Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Kedves szülők! A tinédzser...

Kedves szülők! A tinédzser fiúnk teljesen kifordult magából és nem tudjuk, hogy mi a baj. Miért lett ilyen? Valamilyen ötlet?

Figyelt kérdés

Leírok mindent részletesen, hogy érthető legyen.

16 éves. 2 hete teljesen kifordult magából és olyanokat tesz, mint még azelőtt soha. Eljár szólás nélkül a barátaival bulizni, nem segít a ház körüli teendőkben (kertes házban lakunk), nem megy egy el a boltba, nem tart rendet a szobájában, abba akarja hagyni a focit, nem érdekli semmi csak a telefonja meg a számítógépe, nem foglalkozik a családtagjaival és a rokonaival se. Sose csinált ilyeneket azelőtt. Egy nagyon szolid, segítőkész fiú volt nagy probléma megoldó képességgel. 2 hete kezdődött az egész egy komoly veszekedéssel. Le lett szidva ugyanis részegen jött haza. Sose volt még azelőtt részeg mindig, ha alkoholt fogyasztott csakis kizárólag mértékkel tette. 3 jó barátjával járnak el bulikba illetve szórakozóhelyekre csajozni amivel nincs is baj nyílván tinédzser és elkezdték érdekelni a lányok, de ellett mondva, hogy alkoholból nagyon keveset fogyaszthat és legkésőbb hajnal 1-re itthon van. Nagyon megbíztunk benne eddig a pillanatig mivel sosem voltak kihágásai mindig is megbízható volt kicsi korától kezdve. Aztán szokás szerint este elmentek mi pedig nagy nyugalomban vártuk haza. De nem jött. Szét izgultuk magunkat, hogy hol van. Telefont nem vette fel sehogy se volt elérhető. Erre beállít hajnal 3-kor a barátai hozták haza ugyanis csutkára itta magát. Se kép, se hang teljesen KO volt. Másnap aztán próbált mentegetőzni nagyon kevés sikerrel és sikerült összerúgni a port az apjával. Tudniillik férjem 24 éves kezdő mérnök volt amikor született és pont a születésnapján október 26.-án. Mindig azt mondja számára a legszebb születésnapi ajándék amit valaha kapott. Pici korától kezdve nagyon mély apa-fia kapcsolat alakult ki közöttük. Fiam nagyon apás volt mindig is. Mindig mindenhol apa kellett neki. Rendszeresen jártak el horgászni, ő vezzette be 6 éves korában a football világába, mindig kilátogattak a hazai meccsekre, mikor kamaszodni kezdett leült vele beszélgetni a felnőtté válásról, rendszeresen kisegítette ha valamilyen tanulási problémája volt, sokat festettek, fúrtak, faragtak, szereltek, javítottak, kertészkedtek, építettek. Rendszeresen kint volt a meccsein, ha esett, ha fújt, ha havazott, mindig gyakorolt vele a pályán, ha nem ment valami. Röviden össszefoglalva fáradhatatlanul azon volt, hogy minél példamutatóbb apa legyen a számára és átadja a tudását. Egy olyan apa akire mindig lehet számítani. Akitől mindig tudsz tanácsot/segítséget kérni. Fiam pedig ezt mind élvezte. Viszont veszekédésükkor olyat mondot amit sosem gondoltam volna róla. Szó szerint idézek a párbeszédükből:

- Miért nem lehetnek kihágásaim? Ha mi a f****** nem? Miért baj, hogy beb*****m?

- (fiam neve) most már elég legyen ebből a hangnemből, mert orba váglak! (sosem verte egyik gyerekünket sem)

- Miért nem tudtok lazábbak lenni? Miért kell folyton ezeket a k**** teendőket csinálnom? Minek kell 5-sre tanulni? Mi ez a sok megfelelés?

- Mert a szüleid vagyunk és szeretnénk, hogy jó életed legyen nem olyan, mint sok más embernek akik semmire se vitték az életben pedig vihették volna.

- És ha én azt nem akarom?

- Na most már elég legyen!

- Nem! Belőled legyen elég! Mindig beleszólsz az életembe és folyton kioktatsz mintha te is minden tudó lennél közben csak egy k******ttul csicska mérnök vagy. (férjem komoly végzettségű mérnök egy komoly cégnél)

*HATALMASAN NAGY POFON CSATTAN EL*

- Amíg az én házamban laksz semmit sem kérdőjelezhetsz meg ilyen hangnemben! És senkivel sem beszélhetsz így! Világos?! Most pedig takarodj előlem meg ne lássalak!

- Gyűlöllek! Bárcsak ne lennél az apám!

