Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Kérdezném, kedves szülők ti...

Kérdezném, kedves szülők ti hogy vélekedtek erről a dologról?

Figyelt kérdés

Tudom hogy a mai világ merőben más de ettől függetlenül nem értek egyet azzal a dologgal ahogy sok szülő neveli w gyerekét. Nekem szent volt a szüleim szava, ennek köszönhetően normális, egészséges ember lett belőlem, de a mostani szülőket mintha teljesen hidegen hagyná a gyereke. Felelőtlenül rájuk biznak olyan döntéseket amiket nem kellene. 15-16 éves kislányok kifestve, kirívó ruhában bulikba járnak amikor még bőven otthon lenne a helyük. Isznak, káromkodnak, cigiznek a szüleik meg engedik.

Én is szülő vagyok, van 2 gyerekem. Igaz a fiam még csak 5 éves de van egy 16 éves lányom is, akit mindig úgy neveltem hogy kerülje ezeket a dolgokat. Sajnos a rossz példa előtte van így is, nagyon közelről is. Konkrétan az unokatestvére viselkedik úgy ahogy szerintem nem kellene. Múltkor láttam egy buszmegállóban ölelgették egymást egy fiúval,csókolóztak. Komolyan itt tartunk? Miért kell nyílt utcán így viselkedni? Amúgy a lányzó is még csak 18, marhára nem az utcán kellene mindenféle fiúnak fogdosnia.

2018. dec. 24. 21:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
96%
És ez pont most jutott eszedbe. Nem tudom te hol éltél eddig, én 60 vagyok, de még nem felejtettem el miket csináltunk anno. Sajnállak.
2018. dec. 24. 22:00
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha nekem valaki azt mondja, hogy 20 éve nem csókolózott egy 18 éves pár sem az utcán, akkor esküszöm hülyét kapok. Édesanyám 50 éves, 28 évesen későn szült az akkori felfogás szerint, az osztálytársai, barátnői 90%-a az érettségi utáni két évben szült, azaz 20-21 évesen...gondolom nem a gólya hozta azokat a gyerekeket sem. Az ivással, dohányzással én sem értek egyet, de sok szülő felét sem tudja annak mit csinál a gyereke, és ez nem csak az ő hibájuk, egyesek kiválóan meg tudják vezetni az "ősöket".
2018. dec. 24. 22:01
 3/11 anonim ***** válasza:
98%
Gondolom ezt most csak provokációs céllal írtad ki. Ugye?
2018. dec. 24. 22:01
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Durván prűd vagy.

Nyilván egy ponton túl nem illik a nyali-fali az utcán, de nem azért mert 18 (azaz nagykorú!), hanem mert semmilyen korosztálytől sem elfogadott, otthonra való. De az ölelés és a (nem mély) csókkal semmi gond.

2018. dec. 24. 22:03
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
16 évesen volt az első komoly barátom, jártam bulizni (nem kihívó cuccban), ittam is de nem rúgtam be. És az összes korombélim is. Mégis normális felnőtt lettem. Mondhatni életkori sajátosság a lázadás, amig nem veszélyes vagy durva, nincs vele gond.
2018. dec. 24. 22:09
 6/11 anonim válasza:
11%

Az új világrend a flegma fatalizmus és az értékek elhagyása.

Nem csak az a probléma, hogy egy 15 éves lány cigizik, iszik, káromkodik, nemi életet él, és bulikba jár, ahol a fűnél keményebb is becsúszik. Hanem az is, hogy ezek nem egyszeri alkalmak, eltart az egyre szélsőségesebb kamaszkora 25 éves koráig, mindvégig arra hivatkozva, hogy egyszer élünk (Yolo) és ki akarja élni magát mielőtt pl. Családot alapít.

Továbbá az érettsége tiszteletét elvárja, de közben a viselkedésével ellehetetleníti, hogy felnőttként kezeljék.

