Kamasz gyerekek mi a véleményetek arról aki vagdossa magát pengével?
Van közeli ismerősöm, aki csinálta régen, szóval ez nem újkeletű hobbi. Az alkarját vagdalta, nem lett baja belőle, csak 20 évvel később is látszanak halványan a hegek.
Szvsz. az az oka, hogy a kamaszoknak változnak a hormonjaik, tele vannak energiával, és szükségük van az érzelmek erőteljes megélésére. Ha másként nem bírja levezetni, illetve kiélni az energiáit meg az alkotási vágyát, akkor belekezd az önpusztításba (pia, drog, stb.). A szomorúság és a fájdalom is egy ilyen erőteljes érzés. Sztem innen erednek az ilyen dark/gót mozgalmak is (azt hiszem, a Csernus írt erről valamelyik könyvében...)
Nem kell megijedni, nem fog belehalni meg ilyenek, max tele lesz ronda sebekkel. Fontos, hogy a szülővel meglegyen a bizalom, illetve tisztelje a szüleit (nem azért, mert mondjuk jól megverik, hanem mert olyan életet élnek, amire a gyerek felnézhet). Figyeljenek rá a szülei, értsék meg a kis világát, meg hogy mik érdeklik, milyen zenét szeret, beszélgessenek vele, stb. Ha ez eddig nem így volt, akkor nehéz lesz elkezdeni, de muszáj. Meg a sport, illetve valami kreatív hobbi is segít a dolgon.
A környezetváltozás valószínűleg lendít majd a dolgokon. A vagdosás egyébként természetesen társaságfüggő (nem azért, mintha közösen csinálnák, de hasonló lelki beállítottságú gyerekek általában együtt mozognak). Az ismerősömmel is ez volt, az új barátok között ciki volt a vagdalkozás, totál megváltozott (lehet, hogy jövőre raszta hajjal megy haza, és kissé szétszórt lesz egész nap...)
A szülők helyében elmennék pszichológushoz, hogy megértsék, mi megy végbe a gyerekükben, és ahol megtanulhatják, hogy hogyan változtassanak a gyerekkel való kapcsolatukon.
Úgy értem, hogy kilendíti ebből a helyzetből, mozdulni fog valamerre a kis élete. Új barátok, új társaság, fog a lány változni, és nem hiszem, hogy rossz irányba. Az a lényeg, hogy a gyereknek meg kell tanulnia elfogadni önmagát, meg hogy legyen önbizalma, és érjen el sikereket. Valamint fontos, hogy odafigyeljenek rá, és legyen kivel őszintén megbeszélnie a problémáit. De mint mondtam, a szülő kérjen segítséget szakembertől a maga számára is, hogy hogyan tudja a viszonyát javítani a gyerekkel. Meg ő segít eldönteni, hogy mi legyen
további infó:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__onismereti-ker..
13-14 éves koromban én is vagdostam a karomat. Nem mélyre, úgyhogy szerencsére nem maradt nyoma. Nagyon sok ismerősöm (elsősorban lányok) csinálták/csinálják.
Én ezzel próbáltam a feszültséget oldani, depressziós voltam, folyamatosan az öngyilkosságon gondolkoztam.
Sok oka lehet, hogy miért teszi ezt. Vannak, akik csak figyelemfelkeltésből, de vannak, akikre ráfér a segítség. Mostanság nagy divat lett, de tudok olyat, aki így akart menekülni az életből és valóban nagyon mélyre vágott (szerencsére megmenekült).
Valahogyan beszélni kell a lánnyal, mert súlyos problémák is állhatnak a hátterében. Komolyan kell venni a kamaszkori depressziót is, mert a saját bőrömön tapasztaltam. Egyre többen esnek bele, egyre többen próbálkoznak öngyilkossággal is (több ismerősöm is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!