Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Tegezitek a tanáraitokat vagy...

Tegezitek a tanáraitokat vagy magázzátok? Ők hogyan szólítanak benneteket?

Figyelt kérdés

Azt szeretném kideríteni, mikor, hogyan tűnt el a „tetszikezés” a nyelvből (ha eltűnt). Nekem alsós gyerekem van, és azt látom, hogy az óvónőket és a tanítónőket is tegezik a gyerekek. Az én gyerekkoromban ilyen korban még „tetszikeztünk” („Évi néni, tessék megmondani…”). Beszélgettem tanár ismerőseimmel, illetve felsős gyerekek szüleivel, és ők is azt mondják, a tegezés az általános ma már.

Nagyon kíváncsi lennék, hogyan alakult ez át, hiszen a ma tanítók között sokan még 20 éve „tetszikeztették” a gyerekeket. Aztán egyszer csak a homlokukra csaptak, és a tegezést kezdték szorgalmazni?

2014. szept. 10. 09:04
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
En oviban es általános alsóban tegeztem az ovonoket, tanarokat, utana mar magaztam oket.
2014. szept. 11. 12:27
 12/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Azt hiszem, általánosnak vélemény ezek alapján, hogy a „tetszikezés” nem egy szerencsés forma (én is utálom/utáltam).

Én a 80-as évek végén, 90-es évek elején jártam általánosba, akkor dívott ez nagyon, a barátaimat kérdezgetve, mindenhol ez volt az elfogadott általános iskolában. Persze nyilván az is számít, hol lakik az ember, mi budapestiek vagyunk. Gimnáziumban már magáztuk a tanárokat, és ők általában tegeztek, néha magáztak – én szerettem az utóbbit, valahogy azt éreztem belőle, hogy nekem is megadja a tiszteletet a tanár.

Esetleg megírnátok azt is, mekkora településen laktok (község, kisváros, nagyváros, főváros)? Érdekelne, vajon ez befolyásolja-e a tegezés-magázás szokását.

7. hozzászóló: Mit jelent az, hogy „a tetszikezés nekem sosem tetszett, nem jön a számra, de magázódom velük csak más formában”? Milyen a más forma? Írnál példát?

Szívesen veszem szülők és pedagógusok további tapasztalatait erről, mert továbbra sem tudom elképzelni, hogyan és miért váltott át pl. egy tanítónő a „tetszikezés” megköveteléséről a tegezésre.

2014. szept. 11. 14:15
 13/20 A kérdező kommentje:
(Elnézést kérek az elírásokért.)
2014. szept. 11. 14:16
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy emlékszem,oviban is magáztam a tanárokat.Alsóban,felsőben tuti,most gimiben is magázom őket.Van olyan tanár,aki visszamagáz,de a legtöbb tegez.De olyan is van,aki valakit magáz,valakit tegez.:D
2014. szept. 11. 17:47
 15/20 anonim ***** válasza:
Én úgy emlékszem,oviban is magáztam a felnőtteket.Alsóban,felsőben tuti,most gimiben is magázom őket.Van olyan tanár,aki visszamagáz,de a legtöbb tegez.De olyan is van,aki valakit magáz,valakit tegez.:D
2014. szept. 11. 17:48
 16/20 anonim ***** válasza:

Mi mindenkit magázunk és vannak tanáraim akik tegeznek de olyanok is akik magáznak (gondolom a színvonal miatt is).

Nem akarok felvágóskodni , de büszke vagyok arra hogy egy erős gimibe járok :D

Nem tetszikezünk ("megmondaná-e")inkább vagy valami ilyesmi. De nekem még sokszor ez áll a nyelvemre.

Nekem mindig az volt a furcsa ahogy régi barátnőim az én szüleimet tegezték holott én mindegyikük szüleit magáztam.

Engem így neveltek. 14L

2014. szept. 11. 20:21
 17/20 anonim ***** válasza:

No, akkor korszakokra bontva.

Óvodában magáztam. Igen, magáztam. Vagy tetszikeztem, pedig a jómodor kissé kimaradt a neveltetésemből.

Alsóban tetszikeztem csak.

Most a nyolcosztályosban tetszikezek/magázok. Tegezni a huszonéves frissdiplomás fiatalos rajztanárnőmet sem tegezem, meg a többiek se.

A tetszikezést mondjuk az 50+-s tanárnők esetében használom.

2014. szept. 11. 21:14
 18/20 anonim ***** válasza:
16, nekem is furcsa ez, meg mikor magázom valamelyik barátnőm anyját, erre közli, hogy hát ő csak 30x, tegezzem nyugodtan...
2014. szept. 11. 21:16
 19/20 Gyémántlány ***** válasza:

Nálunk alsó tagozatban még megengedett volt a tegeződés a tanárokkal, aztán felsőben jött ugye a "tetszikezés" meg a "normál" magázódás.

Pl. "Zsuzsa néni, kérem segítsen" vagy "Zsuzsa néni, kérem tessék segíteni". A tegeződés már nem volt szokás.

Tanára válogatja szerintem.

2014. szept. 12. 21:36
 20/20 anonim válasza:
Nekünk alsóban, és felsőben is magázni kellett a tanárokat, és felsőben pedig át kellett váltani a néni/bácsi-ból tanárnőre vagy tanárúrra. De szerintem ez így a természetes. A tetszikezés szerintem borzalmas, ki lehet azt kerülni, és helyette valami jobbat mondani. Ja és persze gimnáziumban is szigorúan magázni kell, én még nem találkoztam olyannal, hogy valaki a tanárát tegezte volna.
2015. ápr. 4. 09:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!