Megütöttem a 16 éves lányomat. Bűnös dolgot
cselekedtem?
Figyelt kérdés
43 éves apa vagyok, nyáron lesz 17 a lányom, és soha az életben nem bántottam senkit. Engem gyakran vert az apám, és elhatároztam, hogy én soha nem teszek ilyet, nem is tettem. Van egy 19 éves fiam is, soha egy ujjal nem nyúltam egyik gyerekemhez sem egészen két nappal ezelőttig, amikor egy elfajult vitában lekevertem egy pofotn a lányomnak. Minden szülői szeretet ellenére, jó 8 hónapja - mikor az első komoly barátja lett, aztán egy másik pár hónapra rá - megváltozott, írtózatos flegma stílust vett fel, ami időnként valós depresszív korszakokkal, elvonulásokkal, lesírt sminkekkel párosul, hátat fordítás, miközben beszélek elmegy, maga mögött becsukja az ajtót előttem, mintha a világ baját rajtunk akarná számon kérni. Nem elkényeztetett gyerek, az élethez kellő dolgokat kapja, nincs olyan sok luxus az életében. Nem az okokat keresem, csak a jelenséget mondom. Vékony volt, fél év alatt 8 kilót hízott, folyamatosan édességeket eszik. Mikor ezt a legnagyobb szeretettel próbálja az ember fínom utalásokkal érinteni, hogy "baj lesz így, segíteni szeretnék, hidd el, sportolnod kéne, van a közelben fitness terem, ha szeretnéd, veszek oda bérletet" és valóban ilyen hangon és szeretettel beszélek erről, akkor is olyan arrogáns visszatámadásokat kapok, hogy a lélekzetem eláll. Ebből többször lett indulatos vita, de nem a megjegyzésből - ami mindig segítséggel párosul - hanem a reakciókból. Mondván, hogy ez az ő dolga, és "azt hiszed, én nem tudom??? Hagyjál már békéééénnnnn!!!!!!" De ugyanez van minden ügyben, bármi apróságra így reagál, nyilvános helyen is, és a szerető érdeklődésre, a segítő szándék ellenére szintén. Ez persze indulatos helyzeteket teremt, amikor a segítő szándék átcsap kölcsönös ordítozásba - a részemről is -, és megromlott a viszony, de úgy érzem, vétlen vagyok benne, illetve kölcsönös a felelősség. Párkapcsolati problémák gyötrik, tudom, mert panaszkodik róla néha, elmondja pld, hogy mit mondott neki a barátja, ami neki rosszul esett, de ha az ember megjegyzést tesz a barátjára, már velünk üvöltözik, hogy rosszul esik neki, hogy mi a barátját útáljuk. Olyan az egész az utóbbi fél évben, mint egy rossz álom, mint valami thriller. Közben én milliószor mondtam, hogy "lányom, ne beszélj velem így, ne fordíts hátat, ne üvölts velem, mert tudod, hogy én elvből nem ütök meg senkit, de egyszer el fog szakadni a cérna." Vasárnap több dolgon is kitört a konfliktus, üvöltözésig fajult, és mellette a báytja készül az érettségire. A lányom rövid időre elment, és közben a fiam mondogatta, hogy ő sem bírja az állandó hisztieit, mindíg üvölt valamiért, és - sajnos mondta azt is, hogy "már tényleg pofán kéne vágnod, nem csak ígérgetni, mert egyre rosszabb" -. Nem őt okolom, mint "felbújtó", de biztos bennem volt valami ilyen önigazolás is. És mikor hazajött, a vita folytatódott, bent fésülködött a szobájában, én az ajtajóból beszéltem hozzá, nem volt hajlandó felém fordulni sem, és én ettől egyre jobban felbőszültem. Erre egyszercsak megfordult, rámüvöltött, és a hajkefét úgy falhoz vágta, hogy szilánkokra tört, és én abban a pillanatban lekevertem egyet... Tegnap, mialatt én dolgoztam a feleségemnek kiselőadást tartott, hogy ezt ő sohasem bocsájtja meg, sohasem felejti el. Mondjátok meg, mit kellett volna tennem? Rosszul tettem valamit? Az igazsághoz tartozik, hogy én is nagy nyomás alatt dolgozom, este gyakran ingerülten jövök haza, ő is, és sok vitának ez a közös felszültség a forrása. Mégegyszer mondom, nem elkényeztetett, nem valami jellemhibával felnőtt lány, hanem az utóbbi időszakban valami történt, de minden közeledést ezügyben elutasít, ha az ember kérdi, hogy mi a baj, tudunk valamiben segíteni? Azonnal rávágja, hogy "Semmi baj nincs. Mi baj lenne??" és mi látjuk, hogy ez nem igaz. Egyszerre van lelkifurdalásom, és egyszerre érzem egy folyamat jogos és indokolt robbanásának vége volt.... Mondjatok erről valamit. Hogyan tovább...
Jól tetted, amit tettél. Erősen kamasz még, a viselkedése is ezt tükrözi. Tombolnak benne a hormonok, a megfelelni vágyás. Valami sértette a lelkivilágát, azért harcol, dacol. Ha nem mondja el, nem tudtok mit tenni.
