Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Miért kötnek mindent a szülők...

Miért kötnek mindent a szülők a bizonyítványhoz és a tanuláshoz?

Figyelt kérdés

Van,aki 500 Ft-ot kap az ötösért,van,aki a kitűnő biziért 20ezrest kap,van,akit csak akkor engednek el a barátjához hétvégén,ha a héten jól teljesített,van,akinek ehhze kötik a nyári programjait,a szabadidejét,a zsebpénzét,de miért???

Miért jó a szülőknek,hogy a gyereket így próbálják rávenni a tanulásra? Van egyáltalán még olyan,aki velem együtt hülyeségnek tartja(csúnyán fogalmazva): "Ha nem tanulsz megfelelően,megkeserítem az életem." Mert lehet,hogy a szülő azt mondja,hogy jó,akkor amíg nem lesz jobb nem jársz sportedzésre. Neki ez csak egy kijelentés. De annak a fiatalnak a sport az élete.

2014. dec. 22. 07:51
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
62%
Mert lehet hogy most a sport az élete, de munkanélküli segélyből nem lehet megélni. Ahhoz hogy jó munkád legyen, jól kell tanulnod. Ennyi.
2014. dec. 22. 13:01
 12/23 anonim ***** válasza:
Amikor a kisfiam elsős lett sokat segítettem neki hogy megtanuljon írni olvasni és számolni. Soha semmit nem adtam neki amikor jól sikerültek a dolgozatai megdicsértem és ennyi illetve megbeszéltjük hogy " csak magadnak tanulsz kisfiam senki másnak " Ezzel le is volt zárva a tanulás.
2014. dec. 22. 13:05
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez két külön probléma.

Amiről te beszélsz, az a helyzet, amikor a szülő képtelen felmérni a gyerek képességeit, és olyasmit követel tőle, amit sosem fog elérni. Itt nem megy a pézzel sem semmire.

A másik eset pedig az, amikor a gyerek képes lenne a jó jegyre, de nem tanul, mert inkább a téren rugdossa a labdát. Itt minden értelmes szülő úgy reagálna, hogy a "fociból nem fogsz megélni, nyomás tanulni, hogy legyen egy normális szakmád" (és itt nem a büfészakot értem, nem feltétlenül kell egyetemet végezni).

Én sosem kaptam pénzt a jegyekért, a fiamnak sem fogok adni. Ha látom, mire képes, meg tudom ítélni, mit várjak el tőle. Vannak tárgyak, amiket az ember nem szeret, de valamilyen szinten azokat is meg lehet tanulni, ha az ember akarja. Nekem pl. valamilyen szinten presztízskérdés volt, hogy ne legyek semmiből 2-es vagy 3-as.

2014. dec. 22. 13:28
 14/23 anonim ***** válasza:
46%

"Mert lehet hogy most a sport az élete, de munkanélküli segélyből nem lehet megélni. Ahhoz hogy jó munkád legyen, jól kell tanulnod. Ennyi."

A munkanélküli segély és a jó munka elég messze vannak egymástól.

Az emberek nagyon nagy része rossz tanuló volt, és köze sincs egyébként sem a valós életnek az iskolában tanultakhoz. Ha jó tanuló voltál sem garancia semmire.

Inkább azt kéne megtanítani, hogy olyat tanuljon ami érdekli is és hogy érdekelje is valami. Nagy halom gyerek idén is be fog iratkozni 60%-os matek infó érettségikkel gépésznek meg villamosmérnöknek "mert azzal jól keresni" de kb első évben kibuknak.

A színjeles tanulók sajátja, hogy pont nem értik miről is szól az oktatás. Arról a képességről amivel te több vagy érettségizettként, mint egy 8 általánost végzett, és az nem azt jelenti, hogy tanultál logaritmusos egyenlőtlenségeket megoldani, de már hozzá sem tudsz szagolni...

