Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » A szobafogság törvényes?

A szobafogság törvényes?

Figyelt kérdés
Mármint mennyi jogalapja van egy szülőnek szobafogságra ítélni a gyerekét? Van-e joga "fogvatartani"? Persze, van rendelkezési joga, de nem sérti/korlátozza ez a szabadsághoz való (vagy bármilyen más) jogát a gyereknek? (Csak érdeklődni szeretnék, szerencsére még sosem fajult idáig a helyzet! :) )

2013. aug. 20. 18:34
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
84%
Miért ne lenne törvényes?A te gyereked ha megmondod neki hogy a házban vagy a szobájában kell lennie és nem mehet el bulizni vagy haverokhoz akkor au jogos mivel 18 éves koráig tiéd a felelősség ergó te parancsolsz!
2013. aug. 20. 18:36
 2/14 anonim ***** válasza:
81%

Persze. Ez nem olyan "fogvatartás" - ahogy te fogalmaztál - hogy most aztán bezárja, max klotyóra mehet ki. A szobafogság lényege hogy a gyermek nem mehet el szórakozni, meg bandázni a haverokkal, hanem otthon van a házifeladatok társaságában.

Én nem kaptam szobafogságot gyerekkoromban, de ezt jelentette maga a fogalom :D

2013. aug. 20. 18:37
 3/14 anonim ***** válasza:
85%
Persze,hogy az. Vagy hallottál már szobafogság pereket?
2013. aug. 20. 18:39
 4/14 A kérdező kommentje:
Márpedig itt erről volt szó! Igen, bevallom, 14 éves vagyok, és így tettem fel ezt a kérdést. Szóval, a "fenyegetőzés" úgy szólt, hogy HA szobafogságot kapok, akkor nincs se telefon, se gép, se TV, se lovaglás (igen, ez is része a "szórakozás" kategóriámnak), hanem egész nap a szobámban leszek. Gondolom, enni, inni, és az alapszükségleteimet végezni kijöhettem volna, de szerintem ennyi. Még sosem voltam szobafogságban, most sem kaptam, csak kicsit érdekel, hogy megszabhatja-e, hogy a szobámat nem hagyhatom el szinte egész nap. És mi van, ha azt mondom, hogy nem! Nem, mert nekem jogom van pl. kimenni a lovardába, és nem akadályozhat meg ebben senki? Természetesen sokkal jobban tisztelem és becsülöm Őket annál, minthogy ezt mondjam nekik!!! Pusztán érdekel, hogy mi lenne, ha ezt mondanám? Mit tehetnének? (Azon kívül, hogy kapnék egy jó nagy pofont...:) )
2013. aug. 20. 18:51
 5/14 anonim ***** válasza:
81%

Kiskorúként azt kell csinálnod amit a szüleid mondnak.

Miért lenne jogod lovardába menni? Szerinted van olyan törvény, hogy gyereket naponta egyszer el kell engedni lovardába? Persze hogy nincs.

2013. aug. 20. 18:53
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom a lovardát nem te fizeted. Miért lennének kötelesek fizetni a szórakozásodat? Miért lennének kötelesek neked mobiltelefont és számítógépet biztosítani?

Viselkedj úgy hogy ne szolgálj rá a büntetésre. Azért mert a tévében azt mutatják hogy ilyen-és ilyen jogaid vannak MINT gyerek, az nem azt jelenti hogy a valós életben te szabod meg a határokat és neked hajbókoljon mindenki MERT te gyerek vagy.

A szabályok azért vannak hogy betartsa őket mindenki. Tanulj, érj haza időben hogy ne kaphass büntetést. A szobafogság legális.

2013. aug. 20. 18:57
 7/14 A kérdező kommentje:
Én eddig úgy tudtam, hogy ha az illető nem rendőr, akkor megtagadhatom az intézkedést! (Csak el kell viselni a következményeit....) Nem kényszeríthet arra, hogy azt tegyem, amit mond! (Persze, nyilván, ha szeretném, hogy tető legyen a fejem fölött, akkor erősen ajánlott!) A lovardába pedig én mennék ki gyalog, közel van.
2013. aug. 20. 18:59
 8/14 A kérdező kommentje:
És ismétlem: SOHA, DE SOHA nem tenném azt, amit leírtam!!! Jó tanuló, általában szófogadó gyerek vagyok, akkor beismerem, hülye voltam, de sokkal jobban szeretem őket annál, minthogy ezt tenném! A lovaglást pedig én is ki tudnám fizetni, persze, a pénzt azt tőlük kaptam és gyűjtögettem, de ez csak egy példa! Mondhatnám azt is, hogy elmegyek a nagymamámhoz, vagy ilyesmi, a lényeg, hogy mennyi joguk lenne visszatartani.
2013. aug. 20. 19:04
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

"Én eddig úgy tudtam, hogy ha az illető nem rendőr, akkor megtagadhatom az intézkedést! (Csak el kell viselni a következményeit."

Igen csak ezt felülírja, hogy neked gyámod van, aki olyan mint a rendőr helyetted dönt.

2013. aug. 20. 19:07
 10/14 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm az eszmecserét, remélem nem kapok soha szobafogságot! :D
2013. aug. 20. 19:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!