Mi ez a sok tájékozatlan ember a védekezéssel kapcsolatban?
Én szerencsés vagyok ilyen téren - egészségügyi szakiskolába járok, itt a tananyag gyökeres része volt előző évben a szexuális felvilágosítás, védekezési módszerek, betegségek, vagy a testünk működése. Nálunk külön volt felvilágosítás a fiúknak és a lányoknak is, ami azért elég hasznos:)
Én mondjuk nem azt tapasztaltam hogy túl lenne dramatizálva a szexualitás. Nyilván benne van a pakliban a nemi betegségek összeszedése is, de ennek az esélyét is lehet csökkenteni.
A gyerekek többsége felvilágosítás nélkül megy bele a nemi életbe. Tényleges felvilágosítást nem kapnak, csak az internetről szednek össze ezt-azt, ami vagy igaz, vagy nem. Például, a megszakításos módszer erősen nem javasolt kamaszoknak. Az óvszervásárlást meg esetleg cikinek tartják, vagy nem merik elmondani a szüleiknek, hogy szükségük lenne fogamzásgátló tablettákra. Ha meg beüt a baj, akkor marad az esemény utáni, amiben annyi a hormon, hogy a lány hormonháztartását és havi ciklusát hónapokra teljesen felboríthatja. Szerintem erről is feltétlen beszélni kéne a felvilágosító órákon. Érintőlegesen meg lehet említeni a fétiseket, és azt, hogy ezek egyáltalán nem rossz dolgok, nem szabad hogy bűntudatot érezzenek emiatt (amennyiben a partnernek nem okoznak ezzel fájdalmat úgy, hogy esetleg ő nem akarja). Vagy, célszerű lenne a maszturbációról is beszélni, mert emiatt sem kellene bűntudatot érezni, mert egy teljesen természetes dolog, és segít hogy megismerd a tested és hogy szexuálisan egészséges felnőtt legyél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!