Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogyan lehetne leszoktatni az...

Hogyan lehetne leszoktatni az öcsémet a "menőzésről"?

Figyelt kérdés
16 éves lány vagyok, a tesóm nemrég töltötte be a 12-t. Korábban is más volt, mint én, amivel semmi probléma nem volt, de mostanában borzalmasan viselkedik. Félrelök, ha megyek valahova, napi párszor közli velem, hogy csúnya vagyok, fél óráig zselézi a haját. Az osztálytársaival is bunkó, sokakra azt mondja, hogy béna, meg lúzer... Ennek ellenére sok elvárása van, csináljak neki ételt, hozzam ide ezt, stb. Ezeket meg is csinálnám, mert nem nagy dolgok, de parancsokat teljesíteni nem szeretek. Anya ezt annyira nem érzékeli, mert vele másképp viselkedik, és szerinte ezek nem nagy dolgok, és utána elkezdi dicsérni az öcsémet, hogy pl ilyen sporteredményt ért el, meg milyen aranyos így a haja... Csak túlreagálom a dolgot? Ha nem, akkor mit lehet tenni, hogy ne legyen ilyen lenéző az öcsém velem/másokkal?

2014. ápr. 20. 14:58
 1/9 anonim ***** válasza:
95%
Ülj le vele egy jó pillanatában, és beszélgessetek! Az ő nyelvén mondd el neki, hogy te szívesen segítesz neki bármiben, nem kell így viselkednie veled! Ilyenkor kezd el kialakulni, hogy milyen testvérek lesztek! Ne mérgesedjen el a helyzet! Legyél te az okosabb!
2014. ápr. 20. 15:08
 2/9 A kérdező kommentje:
Már próbáltam beszélni vele, de nem tudtam hatni rá... De próbálkozok még vele, hátha egyszer összejön:-D
2014. ápr. 20. 15:14
 3/9 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem most eléggé le leszek pontozva :D

Igaz, én fiú vagyok, de én egy alkalmasabb pillanatban gyengéden képen törölném, és megmondanám neki, hogy amíg rajtam is múlik, nem lesz belőle egy #swag páwa...

Mert most még biztos nagyon menő, meg laza, de ha 12 évesen ilyen, később bunkóbb lesz és lehet, hogy a saját klikkje ezért felnéz majd rá, de mindenki más mélyen lenézi majd érte.

20F

2014. ápr. 20. 15:33
 4/9 anonim ***** válasza:
97%
Nem szabad hagyni hogy így viselkedjen veled, mert később csak rosszabb lesz. Ne a 4 évvel fiatalabb öcséd terrorizáljon már. Ha azt mondja csúnya vagy, akkor szimplán mondd neki, hogy "miért, te mit gondolsz, hogy nézel ki? nézz már magadra, a legtöbb veled egykorú gyerek sokkal helyesebb". Ha meg ételt akar csináltatni, akkor mondd meg neki, hogy aki ennyire nagyon menő, hogy másoknak beszólogat meg félrelökdös, akkor ahhoz is menő hogy csináljon magának egy szendvicset. Nem szabad hagyni, hogy ilyen kis pökhendi kisköcsög legyen belőle, mert lehet hogy ezt a stílust tartja meg egész kamaszkoráig.
2014. ápr. 20. 16:17
 5/9 anonim ***** válasza:
94%

Szomorú. de sok anya valóban így viselkedik. Hajlamosak a fiúkat jobban kényeztetni a lánynál, ezt sajnos magamon is tapasztaltam. Én ugyanazért szidást kapok, neki meg persze nem baj, mert aranyos. Ugyanezt csinálta velem is az öcsém. Anyám előtt jópofizott, háta mögött pedig egy kis szemétláda volt. Minél jobban ráhagytam, annál rosszabb lett. Egy nap betelt a pohár és kivágtam a kedvenc számítógépes játékát az ablakon, direkt úgy hogy egy autó keresztül haladjon rajta. Megmondtam, hogy ő lesz a következő, ha mégegyszer úgy beszél velem, mint valami cseléddel vagy ha be mer köpni. Azóta tudja, hogy viselkedjen velem. Sem kaját, sem pedig takarítást nem vagyok már hajlandó csinálni helyette. Van keze és nem gyomorék. Ha a szemtelenkedéshez elég nagy fiú, akkor ahhoz is, hogy kiszolgálja magát.

Le lehet pontozni, de engem legalább már nem terrorizál senki.

2014. ápr. 20. 16:34
 6/9 anonim ***** válasza:

Hát engem biztos nem terrorizált volna az ÖCSÉM.

Te amúgy azt akarod, hogy ilyen legyen?

[link]

Itt az ideje nevelni, sajnos ha anyád nem teszi meg, akkor lehet neked kéne suttyomban.

Vagy felhívni jóanyád figyelmét rá, hogy nagyon megvetett, egoista emberkezdemény már most.

2014. ápr. 20. 16:37
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Igazából már most sem szoktam megcsinálni helyette a feladatait, de ettől ő még folytatja a parancsolgatást.

És pont azt szeretném elkerülni, hogy olyan legyen, mint ami az ő környezetében trendi (pedig az egyik legerősebb suliba jár, csak kifogott egy évfolyamot, ahol ilyenek a gyerekek)

Nem kap több szeretetet, csak vele több közös témája van anyának, meg több időt is töltenek együtt.

Nem vagyok rá büszke, de verekedtünk is, de az nem oldott meg semmit.

2014. ápr. 20. 17:48
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

"és megmondanám neki, hogy amíg rajtam is múlik, nem lesz belőle egy #swag páwa."

Ezt kell tenned. Nem fog hallgatni rád, de ha sokszor ha érezteted, hogy ez a viselkedés gáz, később le fog szokni erről. 12-13 évesen én is "menőztem", aztán mikor "megérrtem" annyira, hogy felfogjam a körülöttem élők tanácsát, abbahagytam ezt a hülyeséget.

Amíg el nem múlik ez a 2-3 év, súlykold belé, hogy ez gyökérség, és ha nagyon bunkó, kicsit építsd le az önbizalmát. Ha kényes a hajára, fikázd azt. Ha a sporteredményeire vág fel, akkor azt kritizáld.

Nehéz időszak ez, de a legtöbb tini átesik rajta.

A pofonokat hagyd a szülőkre. Inkább legyél a bölcs, de kritikus nővér, mint az utált elnyomó. :)

2014. ápr. 20. 18:41
 9/9 anonim ***** válasza:
0%

most kezd kamaszodni azért ilyen

nem kell megverni, nem kell lefikázni, nem kell kidobni a dolgait

szeretni kell

ölelgetni, kicsit babusgatni

de ezt akkor amikor te akarod

nem kell a cselédjének lenned

beszélgess vele, segíts neki eligazodni a világban

csináljatok közösen valamit, jatssz vele, menjetek el együtt otthonról, vidd magaddal, ez is nagy dolog a szemében

mindig fel fog nézni rád, te leszel mindig az okos, nagy nővére

még ha ezt előre le is tagadja

és igazából ő nem akar bunkó lenni veled, csak valahogy igy sikerül

a szülők mindig a kisebb mellé állnak

lényeg, legyetek jóban, számíthasson rád mindig

ezzel sokkal többet érsz el mint az itt ajánlott kicsinyes hadakozással

egyet ne tegyél meg: ne szolgáld ki

nekem is van egy 5 évvel fiatalabb öcsém

28f

2014. ápr. 21. 00:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!