Ekkor felszaldt a szobájába és becsapta az ajtót. Férjemet viszot nagyon sziven ütötte ez a kijelentés. Leült a kanapéra és 1 óráig csak szótlanul, meredten lesett ki a fejéből. Sajnos ezt a veszekedést a két kisebb tesó a 15 meg a 13 éves lányaink, ha nem is láthatták, mert eltereltem onnan őket, de hallhatták. Szégeny annyira megrémültek. Még sosem hallották egymással ordítani őket. Hozzáteszem velük is gonosz, undok, flegma lett onnantól kezdve. Férjem aznap magához sem tért. Lefekvéskor bementem a szobánkba és olyat láttam amitől nagyon megszakdt a szivem. Férjem az ágyon ülve sírt. Eddig 3-or láttam sírni. Mind a 3 alkalom a gyerekeink születéssekor történt. Szegény csak ezt hajtogatta:"Hol rontotttam el a nevelését, hogy ilyen lett? Én nem ilyenre tanítottam." Aznap este semmit sem aludt egész éjszaka fent volt és állítása szerint végig gondolta az elmúlt 16 évet hibát keresve magában, de nem talált semmit. Ezen gyötri magát, hogy hibát keres magában, de nem talál. Már annyiszor vigasztaltam, hogy nem a te hibád, de hajhatatlan. Hozzáteszem a férjemet még egyszer sem hallottam ordítani (18 éve vagyunk házasok). Most nagyon fagyos a családi légkör ami nyílván senkinek sem tesz jót. Félek, hogy amíg nem békülnek ki ilyen marad. Azt sem akarom, hogy hosszabb távra is elnyúljon. Már annyiszor mondtam nekik, hogy beszéljék meg egymás között a történteket, de nem hallgatnak rám. Nagyon kétségbe vagyok esve. Kívülállóként nem tudom, hogy mi tévő legyek most először életem során így ezért fordulok ide hátha hasznos tanácsokkal/válaszokkal látnak el amiket előre is köszönök.

Üdv: egy kétségbeesett 41 éves anya

2018. aug. 5. 10:52
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
96%

Akkor ez egy ilyen nagyobb botlás volt, remélem azt nem gondoltátok hogy soha életében nem lesz részeg a fiatok? Valószinü a haverok itatták le, és ha már az emberben van bizonyos szintü alkohol akkor már nyilván nem tud józanul gondolkodni és nem tudja azt mondani hogy nem kérek több piát nehogy még jobban részeg legyek... főleg ha a körülötte lévők is piálnak.

Nem látom egyébként hogy ez ilyen megoldhatatlan probléma lenne, a legtöbb kamasz átesik hasonlókon.

2018. aug. 6. 11:12
 22/33 anonim ***** válasza:
31%
Apa legalizálta a gyengébbek ütlegelését, és mégis megüt a fia (igaz full részegen) egy lányt, de fura...
2018. aug. 6. 13:50
 23/33 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem megint kéne egy apa-fia program nekik mint régen. Akár egy kirándulás vagy csak egy sörözés, hiszen már nem kisfiú. Ilyen helyzetekben könnyebb megnyilni, így a férjed elmondhatná mennyire fontos neki hogy tanuljon és legyen rendes, mert a testvére fiatalon halt meg. Most lázad, de talán egy kicsit átértékeli a dolgokat és megváltozik. Biztos nagyot csalódott az apjában, főleg ha most ütötte meg először.
2018. aug. 7. 22:52
 24/33 anonim ***** válasza:
78%

már nem kisgyerek

a párbeszédből ítélve nem hallgatjátok meg

csönd legyen, így nem beszélhetsz, amíg itt laksz, verés

önállósodni akar és leválni a szüleitől, ami normális

ha nem csinálná kezdhetnétek félni hogy még 40 évesen is a nyakatokon fog élni

elfogadó szeretet kell. hogy a szülői ház egy békés sziget, ahová vissza lehet vnulni.

pofozkodás helyett pedig a szomorúság sokkal többet ér

ugyanis egy ilyen után ha felállsz és ott hagyod, ő sokkal nyomorultabbúl érzi magát

így meg bizonyitékot adtál arra amit mondott, hogy értelmetlen szabályokkal zsarnokoskodsz felette

(vagy nem te, hanem az apja)

2018. aug. 8. 03:02
 25/33 anonim ***** válasza:
69%

a férjed sirás helyett menjen be a gyerekéhez, és ölelje meg, és mondja azt a fiának, hogy nagyon szereti

béküljenek ki.

lesznek még viták de ezt rendezni kell minél előbb

és szeretettel, megbocsátással, nem verekedéssel, erőből leugatással

2018. aug. 8. 03:07
 26/33 anonim ***** válasza:
69%

és az már milyen, hogy odajön a lány panaszkodni és mindent készpénznek vesztek

azt állitod nincs elnyomva, szerintem meg igen

az, hogy eljár piálni, az meg tünet

2018. aug. 8. 03:23
 27/33 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, azóta mik a fejlemények? :-o
2018. aug. 9. 01:50
 28/33 anonim ***** válasza:
91%

"Erőszakoskodott vele és megakarta fektettni a lányt. Nem ijedt meg tőle jól arcon csapta és lelépett onnan. Nem hittünk a fülünknek és az a legszomorúbb, hogy nem kitaláció, mert elismerte a tetteit."

Mit jelent az, hogy erőszakoskodott vele? Hogy rámanőseb volt és fogdosta vagy esetleg erősen megragadta a csaj kezét, hogy az belilult, miközben húzta a mosdó felé, és azt mondogatta neki, hogy "akkor is leszpsz, ha nem akarod"?

