Szerintetek (szülők) mi az oka annak, hogy a tizenévesek ma az alábbi viselkedési formákat öltik magukra az iskolákban? Ti hogyan látjátok ezt szülők? Milyen mélylélektani oka van?
1. tiszteletlenül visszabeszélnek a tanárnak
2. nem tisztelik a társaikat
3. állandó jelleggel megy a kié az ország, Magyarország már régen nem a magyaroké, tönkrement ebben az országban minden
4. van, hogy megdobálják a tanárt
5 ha a tanár fiatalabb benne keresnek egyfajta menedéket, ami megvédi őket
6. rezignáltak
7. teljesen át van az agyuk állva az okostelefonokra, nem bírnak nélküle létezni.
8. éltetik a celeb világot
9 az agyuk át van mosva a különböző médiumok által
10. szinte mindenki hódol a káros szenvedélyeknek.
Pedig a telefonos dokgokon kívül nagyjából ugyanaz a helyzet. Anyukám pl a környék legelitebb gimnáziumába járt, mesélte, hogy rengeteg füves és alkoholista járt oda. Ő most 44 éves. Most is vannak ott füvesek, alkoholistáról nem tudok, mindegy. Osztálytársam édesanyja és édesapja is füveztek, cigiznek és anno is cigiztek, barátnőm édesanyja 12 évesen vesztette el a szüzességét, 16 évesen szült először (nem cigány), nagynénim is stikába szívta a cigit, nagybátyám rengeteget füvezett, apukám vandálkodott, gyújtogatott, tiszteletlen volt (lehugyozta a tanárát), megvert pár gyereket, de lopott is. Ez a mai kamaszok generációja. Nagyapám is mesélt a saját kamaszkoráról. Mindenki dohányzott. Ő is, mamám is, meg minden kamasz szinte kivétel nélkül. Drogokkal nem igazán találkoztak, de ivászat is volt bőven.
Összességében nem gondolom, hogy nagyon változott volna a helyzet. A másik pedig az, hogy ha téged ez zavar, tegyél ellene, ilyen egyszerű
Azt írod elkerülöd az iskolákat, így nem igazán hiszem, hogy releváns véleményed lehetne arról, hogy milyen egy iskola manapság, sőt szerintem tiniket is csak távolról látsz a buszon, így sajnálom, de csak nevetni tudok rajtad.
1. Megesik, de nem hinném, hogy ilyen a múltban nem történt meg sehol sem. Amúgy nem mindenki.
2. Miből gondolod ezt?
3. Úgy tűnik a gyűlölet keltő kampányok elérték az eredményüket. (Habár az ismerettségi körömben egyetlen tizenévestől sem hallottam még hasonlót.)
Amúgy te is elég lesújtóan nyilatkoztál az egyik előző kommentedben Magyarországról, akkor nem tudom, hogy miért várod el, hogy az ifjúság csupa napfénynek lássa a helyzetet.
4. Én ilyet még nem láttam. Ilyet inkább a szgényebb és a nagyon gyenge iskolákban tudok elképzelni.
5. Ilyenre se nagyon láttam még példát. Sok esetben inkább a fiatalabb tanárokkal megy a genyóskodás, mert ők még tapasztalatlanok és könnyen átverhetőek. De tényleg könnyebb velük kijönni, mint az idősebb tanárokkal (általában).
6. A felnőttek is azok. Mit kell ezen csodálkozni?
7. Tudnék nélküle létezni, de szeretem a telefonomat. Szerintem nem kell elzárkozni a kütyüktől, egyszerűen csak úgy kell őket használni, hogy hasznunkra váljanak.
8. Az, hogy meghallgatom Robin Thicke - Blurred Lines című számát, aztán megbeszélem a barátnőimmel, hogy milyen borzalmasan undorítóa szöveg, az nem hinném, hogy azt jelenti, hogy a celebeket istenítem. Egyszerűen csak van elég eszem hozzá, hogy nem csak úgy random hallgatom a zenét, hanem a szöveget, a mondanivalót is figyelem. De persze vannak olyan dolgok, amiket szinte kötelező utálni, ebben igazad van. (Nem mintha a felnőttek nem csinálnának ilyet.)