2018. dec. 24. 22:09
 7/11 anonim ***** válasza:
79%

Nálunk is hasonló a helyzet. Apám arra hivatkozva hogy "már túl idős vagy, úgy sem tudnálak nevelni" egyszer sem próbált velem jó kapcsolatot kialakítani, vagy hozzám szólni pár jó szót. Ez akkor is érvényes volt amikor valójában segítségre lett volna szükségem, és pszichiátrián kezelnek. Úgy volt vele, majd kinövöm ha vége a lázadásnak. Sosem lázadtam, csak próbáltam jól érezni magam...Illetve azt sem hiszem hogy az ember képes lenne egyszerüen "kinőni" a pszichés betegségeit, ez korántsem így müködik.

Tapasztalataim szerint a gyerek viselkedése a szülőn is múlik. Az sem jó, ha már túl korán kidobjuk a nagy életbe, hadd nőjön a kölyök mint a dudva a kertben. A kamaszok nem minden esetben képesek felmérni a veszélyhelyzeteket és a tetteik következményeit. Ez nem rossz dolog, csak épp most tanulgatnak. A mai gyorsuló világban ez elég veszélyes lehet, ha a lány vagy fiú kábítószerhez, vagy egyéb addiktív szerekhez nyúl. Szó se róla, egy spangliba még nem halt bele senki. Ki ne próbálta volna ki még kamaszkorában...? Csak megfelelően fel kell világosítani a veszélyekről. Ha összeszokott társasággal megy bulizni, és te is ismered a kis csapatot, akkor elengedheted. Abban az esetben, ha megbízol bennük. Nálunk például figyelünk a másikra, olyan meg se történhet hogy valamit az italba keverjenek vagy valakitől gyanús zacskó kerüljön elő (megjegyzés, a szintetikus szarokat kerülni messziről. Nem tudhatod mit tettek bele, ha épp olyan anyagokkal higítják akkor elég egy szippantás, egy belövés és vége mindennek).

Érdemes megtalálni az arany középutat ilyen esetben. Ne engedd el mindenhová a lányod, legyen nála a telefonszámod ha baj lenne és haza kéne vinni, a baráti társaságot te is ismerd. De ne legyen túl konzervatív se, mert abból a lányodnak nem most lesz baja hanem sokkal később, ha már felnőttkorba lépett. Röviden, mindkettő megoldás szélsőséges, és mindkettő esetben kárt okozol a gyerekednek.

A legegyszerübb, ha Te magad mész el vele sétálni, de akár egy egyszerübb szórakozóhelyre is beülhettek, az is jó ha egy kis pezsgőt veszel az esti filmezéshez. Így legalább biztonságos körülmények közt próbálja ki. Cigarettát azért ne tegyél a szájába, mindent nem lehet :D

Nálunk is ez valósult meg. Néha-néha anyummal elmegyünk egy közeli szórakozóhelyre, rendelünk valamit (többnyire külön-külön más italt választunk), kiülünk a teraszra, beszélgetünk és kortyolgatunk. Én szintén cigarettázok, és sminkelem magam. A cigarettát ugyan nem támogatják túlzottan, de sminkelni például édesanyám tanított meg legelőszőr. Ma is szeretem a szép, egyszerü sminkeket. Nem látszik hogy lenne rajtam , de ad egy kis önbizalmat, ami egy tininél nagyon fontos. A lányok ilyen korban bontogatják és élik meg a saját nőiességüket, ezt nem kell elfojtani. Csak te mutasd meg neki hogy milyen kozmetikai szereket alkalmas használni, milyeneket nem. Ha gondolod akkor vehetsz vagy akár varrhatsz is neki pár új divatos ruhát. A divatos nem azt jelenti hogy mindene kilóg belőle, de egy kényelmes hétköznapi viseletnek mindenki örül. A jó ruha ápol és eltakar, nem bohócot csinálsz a lányodból, csak hogy jól érezze magát úgy ahogy van - az önbizalom pedig nagyon-nagyon fontos a tiniknél, hangsúlyozni nem tudom mennyire. Ha később lenne igénye a lányodnak buliba menni, akkor akár egy egyszerü ottalvós partyt ti is tudtok csinálni a házban, és ott legalább látod hogy mit csinálnak, felügyeled őket.

