Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Milyen könyvet ajánlanátok a...

Milyen könyvet ajánlanátok a 13 hónaposomnak beszédfejlesztéshez?

Figyelt kérdés
Pontosabban most múlt 13 hónapos. Van neki kisállatos műanyag kiskönyve, de szeretnék komolyabbat, olyat amiből olvashatok neki, de a korához passzoló. Kerestem neten, de olyat ajánlottak ehhez a korhoz ami szerintem idősebb gyerekekhez optimális.

2020. jan. 7. 08:29
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Szerintem ez nem a nemtől függ. Csak 13 hónapos! A lányom se ült végig egy mesét ennyi idősen, később, 2 évesen már igen. Okos gyerek ha máris mutogat képről, nálunk ez 15 hónaposan kezdődött.
2020. jan. 7. 14:10
 12/14 A kérdező kommentje:
Mondjuk lehet abban igazság, hogy eltérően fejlődik a két nem a nemi hormonok hatására. A lányok tudom, hogy csacsogósabbak, meg szorgalmasabbak, a fiúknak viszont jobb a finomabb motorikus mozgásuk, a térbeli látásuk, amolyan reál beállítottságúak ha lehet ilyet mondani. Ettől függetlenül a családunkban unokatesóm 6 éves kislánya állandüan pörög és még este 11-kor sem alszik, az egész család félzombiként kel másnap mindig.
2020. jan. 7. 16:09
 13/14 anonim válasza:
52%
Pedagógiai szakon vagyok. Azt tanácsolom, hogy rövid mondókákat és verseket, vagy rövid dalokat, amiknek egyszerű a szövege, de ritmusosak és fülbemászóak. Ezzel tudod fejlesztenei a "zenei hallasát" és, hogy később majd jobban fogna érteni a verseket stb.
2020. jan. 8. 19:49
 14/14 Yoda m. ***** válasza:
70%

Kedves Kérdező!

A javaslatom a következő:

Ne ragaszkodj semmihez, amiről Te (Ti) úgy gondolnátok, hogy JÓ az neki... KELL az neki... HASZNOS, avagy FONTOS az neki. (Bármelyik korszakáról is legyen szó.)

Tényleg minden ember, de gyermek (is) más. És nem tudhatod, legalábbis ebben a korában még, hogy mihez van, vagyis lesz leginkább affinitása. Ma még nem.

Éppen ezért próbáld kideríteni. És ahhoz csak annyi kell, hogy mindenfélét kipróbálsz vele. Bízz az ösztönödben és a fantáziádban. Így például...

Höcögteted, "birkózol" vele, dúdolsz neki, olvasol mesét, képeskönyvekből várat-, kastélyt-, falat-, hidat- építesz, bábozol, játszol vele, amit Ő akar... (bujócska, fogócska, bármi) Egyszóval minden olyant kipróbálsz, ami csak eszedbe jut (amire Te magad visszaemlékszel), vagy amit másoktól ellesel. És közben megfigyeled Őt, a reagálását. Előbb-utóbb kirajzolódik azon vonása, melyet a legszívesebben csinál. Abban lesz majd valószínűleg jó. (Ez persze lehet, hogy több év kérdése...és menet közben még változhat is)

De... légy türelmes! Nem szabad elvárni, hogy pl. 1 éves korára felálljon, 2 éves korára perfektül beszéljen, stb... Nincs ilyen előírás, mivel hogy mindenki másként fejlődik, mást hozott magával ebbe az életébe. A lányom 4 éves korára tanult meg beszélni...(persze meg voltam ijedve, naná) ma már 3 nyelven beszél!

Amire viszont figyeljetek oda,

1. Nyugodt körülmények közt, megszervezve és ne kutyafuttában történjék minden közös interakció.

2. Semmit nem szabad túlzásba vinni. Se a vele törődést, foglalkozást (pláne ajnározást) se a vele NEM-törődést. Ami utóbbi alatt azt értem, hogy igenis kell hagyni egyedül játszani, foglalatoskodni a kicsit, hogy szokja meg: NEM Ő a család közepe. És NEM körötte forog a világ. Ez fontos.

És... NEM a gyerek a 'legfontosabb' a családban! Hanem a szülők! Mert ha a szülők jól vannak, köztük minden rendben, akkor a gyerkőc jól érzi magát köztük. De, ha a szülők közt nincs minden rendben, a gyerek sír. Mert hogy a kicsinek még nincs elsorvadva a 6. érzékszerve, amely ösztönösen érzi, hogy otthon MI VAN. Ha rendetlenség, viszály van, no ettől sír a gyerek. Amikor éppen nem a foga nő, vagy nem a hasa fáj, stb.

Az ERŐ legyen Veletek!

2020. jan. 9. 13:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!