2014. dec. 22. 14:36
 15/23 anonim ***** válasza:
Általánosban még valamennyire szorgalmazták a tanulást,hogy ne legyen buta, most középiskolában már 100%ig lesz...rják. Ja és nem is ismerek ilyen embert aki pénzt kap az ötösért :D
2014. dec. 22. 16:48
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

A sok okos.Hozok nektek az életből egy példát.Volt egy osztálytársam,akinek a szülei nem engedték őt sportolni ha kapott egy 3as jegyet vagy annál rosszabbat.Nem volt ez különösképp gond mert tanult ő,meg okos volt.DE.Amikor egy tananyagot éppen nem ért,ha leül se képes megtanulni,és kizárólag hármas szinten tudja teljesíteni,akkor nem értem miért normális eltiltani a sporttól például.Holott a gyerek nagyon jó sportoló volt.Itt egy másik példa is,ha valakinek a szintje a hármas vagy a kettes,és NEM KÉPES többet nyújtani,akkor se ha órákat ül a könyv felett,akkor mi értelme van a szülőnek büntetni és követelni az ötöst?

Másrészt szerintem a gyerek dolga,hogy mit akar elérni az életében.Szintén példa,volt osztálytársam fotós akart lenni,értett is hozzá tényleg.De a szülei közölték vele nem lehet az,menjen gimibe.Mert abból majd meg fog élni...Konkrétan elvesztegetett az életéből négy évet mert semmire se ment a gimnáziumával,mert ő fotós akart lenni.(lett is aztán miután betöltötte a 18-at és lelépett otthonról)

Bírom mikor azt mondják a tanulás a gyerek kötelessége és SEMMI MÁS DOLGA NINCS.

Szerintem a gyerek kötelessége az,hogy ne aggódjon a jövője miatt,élje az életét,játsszon,legyen a barátaival,aztán mikor abba a korba ér,nyújtsa a SAJÁT MAGÁTÓL TELHETŐ legjobbat a tanulásban is.Ne azt amit a szülei várnak:)

2014. dec. 22. 17:54
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó, egyetértek azzal, hogy felesleges olyat elvárni a gyerektől, amire nem képes. Ezt írtam fentebb is.

Viszont kevés 14 éves tudja, hogy mi akar lenni és miből tud tényleg megélni. Ezért kell a szülő, mert (ha te is tini vagy, akkor nem fogod elhinni, mint a legtöbb gyerek sem, hogy a szülő jót akar neki, nem szórakozásból tiltja el valamitől) ő a felnőtt, és valósabban látja a világot.

Legalábbis jó esetben. Bár nekem is van olyan szomszédom, aki a 3-as tanuló gyerekéből mindenképp diplomás embert akart faragni, csak senki sem tudja, minek. Nem is volt képes a gyerek befejezni a leggyengébb főiskolát sem.

2014. dec. 22. 19:52
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó,(én vagyok az akinek válaszoltál)Valóban nem sok 14 éves tudja és igen a szülő jót akar,de az se működik,hogy neked a szülőd megmondja,hogy "te márpedig orvos leszel",mert ha te nem tudod mi szeretnél lenni,ő miből tudná?!Butaságnak is tartom,hogy miért 14 évesen kell ezt az embernek eldöntenie,annyit változik még a személyisége,az,hogy mivel szeretne foglalkozni...A hangsúly inkább azon van,hogy ha valaki mégis tudja,mi szeretne lenni,azt ne korlátozzák.A többieket pedig rá kell vezetni,egyengetni az útjukon,nem pedig arra formálni amit a szülő akar,hanem ténylegesen arra ami a gyereknek jó.(Hisz' ha a gyerek undorodik a vértől,a tűktől,ne küldje a szülő orvosnak mondván abból majd meg fog élni)Valahogy így értettem előzőleg is.
2014. dec. 22. 22:42
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel egyetértek. De fordított eset is van sok, amikor a gyerek nagy fellángolással közli, hogy ő tengerész lesz, aminek semmi realitásalapja, és itt viszont szerintem igenis szerepe az a szülőnek, hogy ne hagyja, ha látja, hogy értelmetlen.

Azzal persze én sem értek egyet, amikor a szülő kitalálja, hogy a gyerek legyen orvos, mert az milyen jól hangzik. És milyen sok ilyen van... nemrég volt egy hasonló kérdés, és a válaszolók nagy része írt ilyesmit, hogy két éves a gyerek, de milyen jó lenne, ha orvos lenne vagy bankigazgató.

2014. dec. 23. 09:16
 20/23 anonim ***** válasza:
100%
És ha a gyerek tengerész akar lenni akkor mivan?
2014. dec. 23. 10:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!