Miért kötnek mindent a szülők a bizonyítványhoz és a tanuláshoz?
Van,aki 500 Ft-ot kap az ötösért,van,aki a kitűnő biziért 20ezrest kap,van,akit csak akkor engednek el a barátjához hétvégén,ha a héten jól teljesített,van,akinek ehhze kötik a nyári programjait,a szabadidejét,a zsebpénzét,de miért???
Miért jó a szülőknek,hogy a gyereket így próbálják rávenni a tanulásra? Van egyáltalán még olyan,aki velem együtt hülyeségnek tartja(csúnyán fogalmazva): "Ha nem tanulsz megfelelően,megkeserítem az életem." Mert lehet,hogy a szülő azt mondja,hogy jó,akkor amíg nem lesz jobb nem jársz sportedzésre. Neki ez csak egy kijelentés. De annak a fiatalnak a sport az élete.
Nálunk egyetlen gyerek sem kapott pénzt a jó jegyekért, mert a kötelessége tanulni, ez a "munkája" és azért, hoyg elvégzi azt, nem jár semmilyen plusz. (Én sem kapok semmit külön azért, ha fözök, takarítok - ez a természetes)
A gyerekeket kiskorától úgy neveltük, hogy tudják, a tanulás a saját érdekük, és nem az én dolgom öket hajtani.
A zsebpénz, szórakozás (sport) teljesen független téma, a kettö legfeljebb annyiban kötödik egymáshoz, hogy az idejébe bele kell férni, és ha ütközés van, akkor a hivatalos tanulásnak van elönye.
Annak ellenére, hogy az elsö osztályos kezdeti nehézségekel még ellenöriztem öket, hogy megvan-e a házifeladat, késöbb már csak akkor foglalkoztam az iskolai dolgokkal, ha segítséget kértek, mint a négy egyetemet végzett, zsarolás, ellenörzés meg hajszolás nélkül.
Szerintem a többiek rosszul láják, egy gyereknek nem kötelessége tanulni, hanem lehetősége.
Ugyanakkor abban igazuk van, és próbáld te is ebből a szemszögből nézni a helyzeted, hogy a szülőnek sem kötelessége kényeztetni téged. Ha jól tanulsz, akkor ők vannak olyan rendesek, hogy megjutalmaznak érte. Ha rosszul tanulsz, akkor meg nem kapsz jutalmat.
Drága édes egyetlen 6os,olvasol a gondolataimban :D
A kérdésem nyilván nem a zseni tanulókra irányult,hanem arra,aki hozza a 2es szintet,mindent megtanul a alap módon,mégis csak lecseszik,mert ez így nem jó.Ahelyett,hogy szegény gyereket hagynák mondjuk barkácsolni,vagy valami olyat csinálni,amivel foglalkozni szeretne felnőtten.
Van egy ismerősöm,akinél tényleg megelégedtek a 2essel,nem akartak a 2es képességű gyerekből 4est kihozni,nem csalogatták pénzzel,se tiltással.Szabadidejében szerel és főz,de olyan szinten,hogy emelem kalapom.Szakácsnak tanul jelenleg,soha senki nem kérdezte meg tőle Arkhimédesz törvényét(amit nem is tudna),viszont azáltal,hogy a szülei nem engedték 2 órát rohadni a könyvek felett a semmiért,nagyon sok ideje maradt főzni,amivel most jelentős előnyben van a többi szakácshoz képest.
A munkahelyét/szakmáját maga választja az ember, ugyan az iskolát is, de a tananyag egységes.
Borzasztó a magyar oktatási rendszer. Egy jó matekos megbukhat kémiából, és fordítva is. Hiába nincs érzéke valakinek valamihez, muszáj lenne megtanulni.
Már pedig a társadalom pont arról szól, hogy végezze mindenki a saját feladatát. Ha kenyeret sütök miért kell tudnom gimis szinten a matekot? Vagy egy irodai munkásnak a kovalens kötéseket?
Engem is tanultattak első osztály óta, de nekem mindig is túlságosan unalmas volt az, hogy tanuljak. Én inkább gyakorlati munkát szeretnék végezni (itt most nem a házépítésre, vagy utcaseprésre gondolok).
Én otthon azt a példát láttam, hogy a szülő igyekszik mindent megtenni a gyerekéért, ha kell foglalkozik vele. Szóval máshogy jutalmaznak egy gazdag családba 1db ötösért mint egy szegénybe a jeles bizonyítványért.
Sok szülő megbünteti a gyerekét, aztán beküldi a tankönyvvel a szobájába. Ez azoknál működik akik tudnak tanulni és tényleg csak lusták. Akik pedig nem (én is ilyen vagyok), azok álmodoznak akár órákon át, de tanulni nem fognak. A szöveget felolvashatják hangosab 100-szor, az eszük akkor is másfelé jár, képtelenek koncentrálni arra ami nem érdekli őket. 5 éve olvastam el nyáron az egri csillagokat, aztán csodálkoztam, hogy semmire nem emlékszem az 500 oldalas könyvből, míg töriből az osztály legjobbja vagyok.
A szülő tényleg csak jót akar, viszont egy tehetséges szakember többet ér egy olyannál aki nagy nehezen diplomát szerzett büfészakon. De végül is emberfüggő az egész. Végzettségtől függetlenül vannak akik megragadják a lehetőségeket, támad egy világsikerű ötletük, megcsinálják a maguk szerencséjét.
Szia.Engem soha nem ösztönöztek/ösztönöznek a tanulásra a pénzzel.A szüleim szerint nekem egy dolgom van,hogy tanuljak.Persze mellette sportolok,kikapcsolódok,stb.A tanulás az én érdekemet szolgálja,nem a szüleimét.Év végén szoktak csak megjutalmazni,a jó bizonyítványomért könyvet szoktam kapni.Viszont ha néha becsúszik egy-két rosszabb jegy,akkor sem dől össze a világ,megbeszéljük,hogy miért lehetett és ennyi,de nem vonnak el tőlem semmit.
16/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!