Ha nem szeretnék egyetemre menni, tényleg eláshatom magam?
Ki szerint kellene?
Szüleid vagy tanárod?
Most hányadikos vagy?
11.-es vagyok. Hát szüleim,nagyszüleim szeretnék hogy menjek,a tanárok szerintem sz@rnak rá,hogy mi lesz velem.
Én viszont nem biztos hogy be akarom vállalni az estétől reggelig nyúló tanulást minden héten,mellette még dolgozzak is,ház köszönöm nem. Én valamilyen OKJ-s képzésen gondolkodtam.
Attól függ, mi szeretnél lenni. Ha valamilyen szakmunkás, akkor nem diploma kell, hanem szakma.
-------
Általánosságban: mivel ma már rengeteg embernek van diplomája (legalább büfészakon), alapvetően hátrányba kerül az, akinek nincs. Nem azért kérik a diplomát, mert attól baromi fogsz érteni valamihez, hanem az egy előszűrő. Ha egy állásra pályázik egy diplomás is és te is, te el se jutsz az interjúig, ő viszont lehet, hogy igen. Ráadásul egy állásra nem is ketten jelentkeznek, hanem több százan (amiből valami alapján ki kell választani mondjuk 15-öt, akit behívnak).
TErmészetesen mindig van olyan, akinek diploma nélkül is sikerül, de kérdés, hogy te ehhez elég "tökös" vagy-e... Ez csak később dől el.
De jó lenne tudni, mi szeretnél lenni.
De ugye azt tudod, hogy nem a tanároknak teszel szivességet? Nem az ő dolguk eldönteni, és tanulni sem.
Közben láttam, írtad az OKJ-t. Illúzióid ne legyenek, az OKJ van olyan kemény, mint az egyetem (sőt!). Ott 2 év alatt kell megtanulnod azt, amit az egyetemen 5 év alatt. Csak nem ad olyan megbecsült papírt. Viszont azért jó, mert utána is meggondolhatod és mehetsz egyetemre.
(Én OKJ-s könyvek készítésével foglalkozom, onnan tudom a tananyagot.)
4.
"Illúzióid ne legyenek, az OKJ van olyan kemény, mint az egyetem (sőt!). "
Ez jó vicc volt. Mondd már meg nekem, hogy egy orvosi egyetemet, vagy matematikusit mégis melyik OKJ helyettesíti.
OKJ-n is lehet orvosképzésre jelentkezni? Nem is tudtam, bocsi...
Nyilván azonos területre gondoltam. Például pénzügyi-számiviteli ügyintéző OKJ - és gazdasági főiskola vagy Corvinus egyetem.
A OKJ más. De manapság az is probléma, hogy "hemzseg" a sok egyetemi végzettségű ember, aki nem ért semmihez. Nekem is van bölcsész diplomám (is), tudom miről beszélek...
Viszont becsületes jó lakatos mestert vagy vízvezeték szerelőt alig találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!