Kamaszok köztetek van olyan akinél elmaradt a felvilágosítás?
és akivel már beszéltek a témáról azoknak ciki volt?
Azért érdekel mert idén leszek 16 és anyukám még nem beszélt velem ilyesmiről. Persze nincs is rá nagy szükségem mert szerintem mindennel tisztába vagyok,már egy ideje. Csak szerintem az még ha kellemetlen is akkor is hasznos legalább a bizalom szempontjából. Ti hogy vagytok evvel?
14 éves lány vagyok és még mindig nem történt meg , lassan ideje lenne bár már nem tudnának nagyon újat mondani. A múltkor anyum elkezdett mesélni valami terhes 16 éves lányról , de mondtam hogy ez sem új dolog.
Szerintem olyan 4 éve meg kellett volna hogy történjen.
Én szülőként biztos megtettem volna már , de mindegy.:)
Már én sem vagyok kamasz, de nálunk anyukám 11 éves korom körül próbált beszélni a menstruációról. Erről lekésett, mert már tudtam róla mástól, akik hajlandóak voltak megválaszolni a kérdéseimet. Anyám elhajtott korábban, amivel elvesztette a bizalmamat egy életre.
Az egész nemi dologhoz nagyon hülyén állt hozzá, tele volt gátlásokkal, prűdséggel, igazából soha nem lehetett vele nyíltan beszélni róla.
Később a gimiben volt egy nagyon jó biosz tanárunk, akivel rengeteget beszéltünk a témáról, őszintén, nyíltan. Az ÁNTSZ segítségével szervezett kortárs felvilágosító tanfolyamot, aminek a végén vizsgát tettünk és jártunk a gimikbe felvilágosítást tartani. Nagyon sokat köszönhetek neki és a többi tanártársának, akik ebben a képzésben részt vettek. Ott tudtam meg mindent, ami a szexualitásról, a védekezésről, a nemi betegségekről, terhességről szólt.
Azóta én is tanár lettem, sok fiatallal beszélek, örülnek hogy van olyan felnőtt, akivel normálisan lehet ezekről a dolgokról beszélni.
A menstruációról beszélt anya, de nem részletesen. Más téren abszólut nem világosítottak fel. Szerintük az a normális, ha a szexuális élet házasságkötés után kezdődik. Nem is szeretnék senkivel se lefeküdni, de mégis jobb lett volna a szülőktől megtudni a dolgokat, mint a barátoktól vagy a nettről.
16\L
19F vagyok, nálunk is elmaradt...
A tendenciákból úgy látom egyébként, hogy főleg a lányoknak mondanak (a menstruáción kívül), ha legalább pár szót is a dologról (hogy szükséges-e ez vagy sem, az most mindegy), a fiúkra meg rábízzák a dolgot :D
Nálam sem beszéltek semmiről. Pont most vagyok 8.-os, és 8.osztályban ez már kötelető tanagyag(hálistennek).
Volt külön védekezésről szóló óránk, megelőzésről, utóvédekezésről..mindenről. És a tankönyvünk is mindent leír. Hálistennek,hogy ez így van.Én pl sok újat tudtam meg.:)
15/L
Soha az életben nem világosított fel engem senki, mégis valahogy egész kis koromtól kezdve tök egyértelmű volt, "hogy készül a kisbaba", sose volt kérdés.
A témában annyit beszélgettünk szüleimmel hogy pár hónapja anya megkérdezte szűz vagyok-e, mondtam hogy nem, ő meg "oké".
Nem értettem soha a "felvilágosítás" dolgot, én mindig tisztában voltam vele hogy működik a testem, miben más a fiúké, és hogy lesz a kisgyerek, és sose csináltam hülyeséget.
21/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!