9. Évek óta max filmet, meg esetleg a híreket nézem meg a TV-ben. Mindent az interneten nézek, ami érdekel.
Amúgy én pont azt vettem észre, hogy a generációm már sokkal jobban belelát abba, hogy hogy müködik az ilyesmi.
10. Anyámék is ittak, cigiztek, pedig az még az a "remek" Kádár korszak volt. Nem mindenki ilyen manpság sem, de persze vannak jó páran, de szerintem mindenkinek a saját döntése, hogy mit csinál a szabadidejében vagy épp hogyan cseszi el az életét. Bár nem hiszek abban, hogyha valakibulizik és iszik vagy esetleg dohányzik az már egyenes út lenne számára a pokolba.
+ Nagyon sok múlik a nevelésen és az általánosítás amúgy nem túl intelligens elmére vall.
17/L
Van a mai nevelésben egy mocskos eszme, úgy hívják, hogy liberalizmus.
E-miatt nem tudnak megnevelni ma normálisan egy gyereket.
Például a gyereket nem lehet bántani. (senki ne értsen félre, annak én se vagyok a híve, hogy nadrágszíjal ferjenek gyereket), de szerintem az kicsit durva, hogyha a tanár épp, hogy meglegyint egy gyereket, annak már az a vége álltalában, hogy a szülő megy panaszkodni az igazgatóhoz, hogy a tanár veri a gyerekeket. De az már elvan felejtve, hohy a gyerek miatt nem lehet tanítani, meg tiszteletlen. A kis szaros meg röhög a markában.
Érdekes módon régen nem volt ennyi neveletlen gyerek, amikor hátratett kézzel kellett halgatni amit a tanár mond. Nagyanyám mesélte, hogy annak idején még megkérdőjelezni sem merték a tanárt, nehogy visszapofázni neki. És az se volt, hogy bejött utána a szülő panaszkodni, hogy bántották a kicsi gyerekét, hanem mélyen szégyelte magát a gyerek helyett is. És érdekes módon egyikk se lett lekisérült..
Én azt mondom, hogy a sorkatonaságot is vissza vezetném, nem ártana meg egyeseknek...
Megha rajtam múlna, akkor ezt a sok műmayert is eltörölném a médiából.
Kedves Utolsó Válaszoló!
Nagyon igazad van, szinte minden reflexióddal egyetértek. Annyival egészíteném ki, hogy amit liberalizmusnak hívsz, azt én inkább neoliberalizmusnak nevezném, ugyanis a liberalizmus mint eszme a hatvanas években is jelen volt, de az még egy egészségesebb dolog volt. Akkor volt mi ellen lázadni, ma minden kaotikusnak tűnik, inkább rezignáltságot érzek, amiből fakad egyfajta magatartásforma, amit sokan lázadásnak címkéznek, de szerintem nem az, hanem sokkal inkább érzelmi instabilitás.
Vissza kéne nyerni valamit a múltból.
A kötelező sorkatonaság visszaállításával viszont mélységesen nem tudok azonosulni, mivel lelki sérültekké válnak emberek. Esténként mennek inni, dohányoznak, rossz nőkhöz járnak, azaz amorálissá válnak. Alkoholista, dohányos ember legyen belőlük? Gondolom ha meg kimaradsz ezekből a bulikból, akkor a közösség kivet magából.
A probléma fő oka az, hogy a mai kamaszok szülei általában a rendszerváltás környékén születtek, azokat a normákat tanulták meg, de azóta bazi nagyot változott a világ. Arra rájöttek, hogy azok a gyerekkorukban való normák nem megfelelőek manapság a túlélés érdekében, de azt csak megtippelni tudják, h mit lenne jó átadni, azért is van ekkora kavar a nevelésben meg azért tud ennyi hülye módszer teret hódítani.
A másik meg az információáramlás gyorsasága, most ha bemegyek a boltba 50 féle gyereknevelési szaktanácsadó közül válogathatok illetve az internet is ontja magából naponta a hülye cikkek tömkelegét, míg anno volt kb. 2 könyv és mindenki azt követte. Így persze hogy a gyerekek nevelése is hasonló síkon mozgott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!