A másik ok amiért a tinik a kihívó öltözködés, az erős smink és az alkohol felé fordulnak az az hogy hasonlítani szeretnének a felnőttekre - nem mondom, nekem is van olyan ismerősöm aki 17 éves létére úgy néz ki mint egy 25-27 éves hölgy. A smink és az egyedi arcszerkezete miatt van ez. De nálam is hasonló van, általában az én életkoromra is rádobnak még 10-15 évet. Nem az öltözködésem, és nem a smink miatt, csak szimplán korán érő típus vagyok.

Ha aggasztana hogy a lányod a továbbiakban igényt tartana a kihívó öltözködésre és a kihívó életre ülj le vele beszélgetni, kössetek kompromisszumokat és keressétek meg azt az utat amely mindkettőtöknek megfelel. Ha teljes mértékben tiltod, csak bizalmatlanságot szülsz, és mehet is a kukába az összes eddigi törekvésed, és a bizalmas anya-lánya kapcsolatod. A tiltással csak hazugságot szülsz, ha egy tini el akar menni a buliba akkor bizony el is fog menni. Így legalább a jó kapcsolatot megtartod vele. De éreztetni kell azt is, hogy Te vele vagy és nem ellene. A tinikre jellemző világfájdalmat és a "senki se ért meg" gondolkodást neked kell letörnöd, az anyjának, a bizalmasának és a barátjának is kell lenned egyszerre. Hiszen te csak az ő javát akarod, és természetes hogy szülőként próbálod megvédeni a gyermekedet - amit ő könnyen támadásnak is vélhet.

2018. dec. 24. 22:55
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

45 éves vagyok, de amikor én voltam középiskolás, akkor is csókolóztunk buszmegállóban, forgalmas utcán stb.

Prűd vagy!

2018. dec. 24. 23:55
 9/11 anonim ***** válasza:
92%

Én is csókolóztam, sőt szexeltem, ittam is, cigiztem is, buliztam is.

40 vagyok, három gyermekes családanya.

Normális, egészséges felnőtt vált belőlem.

Lehet, hogy a te lányod ugyan ezt fogja tenni ha kikerül a karmaid közül.

2018. dec. 25. 00:03
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Mi is ennyi idősen kezdtük kipróbálni amiket leírtál. Szerintem a legtöbb kamasz csak kipróbálja ezeket, és nem lesz drogos vagy prosti attól, hogy tizenévesen bulizni jár. Te talán nem voltál kíváncsi ennyi idősen, hogy milyen részegnek lenni és szexelni? Nem sminkelted ki magadat? Soha nem lőttél túl a célon egy ruhával?

Szerintem addig jó, amíg ezt otthon élve, legalább részben szülői felügyelettel csinálják. Amíg csak tizenéves és bízik benned, addig tudsz rá vigyázni. Haza tudod hozni a buli után, hogy biztonságban tudd, és tudsz vele beszélni azokról, amik történnek vele. Parancsolni ilyenkor már nem érdemes, de a józan észre hatva felállíthatsz határokat, amit mindketten elfogadtok (pl. hétvégén éjfélig bulizhat, de hét közben nem). Kamaszkorban rengeteget alakul még az értékrendje, ezért nagyon fontos beszélgetni vele.

Meg kell értened, hogy azok, amiket felsoroltál, a kortársai között természetes dolgok. Ha tiltod, akkor csak ő nem lehet ott a buliban a barátai közül, csak neki nem lehet barátja stb. Ciki, ezért titkolózni és lázadni fog. Ha sikerül is mindent kizárni, akkor is ki fog törni, amint elköltözik tőletek.

És ha akkor kezdi el, fogalma sem lesz, hogy mennyit ihat, hogy még ne legyen baj. Hogy mennyire bízhat a fiúban, aki kedves vele. Hogy meddig mehet el, hogy még haza tudjon menni egyedül. Ha nincs tapasztalata, sokkal nagyobb veszélynek lesz kitéve.

Ezeket a dolgokon előbb-utóbb szinte minden fiatal átesik. Választhatsz, hogy akkor tapasztaljon, amikor még tudsz vigyázni rá, vagy amikor már egyáltalán nem.

2018. dec. 25. 08:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!