A szégyenlősség nevelés kérdése?
Alaptermeszetet.
A húgom iszonyat szégyenlős , én nem. Ugyanazt a nevelést kaptuk
Mindkettőnek része van benne, azaz alaptermészet és nevelés is. Plusz átélt élmények, esetleges traumák.
Van olyan gyerek is, aki kifejezetten szereti mutogatni a testét.
Aki nem hallotta, hogy a testét takarni kell, az nem
fogja kicsiként ezt csinálni( mondjuk 5 év alatt)
Aki szégyenli a testét, tehàt szégyent érez, ha látják, az nincs rendben önmagàval(mint a legtöbb ember, pláne pubertázskor előtt jellemző) kb 9 éves kortól.
Még én vagyok, de idézném az előző előttit: "Aki szégyenli a testét, tehàt szégyent érez, ha látják, az nincs rendben önmagàval(mint a legtöbb ember, pláne pubertázskor előtt jellemző) kb 9 éves kortól."
Ne hari, de valamit nagyon keversz. Pont, hogy a kamasz kor során felerősödik a testi szégyenérzet (felnőtt korra meg erősen egyénfüggő: az addigi hatások komplexitása befolyásolja, de legalább ennyire oldható is, főleg kisiskolások és felnőttek esetén könnyen oldható).
Valamint a 6. életévben jellemző először a testi szégyenérzet, bár akkoriban még csak részlegesen. Persze egyéb hatások miatt (ld a többiek válaszát) akár 3 évesen is megjelenhet a testi szégyenérzet (teljességében, vagy részlegesen), pl trauma, vagy szimplán szorongás hatására. Nem akármilyen fajta szorongás hatására, ráadásul egyénfüggő is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!