Tegezitek a tanáraitokat vagy magázzátok? Ők hogyan szólítanak benneteket?
Azt szeretném kideríteni, mikor, hogyan tűnt el a „tetszikezés” a nyelvből (ha eltűnt). Nekem alsós gyerekem van, és azt látom, hogy az óvónőket és a tanítónőket is tegezik a gyerekek. Az én gyerekkoromban ilyen korban még „tetszikeztünk” („Évi néni, tessék megmondani…”). Beszélgettem tanár ismerőseimmel, illetve felsős gyerekek szüleivel, és ők is azt mondják, a tegezés az általános ma már.
Nagyon kíváncsi lennék, hogyan alakult ez át, hiszen a ma tanítók között sokan még 20 éve „tetszikeztették” a gyerekeket. Aztán egyszer csak a homlokukra csaptak, és a tegezést kezdték szorgalmazni?
Köszönöm a válaszokat! Azt hiszem, általánosnak vélemény ezek alapján, hogy a „tetszikezés” nem egy szerencsés forma (én is utálom/utáltam).
Én a 80-as évek végén, 90-es évek elején jártam általánosba, akkor dívott ez nagyon, a barátaimat kérdezgetve, mindenhol ez volt az elfogadott általános iskolában. Persze nyilván az is számít, hol lakik az ember, mi budapestiek vagyunk. Gimnáziumban már magáztuk a tanárokat, és ők általában tegeztek, néha magáztak – én szerettem az utóbbit, valahogy azt éreztem belőle, hogy nekem is megadja a tiszteletet a tanár.
Esetleg megírnátok azt is, mekkora településen laktok (község, kisváros, nagyváros, főváros)? Érdekelne, vajon ez befolyásolja-e a tegezés-magázás szokását.
7. hozzászóló: Mit jelent az, hogy „a tetszikezés nekem sosem tetszett, nem jön a számra, de magázódom velük csak más formában”? Milyen a más forma? Írnál példát?
Szívesen veszem szülők és pedagógusok további tapasztalatait erről, mert továbbra sem tudom elképzelni, hogyan és miért váltott át pl. egy tanítónő a „tetszikezés” megköveteléséről a tegezésre.
Mi mindenkit magázunk és vannak tanáraim akik tegeznek de olyanok is akik magáznak (gondolom a színvonal miatt is).
Nem akarok felvágóskodni , de büszke vagyok arra hogy egy erős gimibe járok :D
Nem tetszikezünk ("megmondaná-e")inkább vagy valami ilyesmi. De nekem még sokszor ez áll a nyelvemre.
Nekem mindig az volt a furcsa ahogy régi barátnőim az én szüleimet tegezték holott én mindegyikük szüleit magáztam.
Engem így neveltek. 14L
No, akkor korszakokra bontva.
Óvodában magáztam. Igen, magáztam. Vagy tetszikeztem, pedig a jómodor kissé kimaradt a neveltetésemből.
Alsóban tetszikeztem csak.
Most a nyolcosztályosban tetszikezek/magázok. Tegezni a huszonéves frissdiplomás fiatalos rajztanárnőmet sem tegezem, meg a többiek se.
A tetszikezést mondjuk az 50+-s tanárnők esetében használom.
Nálunk alsó tagozatban még megengedett volt a tegeződés a tanárokkal, aztán felsőben jött ugye a "tetszikezés" meg a "normál" magázódás.
Pl. "Zsuzsa néni, kérem segítsen" vagy "Zsuzsa néni, kérem tessék segíteni". A tegeződés már nem volt szokás.
Tanára válogatja szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!