A kislányok miért kavarnak állandóan?
Sok szülő panaszkodik, hogy általános iskola alsó tagozatában milyen általános jelenség lett a rosszindulat, a másik háta mögötti kibeszélés, hazudozás, csúfolódás, kiközösítés.
Sajnos ezt mi is megtapasztaltuk. Felnőtteket meghazudtoló módon tudnak ezek a kisiskolás gyerekek színészkedni, áskálódni.
Ez vajon miért van? Mi változott meg? Honnan jön ez a tömény rosszindulat egy 8-10 éves kislányból?
Elmesélek egy sztorit, minap esett meg a lépcsőházban.
Anyuka hatalmas vehemenciájával magyarázott a kisiskolás kislányának, gondolom valami incidens volt a suliban, hogy ha valami van azonnal neki szóljon. De nem ilyen normális hangnemben hanem éreztem a hangján hogy fröcsög belőle a düh, csak épp a gyerek totál meg volt szeppenve mert azt hitte, neki van ez címezve. És ott kb mindennek elhordta a másik gyereket, és minden második mondata az volt hogy azonnal szóljon a lánya neki ha hasonló van.
"Meg fogod verni? (a másik kislányt)" - ezt kérdezte a gyerek, félig félve, félig izgulva. Hát, megrendültem, na. Kinéztem volna "anyukából".
Láttam hogy "anyuka" rám sandított és mondta hogy jaj nem, dehogy...
Aztán még sokáig elgondolkodtam ha ilyen, meg ilyenebb stílust lát a gyerek maga előtt, hát mi lesz vele?
Ez, amit mondasz, kérező, sajnos...
Szerintem ez régen is így volt. A lányok kibeszélnek, a fiúk verekednek, és kb. 10 éven felül egyre kevésbé cukik, ahogy beindul bennük ez-az. Persze sok múlik az osztály összetételén meg a sulin is, meddig tud fajulni. Nálunk is előfordul ilyesmi, ahogy az én gyerekkoromban is volt klikkesedés meg cikizés meg balhék is. De ugyanakkor ettől még nagyon jó osztály, sok az átfedés a csoportok között, és próbálják őket terelgetni is, nem csak nőnek, mint a dudva :)
És hogy honnan jön? Az ember nem születik jónak (bár sokszor az is tud lenni), mert már másfél évesen fejbe veri a másikat a kislapáttal, ha az elvenné, és kisiskolásként jó poénnak tartja a másik gúnyolását, felnőttként meg többet is elrak az irodai tollakból :D Szóval ki mit tehet meg. Rájuk kell szólni és tanítgatni, hogy remélhetőleg olyankor is viselkedjenek, ha épp másik öt húzza bele a hülyeségbe és életkorilag fontosabb nekik megfelelni, mint a szülőnek (pláne, ha nem látja). Ja és aki meséli is általában benne van, nem csak mindig véletlenül járt arra és ezért lett az igazságtalan kollektív büntetés áldozata. :)
Mi változott meg?
Én szintén 37 vagyok es uez volt nalunk is.
Engem már a 70es évek végén is terrorizáltak alsóban a lányok meg verekedés-harapás-hajhúzás is volt, emlékszem, mondjuk én megvedtem magam de azért volt egy nagyon gonosz csaj....felnőttkorára is elég pszichopata fazon lett. Ez régen is megvolt sajnos.
A gyerekeim szerencsésebbek mert ott osztalyszinten sokat foglalkoztak ezzel, csúfolódás pl egyáltalan nem volt meg kiközösítés de ők kis családi suliba jártak.
A fiam ugyanott, nála már kicsit neccesebb, vannak fiúk akik terrorizálják olykor de annyira azért jó a szülők között a kontakt hogy lehet velük beszélni... meg az ofő elvárja ha gond van hogy azonnal jelezzük hogy csírajában fojtsa el ezeket. Szóval mindent megtesz a suli is de a "gyerekanyag" évről évre rosszabb és több a problémás gyerek sajnos
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!