Miket vársz el a 15 éves lányodtól? Mitől tiltod?
- Elvárod, hogy (be)segítsen a házimunkába? Ha igen: miben és milyen gyakran?
- Hányas átlagot vársz el tőle?
- Lehet barátja? Ha igen, együtt alhatnak?
- Hétvégente eljárhat bulizni? Ha igen, mikorra kell hazajönnie?
- Hétköznap délutánonként engeded csavarogni haverokkal? Ha igen, mikorra kell otthon lennie?
- Ihat alkoholt? Dohányozhat?
- Sminkelhet? Festheti a haját?
- Adsz neki zsebpénzt? Ha igen, mennyit? Mit kell abból fedeznie? A zsebpénzét alanyi jogon kapja, vagy függővé teszed valamitől?
- Miket tiltasz neki?
- Ha esetleg valamilyen tiltott dolgot csinál, megbünteted? Mivel szoktad büntetni?
- igen, elvárom a házimunkát, de mivel már ötévesen segített, ez nem is kérdés. A szobája az övé, plusz heti 1-2 közös terület, elmosogatás vagy mosás, teregetés.
- Nem várok el átlagot, Waldorfot választottunk, nem érdekelnek a jegyek. Azok csak számok.
- Lehet barátja, de nem játsszunk ilyen idős korban felnőttet. Együttalvás nem része a tini kapcsolatnak.
- Hétvégente eljárhat, de nem éjszakázik máshol. Ha van program külön egyeztetjük meddig maradhat, és kompromisszumot kötünk. Nem én mondom meg, de nem is ő, sakkozunk egyet és megbeszéljük.
- Délután is lehet a barátokkal, de fél7kor van itthon vacsi, akkor elvárjuk, hogy mindenki az asztalnál üljön.
- Alkoholt kóstolt, de nem iszik rendszeresen, egészségtudatosan élünk. Aki elissza az agyát tiniként, az minden, csak nem tudatos.
- Dohányzásról, drogokról, rendszeres ivásról nem lehet szó, szerencsére nincs is ilyen probléma.
- Smink a korának megfelelő, ahogy a hajstílusa is.
- Zsebpénzt alkalmanként kap, ha marad, elteszi és lesz következőre is. Ebből fedezi a barátaival a szórakozást, mozit, ilyesmit. Alanyi jogon kapja, nem várok el semmit.
- Tiltani nem tiltok, sikerül megbeszélni a dolgokat, nem a főnöke vagyok, hanem az anyja. Eddig sikerült kompromisszumokat kötni (nem látszólagos, én is engedek, de ő is tekintettel van rá, pl. hogy éjszaka nem marad ki, ha megegyeztünk).
- Büntetést is közösen szabunk ki, de nem csinált még semmi olyat, amiért komoly dolog járna. Apró megvonások voltak, de semmi komoly.
Nálad mi a helyzet? Miért tetted fel ezeket a kérdéseket?
igen, elvárom hogy besegítsen, mindenkinek megvannak a saját feladatai a ház körül, övé a saját szobája rendbetétele, a fürdőtakarítás két hetente, és hetente a porszívózás
a tőle telhető legjobbat várom el, ez most 3.9 lett, de kap segítséget, magántanárhoz jár, és mi is tanulunk vele
barátja lehet, de nem alhatnak együtt
nem jár bulizni, de ha akarna havonta egyszer mehetne
hétköznap egy nap szoktak menni vagy pizzázni, vagy forrócsokizni/teázni, meg járnak táncolni és lovagolni a barátaival. Ilyenkor, mivel tanulnia is kell, hatra kell hazaérnie
Alkoholt ihat, a mi jelenlétünkben, alkalmakkor, vagy egy feles töményet vagy egy pohár sört/bort/pezsgőt. Nem dohányozhat
A haját festi, sötétszőkére, sminkelni nem sminkel, de havonta jár kozmetikushoz arctisztításra és szemöldökszedésre
kap zsebpénzt, havi 5 ezret, ez az ami alanyi jogon jár neki, és ebből kell fizetnie a barátnős programokat délutánonként. Persze ha úgy alakul, van hogy kipótolom kicsit, de ehhez neki is úgy kell viselkednie.
Igen, elvárom. A saját szobáját tartsa rendben, néha teregessen ki. (Kb hetente 1x) Nyári szünetben kicsit többet várok, mert akkor nem kell tanulnia, pl mosogasson el minden nap, porszívózzon fel hetente 1x.
Semmilyen átlagot nem várok el, csak azt, hogy ne legyen kettes a bizonyítványában. Szerencsére tudja, hogy magának tanul, 4,2-4,5 között szokott lenni a bizije.
Lehet barátja, ezt nem tudom megtiltani. De nem aludhat nála és elvárom, hogy bemutassa.
Nem nagyon van igénye a bulizásra. Házibulikba elengedem, de discoba nem. Beülős helyekre kocsival elviszem és megyek is érte, máshogy oda sem mehet. Hétköznap 7-re, hétvégén 9-re itthon kell lennie, de ha előtte megbeszéljük, akkor maradhat tovább is. (De akkor már autóval megyek érte.)
Engedem, de 7-re itthon kell lennie és nem mehet a tanulás rovására. Szerencsére a barátai szülei is így gondolkodnak.
Ihat, de mértékkel. Viszont nem szokott inni.
Nem dohányozhat, de ha mégis elkezdené, pénzt többet tőlem nem kapna.
Sminkelhet amennyit szeretne, de nincs rá annyira igénye. Hajfestést nem engedem, max kimoshatóval.
Heti 2500 forintot kap, ebből kell reggelit vennie és ha délután szeretne uzsonnát, akkor azt. Minden másra (pl moi, új ruha) kap külön pénzt, ha kér. Mindig megkapja, csak akkor vonnám meg tőle, ha elkezdene dohányozni.
A fiúknál való alvást tiltom és tiltani is fogom, amíg le nem érettségizik, nálam ez a felnőtt kapcsolatok privilégiuma. Egyedül nem mehet sötétben sehova és nem utazhat a városon kívül egyedül. Más normális (tehát nem cigi, drog) tekintetében szinte mindent megengedek.
Elbeszélgetnék vele, de nem adnék büntetést. Maximum elvenném a könyveit :)))
1. igen, elvárom. Segít a főzésben, a szobája rendben tartása az ő dolga, a kimosott ruháit elpakolja.
2. Idén 4,3 az átlaga a középiskola első osztályában. Nekem megfelel.
3. Lehet barátja, ha úgy adódik, de együtt alvás kizárt.
4. Szerencsére nem jár bulizni, így ez nálunk nem kérdés.
5. Leginkább péntek délután szokott elmenni a barátnőjével csavarogni, mert akkor nem kell másnapra tanulnia.
6. Alkoholt csak akkor ihat, ha én is ott vagyok (cidert pl.), dohányozni tuti nem fog, engem is le akar szoktatni minden áron.
7. Szemhéjtust és szempilla spirált használ minden nap. Nyáron befestjük a haját kékre :) szeptemberre lekopik úgyis.
8. Zsebpénzt szüleimtől kap, hetente annyiszor 100 forintot, ahányadik osztályba jár. Nincs elvárásokhoz kötve.
9. Konkrétan nem tudom, mitől tiltom. Élete eddigi 16 éve alatt megtanulta, mit tolerálok és mit nem.
10. Tiltott dolgot - tudtommal - eddig még nem csinált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!