Szülők, szerintetek miért viselkednek úgy a mostani kamaszok az iskolában a tanáraikkal, ami minősíthetetlen? Illetve, ti 10-25 közöttiek, miért kell visszabeszélni, pimasz hangnemben válaszolni minden ok nélkül?
Szerintem a szülő hibája.Ha otthon nem fegyelmezik,nincsenek büntetések,nincs párbeszéd a gyerek és a felnőtt között,ráadásul a szülőtől is ezt a példát látja,hallja(sok szülő például a gyerek előtt bírálja,leminősíti a tanárokat)akkor ennek ez lesz a következménye.
Az összes problémás osztálytársamnál otthoni gondok voltak(apuka idegbeteg,a szülők ordítoznak otthon,nem foglalkoznak a gyerekkel,mert lefoglalja őket a válás,pasizás,csajozás),a gyerek meg az iskolában vezette le a feszültséget.
Én 16 éves vagyok, és a kortársaim viselkedését én se értem, de a szüleikét, tanáraikét se!
Nyolcadik után úgy döntöttem, jelentkezek egy kéttannyelvű osztályba, és mindenki elhúzta a mézesmadzagot előttem, hogy hú de jó, ez nemtudommilyenistenkirály elit suli, és itt lesz sok barátom, mert sok okos gyerek van, stb. Tehát én nem sznobizmusból mentem oda, meg azért, mert jó ötletnek tartom a társadalmi szeparációt, hanem mert TANULNI, TÖBBET TUDNI AKARTAM A VILÁGRÓL. S amivel szembesültem...
Aki tanulni, tudni akar, NEM JAVASLOM, hogy elit suliba menjen, mert íme, ez megy itt sznobfalván:
- Mindenki teljesítménykényszeresen magol rajtam, és egyetlen osztálytársamat kivéve. Nem érti? Sose fogja használni, mert humán beállítottságú de mechanikát veszünk fizikából? Nem baj, tanárnéni/tanárbácsi, meg anyuka, apuka akkor örül, ha ötöst kap, ezért bemagolja. Minden tárgynál, órákat tölt azzal, hogy bemagolja. Nem a megértéssel, a megtanulással, a MAGOLÁSSAL. S csodálkozik, hogy fáradt, és depressziósnak érzi magát, no meg úgy, hogy nincs élete.
- Ebből kifolyólag mindenről úgy beszélnek, hogy az érettségin ez, meg az lesz; "angolul ez nem jó, mert érettségin se fogadják el.". Én erre azt feleltem, nyelvet tanulok, nem érettségi megoldókulcsot. Igenis hallottam azt az adott dolgot anyanyelvi beszélőktől, és nem a redneckektől általában, ergo az az adott dolog jól van úgy. A nyelv élő szövet.
- S*GGNYALÁS A KÖBÖN! A tanároknak vesznek mindenféle virágot, meg nagyon drága csokit, amikor névnapjuk van, de annyival nem tisztelik meg, hogy legalább emberileg nézik valamibe, és nem nézik semmibe az egész személyét, csak mert vannak hibái, rosszul csinál valamit. Nincs tanár-diák kapcsolat, hanem van egy "felettes", akinek nyalni kell, és akkor minden szép, minden jó. Mossák innentől kezdve kezeiket, és jogosultak arra, hogy állatként viselkedjenek, ordítozzanak, trágárságokat mondjanak, főleg egy olyan tanár óráján, aki jószándékú velük.
- De a tanárok is tehetnek erről, mert nekik az a céljuk, hogy ötöst adjanak. Történelemtanárom egyetlen logikai összefüggésre nem kérdezett rá felelet kapcsán, csak a hullámzó, "öööö"-zésekkel kötött, "memoriterként" előadott anyagrészre azt mondta, milyen szépen megtanulta. Ha valaki nem tudja, nem azt mondja a tanár, hogy most ad egy rossz jegyet, de nyilván lesz lehetősége javítani, hanem azt mondja, két nap múlva feleljen. Mert neki is ciki, ha valamelyik osztályában néhány tanulónak rossz jegye van.
- ...és bizony a szülők is hibásak. Példával is megerősíteném mindezt, volt egy osztálytársam (elment azóta másik suliba), aki vegetáriánus, de a szülei nem tudnak főzni, pedig táplálkozást illetően kéne, hogy tudjanak tanácsot adni, hiszen orvosok. Na mindegy. A lány nem volt arra képes, hogy nagyon egyszerű receptekkel próbálkozzon, de még arra se,hogy legalább valami kevésbé trendi ,de igényes helyen egyen. Épp ezért egy átlagos ebéd nála úgy néz ki, hogy a McDonaldsban vesz egy sajtburgert hús nélkül... Illetve lehet, hogy felsőközéposztály, meg minden xar, de a pénzzel akkor se lehet úgy dobálózni,hogy random osztálytársnak veszel 10000 (igen, tízezer) forintért egy matt rúzst... plusz postaköltség :"D. Mi lesz velük, ha esetleg kevésbé jó anyagi helyzetbe kerülnek egyszer? Megeshet az ilyesmi.
- S még valami, ami szerintem nagyon gáz - ha az ember tizenéves, szerintem tapasztaljon meg dolgokat, és kulturált módon, de járjon el inni, bulizni, stb. Méghozzá mindezt azért, mert én pl. huszonévesen egyetemre tervezek járni, és ha jól akarom csinálni, az nagyon sok energia, aztán 25-30 körül már dolgozni fogok, és lehet, családom is lesz. Olyankor meg még kevesebb esély van arra,hogy elmenjek bulizni, egy koncertre, stb. Na, viszont osztálytársaim nem járnak el sehova, viszont ha mégis megisznak együtt két feles vodkát és röhögnek szilveszterkor, akkor az már bulihuligánkodás számukra. Konkrétan kinevelődött egy olyan generáció, mely 16 évesen azt mondja, hogy gáz, ha 12 évesen van barátod. Szerintem nem az, nekem is volt, persze nem volt komoly kapcsolat.
Ennyi lett volna elmélkedésem, tapasztalataim a kortársaimról, s hogy vélhetőleg mért viselkednek így.
Ja, 8-as vagyok, még valamit hozzáfűznék.
Kortársaim nem ismerik azt, amikor tisztelsz, felnézel valakire, mert csinált valami olyat, ergo azt se,hogy valakit meg nem, mert xart se csinált, csak felettesed úgymond. Pedig ez egy értékrendformáló dolog. Ők többnyire csak félnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!