogni nem nyűgként.
Én utálom a mustárt, és a csípős ételeket. Imádom a mákot. A fiam mégis imádja a mustárt, tinédzserként a csípős ételeket, és a hideg rázza a máktól.
Attl hogy te utálsz olvasni, nincs igényed rá, a gyereket nem szabad megfosztani attól, hogy olvasás segítségével fejlődjön az agya, fantáziája.
Az olvasásnak nem muszáj az esti rutin részének lenni...
Mi sem olvasunk este a lányomnak..
De napközben, igen.
/ ő kisebb még/
4-es tökéletesen leírta
Én utálom a kaprot, lányom kedvence a tökfőzelék pl
Azért mert te nem szeretsz olvasni, a gyerekkel sem szeretteted meg 😩
Nálunk érték a könyv lányom sokat olvas ,szeret olvasni így nálunk pl jó bizonyítvány ért is jár könyv .
És én olvastam mindegyiknek esti mesét ha nem is feltétlenül mindig mese könyvhöz hanem pl mi micsoda könyvekböl.
Én rengeteget olvastam/olvasok és tökre semmit sem fejlesztett soha a gyerekemen(auti/adhd), bezzeg a zenés reklámokat nyelvtanilag hibátlanul ismétli vissza egy-két hallás után, gyerekkora óta mondogatott mondókák közül sokat(tsmt sem) a mai napig nem tudja.
Neki kell, hogy legyen kép-aktív kép-egy bizonyos cselekményhez, mellesleg a zenés videók minden gyerekre jobban ragadnak, felnőttekre is..Szerintem hamarason átalakul a világ és rájönnek, mint a kezdetben csak sérült gyerekeknél alkalmazott olvasástanításnál(meixner), hogy amire sérült gyerekek fogékonyak, arra az átlagosok is fogékonyabbak, az olvasást pedig felváltja a videóval oktatás. Ez nem azt jelenti, hogy elhagyjuk a költeményeket, hanem mikor bóbita táncol, látunk majd hozzá egy tündért táncolni egy okoseszközön, mikor kimondjuk a szöveget.
A gyerekek játék során így is használni fogják a képzelőerejüket rendesen, nem lesznek attól szegényebbek, hogy mozgókép is társul a szöveghez. Aki előbb látta a gyűrűkurát, attól az még élvezi és nem pont ugyanúgy képzeli el, mikor olvassa a könyvet.
Szerintem sem kellenek egyébként rituálék mindenhez, ha nálatok van más ami megszokott sorrendben történik, elég ahhoz. A többség azért este rituálézik, mert csak akkor van együtt a családja
Nekem sem olvasott az anyám soha sem. Ès most anyaként ezt nagyon sajnálom.
Mi is olvasunk a gyerekeknek, habár mióta iskolások kevesebbet, mert ö maguk sokat olvasnak.
elsösként minden nap olvastak, így elmaradozott az olvasás. Most, hogy nagyobbak megint olvasunk, habár nem minden nap, mert néha ök akarnak olvasni.
Az olvasás jó. Nem ismétlem meg, hogy miért. Imádok olvasni!
De!!!
SOHA nem olvasok esti mesét. 😅 Nincs kedvem sem kislámpánál olvasni, sötétben alszik a gyerek, mint az anyja 😁. Sem ahhoz nincs kedvem, hogy az időt húzzam este. Betakarom, puszi, simi, megfogom a kezét és aludhat. Max beszélgetünk, ha valami lelki baja van (ez altalaban az ovi, mert itthon akar maradni..
Az olvasás nem arra való hogy elaludjunk rajta. 😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!