Hogy reagáltok, mit tesztek- tehettek ha kiderül a fiatokat (9 éves) pofozgatja egy túl érett 5. es?
Pedig csak a tanár bevonása a megoldás, hiszen ők azok, akik velük vannak napközben.
hasonló cipőben járok, fiam rendszerint összeakad egy másik gyerekkel. Mondjuk ők osztálytársak, legalább nem nagyobb az egyik a másiknál.
Van büntetés, beírás, tehetetlenek vagyunk :/
Én írtam e-mailt az anyjának-nyilván olyan stílusban és hangnemben amit nem tett kirakatba, két perc múlva sírva hívott fel anyuka, hogy elnézést kér. Elnéztem. A gyerek abbahagyta a gyerekem bántalmazását. Így nem lett folytatása a dolognak.
Mondjuk nálunk az igazgató mindig és kivétel nélkül a bántalmazott pártjára áll, egy figyelmeztetés és másodszorra már ki is rúgják a túlérett 5.-est. Nyilván anyuka is mérlegelt, mert volt ilyen gyerek, akit kirúgtak, más iskola nem révén bekerült egy olyanba, ahol összecsődültek az ilyenek, aztán máris a korábbi bántalmazó fejét nyomták a vécébe, és ott mégcsak meg sem védte senki, hiszen iskolába járni kell, ennél lejjebb meg nincs suli.
Én a gyerekeimnek nem engedtem meg, hogy megvédjék magukat. Mert szerintem ez nem az ő dolguk. Arra tanítottam mindig, hogy erre vannak a felnőttek, nekik kell szólni. Ha úgy van majd agyhelyen veri a lüke kölykét annak anyja apja, ők maradjanak ki ebből.
Másrészt meg rosszul is elsülhet a dolog, meglökik-elesik-beveri a fejét-aztán feldobja a bakancsot a gyerek, ők itt maradnak azzal a tudattal, hogy meggyilkoltak egy embert. Nem ér annyit egy ilyen teremtmény, hogy bemocskolják a kezüket. Gyerek meg nem biztos, hogy tud mérlegelni mi az ami belefér, mit lehet, mit nem. Az a tuti ha nem nyúlnak az ilyenhez.
"mert ilyenkor erdekes modon sosincsenek ott, ahol kellene"
naaa, azért leleményesek ám a gyerekek. Te sem gondolod, hogy a pedagógus előtt fogja verni a másikat. Pontosan tudják, hogy az udvar mely részére nem lát rá a tanár, hogy melyik az a szünet, amikor a legnagyobb a zsibongás, hogy melyik az a terem, ahol bent lehet maradni feltűnés nélkül. Nem feltétlen az az 1-2 tanító a hibás, hogy nincs ott mindenhol...
Az én felfogásomba ez nem fér bele. Szerintem meg így lehet aggresszív állatot nevelni a gyerekből, aki aztán mindig olyan helyzetbe keveredik, hogy valahogy valamiért meg kell védenie magát. És magyarázza, hogy belémkötöttek és csak megvédtem magam. Ja persze. Meg nem volt ott tanár-ja persze. A verekedéshez két ember kell, ott már nincs ki kezdte. Ha más kezdte, a gyereked folytatta, innentől pont ugyanaz a kategória.
Nekem sikerült úgy leélnem egy életet, hogy soha nem kellett megvédenem magam, soha senki nem akart még bántani, megütni, megverni. Hiszem hogy le lehet így is élni, de csakúgy lehet eljutni, ha aggressziót csírájában elfojtod. És az én erkölcsi értékrendembe nem fér bele az aggresszió semmilyen formában, semmilyen indokkal. És ebből kifolyólag nyilván nem biztatom gyerekemet sem erre.
Ja és egyébként felnőtt korban sem kell neki megvédenie magát. Alapból nem kell ilyen helyzetbe keveredni.
DE ha mégis, úgy hívják a segítőket: polgárőrők, rendőrők, katonák, biztonsági őrök. Erre vannak az állam erőszakszervei.
Te aztán jó naív vagy utolsó. Rendőrök? Ugyanmár, csak droidok.
Felnőttként is ki kell állnod magadért(ergo megvéded magad). Vagy ez is erőszakos? Mondjuk mikor esetleg a főnököd lehord más hibájáért akkor is a polgárőrökhöz mész, vagy a rendőrhöz. Ez is egy védelem, és semmiféle agresszió nincs benne, csupán megvéded magad. Vagy nem? A konfliktushelyzeteket kezelni kell és nem úgy, hogy megvárom, míg vége a bántásnak, hanem igenis megvédem magam. Nem menekülök el előle.
Mindenesetre én beszelnék a túl érett 5.es anyukájával, hogy nevelje meg a fiát nagyon gyorsan, mert nem abbol lesz agressziv felnőtt amúgy, aki megvédi magát, hanem abból, aki bánthatja a másikat, mert nincs kovetkezménye, mert a kerdező fia nem szól a tanárnak. Igenis menjetek oda kerdező, akár anyukával ofővel beszélni, bár lehet az a verzio is, amikor ettől csak rosszabb lesz, mert a szekáló gyerek kap otthon egy büntit, amit majd levezet a kérdező fián. Mert ugye ebbe egyikőtök sem gondol bele. És ha egymás közt rendeznék le a dolgot, az lenne a legegyszerubb... juj micsoda szentsegtores...
Főnök: megmondom anyáddat cseszd le, ha az megengedi neked és fogom a cuccom, annyit se mondok viszlát.
Bárhol: feljelentést teszek és rábízom illetékes hivatalra az ügy elintézését.
Rendőrők: nekem jó tapasztalataim vannak, egyszer volt probléma egy vandállal, kifizettették vele az utolsó fillérig a kárt, úgy, hogy nem kellett egy lépést tennünk, csak egyszer a feljelentést megtenni, másodszor pedig a kártérítésért mentünk be.
Mindig kiállok magamért, ismerem a jogaimat oda vissza, tudom melyek illetékes szervek, hatóságok. De soha nem veszekszem, verekszem. Bármi igazságtalanság ér, feljelentést teszek és a hatóságok elintézik. Mert ők azért vannak.
Ahogy a tanár, igazgató, szülő is azért van, hogy intézkedjen a gyerek helyett. A gyereknek nem kell intézkedni. Annyit hogy jelezze a problémát illetékesnek és majd az intézkedik akinek ez a dolga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!