Hogyan lehet a gyerekeket a bogarak szeretetére nevelni?
Beszélgessetek róluk, és figyeljétek őket együtt. Mutass neki "kísérleteket", amiket ő is ki tud próbálni. Pl. a katica mindig a legmagasabb pontról próbál elrepülni. Ha a kezeden mászik, mindig felfelé megy, és ha mozgatod a kezedet, irányt vált. Egy hangyaboly közelébe tehettek ki különféle morzsákat, és figyelhetitek, hogy melyiket viszik el leghamarabb, mekkora a legnagyobb, amit elbírnak, hogyan dolgoznak együtt, stb. Építhettek "bogárhotelt" (sok leírást találsz az interneten).
Kicsit "gonoszabb" kísérlet: ha egy ággal megpiszkáljátok egy pókháló szálait, vagy apró levelet dobtok bele, figyelhetitek, ahogy odamegy, ha megsérült kijavítja. Ha ennivalót talál benne, körbetekeri.
Ha nagyobb, kézbe vehető bogarat (cserebogár, cincér) találtok, a kezeden mászva megmutathatod neki a különböző testrészeit, és ha szeretné, meg is foghatja.
Sok szépséget, érdekességet lehet találni a rovarok életmódjában. Nem minden kisgyereket érdekelnek egyformán, de mesékkel és ilyen apró játékokkal könnyen megkedvelhetik őket.
Ha látja rajtad, hogy te is szereted őket és nem félsz tőlük.
Anyukám még a pókokat is kezembe adta, mert ő szereti őket. Lám, én is megfogok minden ilyesmit.
Nekem két éve pont ez volt a bajom, a kisfiam egy ideig szerette őket, aztán a bölcsiben megtanulta, hogy össze is lehet gyúrni... :(
Türelem. Én meséltem neki, hogy a bogár apuka épp most megy a bogár kisfiához... illetve tényleges infókat is elmondtam persze, hogy hol szeretnek, mit esznek, stb. De igazából az érettebb kor hozta meg az eredményt, most már nem bántja őket (4 éves).
De egyébként ha fóbiáról van szó, azért kérdezed, akkor ez nem fog működni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!