Anyukák! Ti hogyan reagáltok, cselekedtek, amikor egy kis kamasz tönkre tesz valami?
Két lányom van, ők még "kicsit" (4 és 1 éves). Van egy unokatesójuk, aki már iskolás. Benne van a "kis kamasz" korban (9 éves).
Sokat vagyunk együtt, gyakran van nálunk, ha szünet van, vigyázunk/vigyázok rá.
Szeretnek együtt játszani, imádják egymást a gyerekek.
Ezzel nincs is probléma, nagyon jó dolog, főleg a mai (állandóan a telefont nyomkodom vagy a sz.gépet, stb..) világban.
Viszont az unokatesó rendszeresen eltör vagy tönkre tesz valamit. És, itt ez alatt leginkább játékra gondolok.
Pl. gyűjtöm a lányoknak a csoda tanyát, amit nagyon szeretnek. Rengeteg állat/tárgy van benne, ami már nincs "egy darabban", nem éppen úgy funkcionál, mint ahogy kellene.
A nagy után sok FP játékunk van, amivel a kicsi imád játszani (még a nagy is sokszor). A legtöbb ugyebár énekel/zenél. Nos, ezek is nagy számban tönkre mentek már (elszakadt kábel, letört fogantyú).
Könyveket már elpakolom, mert eleinte azok lettek tiszta maszatosak/koszosak.
Nagyon mérges vagyok, és minden alkalommal, ha észre veszek valamit, akkor szólni szoktam neki, hogy vigyázzon.
Volt, amit megtudtam ragasztani, de nyilván az már "nem ugyan olyan".
A gyerekeim vigyáznak a játékaikra (és másokéra is, ha vendégségben vagyunk), de ő miért nem?
Nem úgy van nevelve, hogy "mindent lehet". Nem értem, hogy miért ilyen "barbár":
Nyeljem le a dolgokat? Mert az, hogy mindent elpakolok, ha jön hozzánk, nem megoldás.
Gagyi játékaink pedig nincsenek, amiket erre a célra elől hagyhatnék.
mert ügyetlen ...
pont ez a kor az mikor sedrék lesznek :-)
én nem szólnék ...
Ez egy baromi kényes téma, de ha rendszeresen ilyet tenne valaki más az én gyerekem játékaival, hiába szólok a gyerekre, hogy figyeljen, akkor 1. elbeszélgetnék a szülővel, hogy nem veszekedni akarsz, nem bántásból mondod, de a gyereke nagyon sok mindent tönkre tett már és neked az pénzbe került és az a minimum, hogy elbeszélget a gyerekével, hogy vigyázzon és ne tegye tönkre más dolgait, de ha magamból indulok ki, ha az én gyerekem tenne tönkre más játékát véletlenül, valószínűleg anyagilag vállalnám érte a felelősséget.
2. Ha nem ért a gyerek vagy a szülő a szóból, akkor nem látnám szívesen többet a gyereket.
Nálunk a szomszédban van egy család, oda is járt egy időben rendszeresen az egyik utcabeli gyerek, rendszeresen tönkretette a szomszédék gyerekeinek a játékait, szólt az anyukának, aki nem foglalkozott vele, se egy elnézés, se egy olyan, hogy kifizeti, a szomszédomék megmondták, hogy többet nem kell a gyereknek hozzájuk mennie be a lakásba. Az utcán játszhatnak, az udvarba játszhatnak, de a lakásba nem engedi be a gyereket.
Egy-két ilyen dolog felett szerintem szemet lehet hunyni, ha nem szándékos, csak véletlen, de ha valaki alapból ilyen és rendszeresen szándékosan ilyet tesz, én nem hunynék szemet felette és bevonnám a szülőt is a dologba.
Ne most kezdte ezt. Már régóta ilyen, kb. 4 éve.
Konkrétan én azóta tapasztalom ezt, mióta gyerekeim vannak nekem is.
Elmúlt 1 évben lett "durvább" a dolog. Most már lassan nincs olyan játéka a gyerekeimnek, amit ő ne tett volna tönkre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!