Mit lehet a kamaszkori cigizés ellen tenni?
Ma már a 3.fiam is bejelentette hogy cigizik. Örülök hogy elénk állt és bevallotta, ez azt jelenti (számomra) bìzik bennünk. Nem kezdtem el veszekedni, elmondtam amit a másik 2 fiúnak is, nem örülök, tudja nagyon jól mi lehet a következménye illetve pénzt nem adok rá. A cigit a barátaiktól szerzik illetve dolgozni járnak onnan van pénzük. A legidősebb 12.-es, a középső 9.-es, a legkisebb még csak 8.-os (mindhárman fiúk) Tudom nem lehet tiltani de akkor is zavar, mikor hazajönnek érzem rajtuk a cigit. Mi nem dohányzunk, szóval baráti kör..
Mit lehet tenni ellene? Vagy inkább hagyjam és engedjem meg hogy itthon is cigizzen (természetesen kint)? Tanácstalan vagyok nagyon. Mert nem szeretnék nekik mindent megengedni de szeretném ha továbbra is megmaradna a bizalom..
Otthon semmiképp.
Ha a másik kettőnek nem volt megtiltva, a harmadiknak sem tudod már megtiltani, pedig hasznos lehetne.
Én azért nem szoktam rá a kollégiumban, mert otthon még csak meg se érezhették rajtam, így a hétvégéken és az iskolai szünetekben soha nem cigizhettem. Azóta is szeretem a jó dohányt, de teljesen immunis vagyok mindenféle függőségre.
Ne engedd otthon. Engem az egyetlen dolog ami elválaszt tőle, hogy napi 2 doboz cigit elszívjak az az, hogy bennem van, hogy itthon nem. Másoktól is hallottam már, hogy míg otthon nem gyújtottak rá, sokkal kevesebbet cigiztek.
Egyébként nekem is sajnos a társasággal kezdődött, ezzel sem lehet mit kezdeni, vagy csak én nem jöttem még rá, hogy mi a megoldás.
A dohányzás alapvetően egy "pótcselekvés", amit az emberek általában más okokból - például stressz miatt - csinálnak. Én személyesen a körmömet rágom (hozzáteszem elég durván), mivel csak valamilyen cselekvéssel tudom levezetni a feszültségeimet. Az olyan stresszes emberek mint én általában fogékonyabbak a káros szenvedélyekre, mivel segít a stresszoldásban.
A tanácsom az, hogy inkább a dohányzás hátterében lévő okát próbáld kideríteni. Hogy valóban a stressz miatt van e ez, vagy esetleg "menőségből" csinálják. Ha már tudod, hogy miért kezdtek el dohányozni, könnyebb lesz megtalálni rá a megoldást.
Remélem segítettem
16/F
Én dohányzom és még fiatal vagyok, ennek ellenére azt mondom, hogy biztosan nem engedném meg a gyerekeimnek, hogy otthon dohányozzanak (se kertben, se teraszon, se erkélyen, se sehol). Egyébként nem biztos, hogy ha megengednéd nekik az otthoni cigizést, akkor többet cigiznének, mert ugye a tiltott gyümölcs mindig jobb, így meg már azért nem olyan nagy szám.
Ezenkívül, ill. azonkívül, hogy pénzt nem adsz rá és nem engeded, hogy a társaságodban rágyújtsanak szerintem nem sokat tehetsz.
De ha ez vigasztal, sokan "kinövik" középsuli után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!