2014. ápr. 29. 12:33
2/21 anonim válasza:
Valószínűleg nem látod be,de el van kényeztetve egy kicsit.Mégsem ártott volna egy-két pofon még régebben.
2014. ápr. 29. 12:35
3/21 A kérdező kommentje:
Nincsenek elkényeztetve, a másik gyerekem is ugyanazt a nevelést kapta vele ilyen problémák nincsenek. Bár lehet, hogy kissé vannak kényeztetve, de amit elkényeztetés címen én a környezetemben hallok, az csillagászati távolságban van mindettől. Csaknem 9 évig külföldön éltünk, 5 éve települtünk haza drámai körülmények között, nagyon megviselte őket az magyar iskolarendszerb való bekerülés, intolerancia a nyelvi nehézségeik miatt, és a rendszer keménysége a kint tapasztalthoz képest. Láttuk, hogy elszigeteltek, neurotikusak lettek, ezért próbáltunk nekik jó körülményeket teremteni, olyan dolgokat venni, ami örömet okoz, ami az depresszibóból kihozhatja őket. Irtózatos közel voltak folyton a mély depresszióhoz, és ennek valós veszélye volt akkor. De mi ezt pontosan tudtuk, és azt hiszem, nem léptük át a határt. Ha át is léptük, nem annyira, hogy ezt indokolná, főképpen, hogy az utóbbi időben megy csak ez, nem úgy élte a tinikorát, mint akin az elkényeztetés jelei mutatkoztak. Először a nyelvi nehézségek miatt rosszul ment neki a suli, kemény tanulással felkűzdötte magát. Most ez is összeomlani látszik. Pont ebben a kritikus 6-8 hónapban, amiről beszélek, romlott az eredménye, negyed annyit sem foglalkozik az iskolai dolgokkal, mint korábban. Nem hiszem hogy (döntően) elkényeztetésről van szó.
2014. ápr. 29. 12:44
4/21 anonim válasza:
Szerintem megérdemelte. Háta kicsit észheztér.
2014. ápr. 29. 13:20
5/21 anonim válasza:
Úri hölgyet neveltetek belőle,akibe nem szorult tolerancia.Egy pofont nem akar soha megbocsájtani?
Próbáld valahogy megtudni,hogy drogozik-e,mert a kamaszok gyakran viselkednek hasonlóan,de amit a lányod leművelt,az már túlmegy a határon.Pszichológushoz mindenképp vidd el.
2014. ápr. 29. 13:39
6/21 A kérdező kommentje:
Kizártak tartom, hogy drigozik, vagy iszik. Egyrészt beszélünk róla, ő elítélően beszél azokról az iskolatársairól, akikről ez kiderült, ezenkívül sokat van itthon, látnánk az olyan jellegű zavar jeleit. Iskolából pontosan hazajön, ha utána megy valahova, akkor is szól, és normalisan jön haza 5-6 körül. Ha meg időnként este elmegy valami baráti társasággal, szinte mindig én megyek érte éjfél körül, és mindig tiszta szellemileg, teljesen rendezett, drognak, alkoholnak nyoma sincs. Ha netán iszik, én mondjuk rákérdezek hazafelé a kocsiban, akkor mondja, hogy ivott egy sört, és nem is látszik több rajta, teljesen józan. Szerintem inkább az van, hogy párkapcsolati bajok és iskolai stresszek miatt enni kezdett, nagyon hízott, (sportszerűen hip-hop táncolt, nagyon csinos volt, de a nehéz gimi miatt az ideje nem engedte) ez súlyos önbizalomproblémákhoz vezetett, ami ördögi körként rontotta a kapcsolatát, az iskolát, amit a kapcsolat miatt elhanyagolt és a rossz eredmény mégjobban bevitte az ördögi körbe, elengedett valamilyen kapaszkodót. Ez a kinti világban a korábbihoz képest visszahúzódást, otthon, ahol kisebb az ellenállás, agressziót szült. Mintha a "kinti" életben különböző okok miatt degradálódott volna, onbecsülését vesztette volna, és otthon, a saját komfortzónájában próbálja ezzel a viselkedéssel a társadalmi helyzetét kiegyensúlyozni. Valami ilyen lehet a háttérben
2014. ápr. 29. 14:02
7/21 anonim válasza:
Sokkal korábban el kellett volna csattannia annak az atyai pofonnak!
Ráadásul még te érzel bűntudatot?
Hiába nem látod be, el lett kényeztetve a kisasszony.