Mert nem mindegy, hogy milyen szintű erőszak, vagy nevezhetjük-e egyáltalán erőszaknak, amit csinált.

Az, meg hogy a csaj odamegy egy idegen lakásra és kitálal, az marha furcsa annak ellenére, hogy a fiad elismerte.

De mit ismert el? A lány verzióját, ahogy előadta, vagy csak a saját verzióját? Mert simán benne van, hogy a lány sem mondott el mindent.

A lány nem felejtette el véletlenül megemlíteni az előzményeket, hogy dörgölőzött a fiadhoz, meg húzta az agyát, meg akár meg is csókolta és a fiad ezen bebátorodott a lány meg visszalépett, amit a fiad nem tudott a helyén kezelni, főleg ittasan?

Mert azért egy discoban nem keringőzni szoktak a lányok tök józanul, úgyhogy van ennek előzménye is. Persze ez még nem jogosítja fel a fiad az erőszakoskodásra, de azért ne csak őt hozzátok ki hibásnak.

Fontos!!!

Persze, a fiatoknak tisztába kell lennie, hogy mennyire bírja az alkoholt és ha az a fajta, aki erőszakossá válik tőle, akkor tényleg figyelmeztetnetek kell a veszélyeire és megtanítani, hogy mértékkel igyon, és bizonyos helyzeteket hogyan kezeljen, nehogy nagyobb baj legyen, mint egy megfogdosása. De ezt pofonnal meg az alkohol betiltásával nem fogjátok elérni.

2018. aug. 9. 07:18
 29/33 anonim ***** válasza:
70%

,,Férjem meg nem akarja elnyomni és nem szeretné túl hajszolni csak fél, hogy úgy jár, mint a testvére 21 évesen. Nagyon jó ember volt aztán 18 évesen lecsúszott"

Itt lett elszúrva az egész. Nem érdekelnek a kifogások, ti csesztétek el, miatattok lett hirtelen ilyen a fiatok. Nem, a többiektől se érdekelnek a kifogások, mert baromira tudom min megy keresztül a kérdező gyereke.

Leírom mi a probléma: ti már betegesen csak azt látjátok, hogyha nem azt csinálja, amit mondotok neki, akkor ő is majd úgy jár, mint a nagybátyja és az első adandó alkalommal meghal drog túladagolásban, ahogy a nagybátyja. De, ti ezt látjátok. Lehet nem emlékeztek rá, de baromira éreztetitek is vele, de nagyon kiskorától fogva.

Ezért vannak a szigorú szabályok, ezért várjátok el, hogy az érettségi tantárgyakból 5ös legyen, csak keveset ihat, stb. Nem így él, akkor ahogy írtam már elkezdődik nálatok a beteges félelem, hogy a nagybátyja sorsára jutt.

Ez a balhé meg csak mégjobban megerősítette benne ezt, azért lett ez a hirtelen fordulat a viselkedésében, mert mert feladta, hogy valaha meg fogtok változni és elfogadjátok végre a tényt, miszerint ő a fiad és nem a sógorod.

De, pontosan ez játszódik le a fiad fejében, mivel ahogy írtam én is így nőttem fel én is, csak nálam attól rettegtek, hogy bármit csinálok ugyanolyan leszek, mint a bátyám. Nálam is ugyanezek lettek eljátszva, nálam is a legelső részegség után ez ment miközben egész életemben 9 alkalommal voltam még csak olyan állapotban, hogy nem tudtam magamról, stb. Hol tartunk most? Kiakarok szószerint szökni Németországba és megakarok szakítani minden kapcsolatot a családommal még akkor is, ha szószerint, csak csöves lennék kint.

Nem akarod, hogy a fiatok is ezt tegye majd? Bementek, bocsánatot kértek tőle, hogy úgy kezeltétek őt világ életében, mintha a nagybátyja lenne és elmentek (ti, nem a gyereked) pszichológushoz ezzel (főleg a férjed, hogy fel tudja dolgozni a testvére halálát).

16 éves lány szavaira meg ne hagyatkozz. Ahogy előttem írták lehet előtte ő viselkedett úgy, hogy a fiad elég erős jelként értelmezte és lehet csak arról volt szó, hogy elhordta mindenféle prostinak a csajt. 16 éves discoba járó csajok rendszeresen eljátszák ezt, van aki hobbit űz már abból, hogy a Discoban húzzák a pasit agyát. Azt meg ne tévesszen meg, ha nem ilyennek állítja be magát a csaj, nekem is van olyan csaj ismerősöm, aki jó kislánynak adja elő magát, közben meg volt olyan, hogy a pasija elment dolgozni, rá 15 percre már 2 sráccal volt az ágyban.

2018. aug. 10. 10:46
 30/33 anonim ***** válasza:
100%

vicces, hogy lepontozzátok azt, aki ugyanezt átélte, és vannak saját tapasztalatai, csak azért mert nem tetszett amit írt

pedig neki kellene 100%-ot kapnia

2018. aug. 13. 05:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!