Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » A fiam nem tud és nem is akar...

A fiam nem tud és nem is akar tanulni, hogyan változtassak rajta?

Figyelt kérdés
Pici korától okos, érdeklődő, jóeszű gyerek volt. Az első osztályt kirázta a kisujjából, minden könnyű volt, nem kellett neki gyakorolni, ezért nem tanulta meg, mi az hogy tanulás. Alsóban végig kitűnő volt, megélt abból, hogy az órán figyelt és aktív volt. De felsőben ez már édeskevés, ötödiktől rontott. Most már a főtantárgyakból mindenből csak 4-es, és ez azért baj, mert az ő eszével kitűnő lehetne, de semmit nem tanul, nem is tudja, hogy kell tanulni, a könyvet csak dobálja, ha elővetetem vele. Verset is úgy "tanul", hogy én felolvasom neki ötször-hatszor, közben ő rajzol vagy valamit csinál, s úgy megjegyzi. Az a baj, nem látja be, hogy tanulni kéne, mert szerinte ő így is a jók között van, jó neki a 4-es. Igen ám de jövőre jön a fizika, kémia, a matekkal már így is kezd hadilábon állni, még többet fog rontani, hova megy így tovább tanulni?

2015. febr. 3. 15:09
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Nincs olvasási problémája, szokott is olvasni, ifjúsági regényeket. A tankönyvből tanulással az a baj, hogy nem figyel oda arra, amit magában olvas, türelmetlen, dühíti, hogy miért kéne neki ezt elolvasni, mikor ő ezt tudja. Sajnos lehet, hogy meg kell várni, amíg egy-két rossz jegy becsúszik, és rádöbbenti arra, hogy nem mindig tud mindent. 12 éves, és nem tudja, hogy kell az adott szövegből megkeresni a lényeget stb. És minél később jön rá, hogy egy picit tanulni is kéne, annál rosszabb lesz.
2015. febr. 4. 16:13
 12/15 anonim ***** válasza:

Velemenyem szerint az nem igazan szamit h alsoban milyenek a jegyei v a teljesitmenye, mert az nagyon konnyu. Ha intelligens a fiad akkor miert romlanak a jegyei? En is ugyanigy nem tanultam felsoben es tiszta kituno voltam. Ha tenyleg jo esze van akkor kerdezd meg a tanarokat h miert adnak neki rossz jegyet, lehet h egyszeruen csak pikkelnek ra.

Jegyzetelni tenyleg meg kene tanitani mert azzal megelozod h magolos tipus legyen. En szemely szerint a hallas utanit tanitanam rogton mert gimibe ugyis az lesz a leghasznosabb. Ha pl felolvasod neki a konyvet akkor mondd meg h mikozbe hallgat teged, kozbe irjon rovid vazlatpontokat. Ez majd elohozza azt a fajta logikus es lenyegretoro gondolkodasmodot ami szerintem sokkal tobbet er mintha orakig tanulna. En ezzel a modszerrel ki tudom kerulni a magolas nagyreszet es igy amit tanulok az megmarad (nem viccelek, emlekszem az evekkel ezelotti anyagra is, vagy akar a versre is amit megtanultam). Ezenkivul a jegyzeteles megtanitasa azert is jo mert szerintem fotografikus a memoriaja es a nyilak meg a gondolatjelek talan helyrerakhatjak a fejeben a dolgok sorrendjet.

2015. febr. 4. 17:11
 13/15 anonim ***** válasza:

na akkor nem az olcasással van a gondja

"12 éves, és nem tudja, hogy kell az adott szövegből megkeresni a lényeget stb."

hát igen, de ezt magának kell megtanulnia, azt mondhatod, hogy huzigáld alá a fontosakat ceruzával, a lényeget húzd ki sárga szövegkiemelővel, és utána már csak azt olcasd el újra, aztán amikor azt látja, hogy mindent aláhúzott, és újra kell olvasni mindent, akkor ő maga is tudni fogja, hogy ez így nem az igazi, és szelektálni fog.

nekem legelábbis ez a technika bevált

2015. febr. 4. 18:08
 14/15 anonim ***** válasza:
*olvas
2015. febr. 4. 18:10
 15/15 anonim válasza:

Ohh, jó napot!

Ugyan ezzel a problémával küzdök. :) 14 éves vagyok, és lelki problémákkal küzdöm. Egész alsóban kitűnő tanuló voltam, még ötödikben is 4,9 volt az átlagom (Hiába, az a fránya tesi) Hatodiktól kezdtek romlani a jegyeim, hatodik évvégén már csak 4-es átlagom volt, most hetedik félévkor meg 3,56, és matematikából közel álltam a bukáshoz.

Most viszont elkezdtem javitani tanulmányi eredményeimen, és egész jól állok, szivesen beszélgetem a fiával, ha gondolja. Irjon privátban, és küldök valami elérhetőséget, csak jobban megfogadja, ha egy nagyjából vele egy korú beszél vele. Bármennyire is szeretjük a szüleinket, a kortársainktól mégis jobban megfogadjunk a tanácsokat. Ilyen ez. :)

2015. febr. 10. 23:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!