2014. ápr. 29. 14:24
8/21 A kérdező kommentje:
Mind a két gyerekem megsínylette nagyon az önhibánkon kívüli hazatelepülést, évekig neurotikusak voltak, vádoltak bennünket, hogy az ottani jobb életkörülményekből ide hoztuk őket, és tényleg szenvedtek itt, senkit nem ismertek, elszigetelődtek stb. Ebben a helyzetben a szülő eleve nagyon nehéz döntések előtt áll, mert a felnőttek egzisztenciálsi stb problémái miatt a gyerekek addigi élete egy huszárvágással lett félbeszíktva, minden barátjaukat hátrahagyva, és nagyon nehéz megtalálni a kompenzálás és elkényeztetés határát, a szenvedés csökkentése és elkényeztetés atárát, hiszen a gyerekekkel szemben eleve van egy bűntudat az adott helyzetük miatt. Mi ezt mindig tudatosan számba is vettük. A fiúnk pont ugyanezt kapta és semmi jele nincs rajta az elkényeztetésnek, és azt borzasztó nehéz megcsinálni, hogy egy ilyen helyzetben az ember a két gyerekével különböző módon bánik. Ez az elkényeztetés kérdés ez sajnos nem egy pontos és kézzel fogható dolog. Nekünk volt egy életszínvonalunk kint, amiben gyakorlatilag felnőttek (nem luxus, olyan, mint aki itthon jól él), és ebből hatalmasat zuhantak egy budapesti bérház valóságába, a porosz sikolarendszerbe stb. Az ember ezt nem tudja nézni úgy, hogy semmit nem próbál pótolni nekik a korábbi életükből. Az addig kedves, életvidám gyerekek visszahúzódóak lettek, féltek, szobába zárkóztak stb. Meddig tart a szülő felelőssége a kompenzálásban, és hol kezdődik az elkényeztetés? Mit is jelent az elkényeztetés valójában? Ez egy olyan szó, amiről rendszeresen beszélünk, de soha, senki nem definiálja. Senki nem tudja, pontosan mit jelent. Hiszen mindenki élethelyzetében mást és mást jelent. Lehet, hogy tényleg egy fokig el lett kényeztetve, de sokat is szenvedett. És ha ő el lett, a nagyobbik miért nem? Másfél év van köztük, nem csillagászati ebből a szempontból. Lehet, hogy az egyik elkényeztetési tüneteket produkál ugyanattól, a másik pedig nem. nem tudom. Valószínűleg sohasem fogom tudni ezt megoldani magamban.
2014. ápr. 29. 14:43
9/21 A kérdező kommentje:
Az én bűntudatomhoz az is hozzátartozik, hogy abban a társadalomban, ahol gyakorlatilag én is csaknem 10 évet éltem és a gyerekeim ott nőttek fel, egy ilyen pofonért elvisz a rendőr, és börtönbe is csukhatnak. Olyan társadalomban szocializálódtam gyakorlatilag, mint szülő, ahol ez elfogadhatatlan bűncselekmény. Arról lehet vitákat folytatni, hogy melyik társadalomnak van igaza, és ez jó e, vagy sem, de nekem ez volt a realitás csaknem 10 évig. Az egy más dolog, hogy anyámat és nővérét is rendszeresen felpofozta az egyébként jogi doktor apjuk, anyámat 18 évesen is simán, végig az előszobán egy szemtelennek vélt szóért, vagy mert egy kérdésre nem úgy válaszolt, ahogy nagyapám elképzelte. Engem 11-18 éves koromig rendszeresen felpofozott apám, tized ilyen dolgokért, volt, hogy napokig csengett a fülem. (És nem voltam rossz gyerek. Olyanokért járt pofon, vagy pofon sorozat, gyakorlatilag megverés végig az elszobán, ami ma elképzelhetetlen lenne bárhol a civilizált európa közepén.) Nemhiszem, hogy nekik sok lelkifurdalásuk lett volna, nem úgy néztek ki. Engem olyan mértékben traumatizált apám bánásmódja, amit szavakkal is fokozott, hogy emiatt a gyerek megütése az én agyamban valószínűleg sokkal súlyosabb, mert féltem a későbbi traumától. Ez magyarázza, hogy sohasem ütöttem meg őket. Olyan voltam, mint az alkoholista apa fia, aki vagy ugyanolyan alkoholista lesz, vagy nem iszik egy kortyot sem. Átmenet nincs.
2014. ápr. 29. 14:58
10/21 anonim válasza:
Bocs, hogy ezt írom, de ezt egy kicsit túl dramatizálod. Mindenki volt fiatal, és a kamasz korszakon általában mindannyian másképp essünk át, valaki könnyebben, valaki nehezebben. Én sokkal rosszabb voltam, mint a lányod és tudod hány pofont kaptam? Sokat, mindkét szülőmtől, de ma már egyáltalán nem tudok rájuk haragudni, mert tökéletesen igazuk volt. Ezt majd idővel a lányod is belátja. Most egy kicsit még durcizik, hogy megmutassa akkor is "neki van igaza". De előbb-utóbb majd csak magába néz, sőt az is meg lehet ,hogy észhez tér...
Egyébként a kérdésedre válaszolva, ez nem bűn és sajnos, nem sajnos, Te már nem abban a társadalomban élsz, ahol egy atyai pofon elfogadhatatlan bűncselekménynek számít( bár ez is szubjektív).
Sajnálom, hogy gyerek korodban bántalmaztak, de ez azért egy teljesen más helyzet és össze sem hasonlítható a tiéddel. Feleséged mit szól ehhez?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!