A gyereketek kérdez ekkora marhaságot?
12 éves, nagyon értelmes, okos gyerek, jó tanuló (sőt), de...
Olyan égbe kiáltó marhaságokat tud kérdezni, hogy a földet kaparom tőle.
Pl.:" Anya, ha abba a halastóba belezuhanna egy Boin7474es, akkor a hullámok elérnének idáig?" vagy"Anya, ha erre dombra esne egy bomba, akkor eltünne az a domb?"
Ez csak az utóbbi egy hét termése, de minden héten van 2 hasonló.
Mostmár csak nevetek rajta, meg tömören megválaszolom, hogy igen, vagy nem.
Nektek kérdez ilyen butaságokat a gyereketek?
Annak idején nekem nem voltak könyveim és nagyon fájlaltam ezt.
Neki rengeteget vettem, de ezek "unalmasak"Szerinte.
Hát igen, most 7ikes és idén van először fizikájuk.
Szerencsére szereti is.Tudom az a jó, ha a gyerek kérdez.De nem látom értelmét ennek a kérdésnek.
Eszembe jutott még egy kérdés, ennek legalább volt.
Autópályán megyünk 120al, mire a gyerek.
"Anya, ha én 120 km/óra sebességgel kiugrok az autóból, akkor egy helyben maradok, és nem ütöm meg magam".
Na ennek legalább valami fizikai vonatkozása van.
De a bombás vagy a repülős?....
Nem érzem magamat se fáradtnak, se öregesnek.Rengeteget nevetünk a gyerekkel és viccelődünk.Annak ellenére, hogy pár évig egyedül neveltem (szerencsére, most megértő párom van) nem lett se sérült, se magába zárkózott.
Csocsózunk, együtt TV-t nézünk, rejtvényt fejtünk.
Ezért is tartom furcsának a fenti kérdéseit.Mint írtam, az egyik kommentbe, hogy vannak okos kérdései is.A másik, hogy kielégítő választ arra sem tudok adni.
Szerintem a 3 közül mindegyik értelmes kérdés, és mindegyik fizikához kapcsolódó (kicsit kémia is a bombás talán), de semmiképpen sem hülyeség. Lehet hogy ez nem olyan mint pl hogy: "hogy vegyem rá xy-t hogy eljöjjön velem moziba?", de egyáltalán nem marhaság, hisz kíváncsi. Van egy osztálytársam, aki helyben leül és ki is számolja magának, vitába száll a tanárral, ha szerinte nincs igaza. A repülős pl teljes mértékben fizika. Elmagyarázhatod neki, hogy ez függ attól, hogy hány kilós a repülő, hat rá a gravitációs erő is, milyen szögben csapódik be, milyen magasról, stb. Tehát a becsapódás sebességét ebből már kapásból kilehetne számolni, aztán további számításokkal azt is, hogy ez mekkora hullámokat keltene. Ha ezt válaszolod neki, akkor lehet hogy felkelted az érdeklődését vele, és utána jár a dolognak, míg egy sima "nem, ez nem lehetséges" válasszal inkább csak lelombozod, elveszed az érdeklődését is.
Ilyen az autós is... Elmondhatod neki, hogy valószínű nagyon csúnyán megütné magát, hisz mozgó járműből kiszállni nagyon veszélyes, a lendület viszi tovább őt is stb.
A dombosra válaszolhatod azt, hogy függ attól hogy mi van a bombában, az mekkora, mire tervezték stb, és ha mondjuk egy kis domb, akkor igen kisfiam, ha olyan a bomba akkor simán "el lehet egy nagyobb robbantással tüntetni"...
Mindent magyarázz meg neki ésszerűen, ne intézd el egy igennel vagy nemmel, hisz ezzel vezeted rá, hogy megtalálja később az érdeklődési körét, és azt hogy milyen pályán szeretne tovább tanulni, elhelyezkedni. Ezért nagyon fontos hogy a kérdéseire kerek egész választ kapjon, még akkor is ha pl egyenletet nem tudsz neki mondani, amivel kiszámolhatja a hullámokat... 20/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!