A testvérem hozzám akar költözni. Hogy értessem meg vele, hogy ez nem jó ötlet?
Ő most 16 éves, én 22 vagyok.
A szüleink velem is szigorúak voltak, amivel csak azt érték el, hogy tökéletesen tudok hazudni és a 18. szülinapomon elköltöztem tőlük.
A tesómmal szoktam beszélni és hozzám akar költözni. Nem az anyagi dolgokkal van a baj, mert pénzem az van, de hiába költözne ide, a szüleink nem nyugodnának bele és nem hiányzik egy rendőrségi ügy.
Már többször elmagyaráztam neki, hogy anyáék hazavitetik, akárhányszor eljön onnan,de csak azt hallgatom, hogy költözni akar.
Ha 16 éves, valóban Hozzád költözhet, a szüleid nem tudják hazavitetni, és a rendőrség sem avatkozik be erőszakkal a fiú döntésébe (akár még meg is védheti, ha a szülők önkényesen erőszakoskodnának a hazavitetéssel).
Persze ez azért ennél összetettebb: mindehhez kell néhány feltételnek teljesülnie , ezeket a ,,szülői ház elhagyása'' címszóval találhatod meg.
Ha úgy érzed, hogy tényleg van valami a szülőknél, ami tönkreteszi, mérgezi a lelket, és egyébként szívesen fogadnád a testvéredet (ha nem kéne félni a szülőktől, rendőröktől), akkor CSAK A FÉLELEM MIATT még nem kell eleve elvetned ezt a lehetőséget, mert jogilag a gyerek kérése akár korrektnek is minősülhet. Erről a gyámhatóság dönt (kérelemre), környezettanulmány alapján (mindenkit meghallgatnak persze, Téged is, a gyereket is, a szülőket is), de a szülőknek NINCS vétójoga, őket is csak meghallgatják, a szülő nem tudja befolyásolni, kényszeríteni a hatóságot a döntésben.
A rendőrség a gyámhatósági határozatot fogja követni, tehát ha a gyámhatóság végül valóban engedélyezi a gyerek kérését, akkor utána a rendőrség akár meg is védheti a gyereket a (tegyük fel) a gyereket önkényesen hazavitetni akaró szülőkkel szemben.
Ezt azért írom, hogy NE A FÉLELEM alapján dönts, mert a jogi félelem lehet alaptalan is, jogilag a gyerek kérése akár rendjén való is lehet.
Inkább a szakmai része a nehéz, ehhez érdemes lehet kivülálló szakember segítségét is kérni. Írtad hogy Te Magad is benne voltál egy légkörben, mi rossz, mérgező volt. Ez a légkör lehetett akár valóban mérgező (szóval lehet hogy Nektek mindkét testvérnek igazatok van), ezt persze nehéz megítélni, mert mind a ketten benne vagytok/voltatok ebben a légkörben, szerintem szakmailag beszéld át a dolgot egy vagy több gyerekpszichológussal, és ha tényleg úgy tűnik, valóban van valami rossz mérgező hatás, amit külső elfogulatlan ember is annak érez, és szívesen is fogadnád a testvéredet, akkor a jogi részét már el lehet intézni, mert arra van külön törvény, valóban 16 éves kortól.
A részleteket nem ismerem, én is csak annyit tudok, amit a neten írnak:
,,A gyámhivatal a 16. életévét betöltött gyermek számára engedélyezheti a szülői ház vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási hely elhagyását, ha az fontos okból érdekében áll.''
meg ugye a többi részlet. Szóval az, hogy mit is jelent ez a ,,fontos ok'', nem tudom, mert nincs benne gyakorlati tapasztalatom, nem tudom, hogy a gyakorlatban hogy néz ki egy ilyen kérés elbírálása. Mindenesetre a megfogalmazás szerintem arra utal, hogy nem kell feltétlenül valami nyomozói precizitással mindenféle óriási veréseket bizonyítani, hanem elég az is, ha a gyerek tényleg nem tud normálisan kifejlődni lelkileg otthon, mert valami mérgező beteges légkör van.
Erről érdeklődhetsz a gyámhatóságbál, de ha előre kíváncsi vagy rá, milyen esélyeid vannak, akkor néhány névtelen segítő telefonszámot is megadok
(sajnos ezek közül csak egyet próbáltam személyesen, azt is régen, mindenesetre remélem még élnek ezek a vonalak, és tudnak pár szót mondani Számodra vagy testvéred számára a lehetőségekről).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!