A kislányok miért kavarnak állandóan?
Sok szülő panaszkodik, hogy általános iskola alsó tagozatában milyen általános jelenség lett a rosszindulat, a másik háta mögötti kibeszélés, hazudozás, csúfolódás, kiközösítés.
Sajnos ezt mi is megtapasztaltuk. Felnőtteket meghazudtoló módon tudnak ezek a kisiskolás gyerekek színészkedni, áskálódni.
Ez vajon miért van? Mi változott meg? Honnan jön ez a tömény rosszindulat egy 8-10 éves kislányból?
Az a baj, hogy hiába próbálod tanítani, hogy nem szabad így viselkedni, mikor a nap nagy részét iskolában tölti.
Ezért volt jó régen, amikor otthon tanították a gyerekeket az idősebbek. Jóó régen már.
Én is azt gondolom, hogy sokszor a környezetükben tanulják a gyerekek ezt a viselkedést, a fiam osztályában anyukatársaktól hallottam, hogy alsóban többek közt olyanokat szóltak be egymásnak a kislányok, hogy „túl kövér vagy” (megjegyzem, egyáltalán nem volt kövér, aki ezt kapta :)).
Nem tudom, manapság elterjedtebb-e a lelki terror a kislányok között, de nem lennék meglepve, mert az nyilvánvaló, hogy igen sokaknak csak a látszat számít, és ha mondjuk a szülők rendszeresen röhögnek mások kinézetén, ruházatán, a plakátokon látható műnőket tekintik mintának, stb., nem meglepő, ha a gyerek is ezt teszi.
Mondhatnám, hogy az „én időmben” még csak egy kislány volt az osztályomban, aki mindenkit az uralma alá akart hajtani, de ez még a szocializmus vége volt, amikor mindenki kb. ugyanolyan javakkal bírt, nem volt ekkora áskálódás a felnőttek közt sem ilyen téren. (Az említett kislányon sokat gondolkodtam felnőttként, és arra jutottam, ő speciel az otthoni frusztrációit élte ki a többieken, mivel sportolót akartak belőle nevelni, egy szabad perce nem volt, mindig mások mondták meg, mit tegyen, és pont ezt a viselkedést valósította meg a behódoló kislánytársain.)
Én egész kicsi korától beszélgettem arról a gyerekemmel, hogy a csúfolódás azért gáz, mert mindenkit lehetne valamiért csúfolni, nincs tökéletes ember, mindenkinek vannak hibái…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!