Mit tennél, ha a kamasz lányodról/fiadról kiderülne, hogy vagdossa magát?
Ha van rá mód, akkor személyesen érdemes megbeszélni vele, de csak maximális elfogadással. A vagdosásnak lelki, de sokszor fiziológiai okai is vannak, amikről a gyerek nem tehet és többnyire kezelni sem tud. Ez lehet helyzeti és életkori sajátosság is. Ilyenkor a gyereknek elfogadásra van szüksége, barátra, akinek mindent elmondhat. De gyakran szakember segítségére is szükség van, lelki vagy gyógyszeres kezelésre.
Ha a szülő támadólag lép fel, az hozhat pillanatnyi megoldást, de már középtávon súlyosabbá válhat a helyzet - mert a vagdosás oka nem szűnik meg ezáltal.
(A vagdosás által endorfin szabadul fel a szervezetben. Tehát stresszre, boldogsághiányra és egyéb lelki és fiziológiás zavarra szokott válasz lenni a fiatalok részéről.)
Hogyhogy nem "divat" a vagdosás?! Azt ne mondjátok, hogy amikor ti voltatok kamaszok, általános volt, hogy valaki vagdossa magát... én 28 vagyok, de még az én gyerekkoromban sem tudtuk, hogy na akkor most én jól összevagdosom magam és akkor minden megoldódik. Ez egy legújabb őrület, és aki először csinálta, annak kellett volna kicsit mélyebben húznia a pengét. Nem szoktam ilyeneket írni, mint amit itt leírtam, de viccek vagytok, komolyan.
A mai gyerekek neveléséből hiányzik az a bizonyos atyai pofon, ami megtanítja, hogy nem vagdosom és ezzel röhögtetem magam, hanem szépen tanulok és segítek a házimunkában.
Vagdossa magát... ízlelgetem a szót, de még mindig felháborít.
Nem tudom, itt ki hány éves, aki írja, hogy a mi időnkben... Én 38 vagyok, és nekem is vannak ilyen hegek. Persze felnőtt fejjel az ember szégyelli, de azt mondtam, legalább tudom, mire figyeljek az én gyermekeimnél. Most két kamaszt nevelek, akik társaságában vannak, akik vagdossák magukat. Nagyon sokszor beszélgetek velük erről. Itt a lényeg: beszélgetek. És ők is beszélgetnek velem erről. Ők nem csinálják, de érdekes hallgatni őket. Igen, a lelkileg sérültek csinálják. Mert megváltást várnak a problémájukra. Vagy megoldást. De egy 15-16 éves nem úgy gondolkodik, hogy mi lesz, ha 30 évesen olyan munkát szeretnék, aminél a hegek akadályoznak, hogy elérjem. A kamaszok a mának élnek, nem úgy, hogy felnőtt korukban mi lesz.
Pofon?! Ezt csak az írhatta, akinek nincs gyereke, vagy nincs vele problémája.. Márpedig egy kamasszal igenis van, ez nem csak nevelés kérdése, a hormonok is dolgoznak. Tudom, miről beszélek.
Egyébként nem vagyok prűd anyuka, a gyermekeim olyan korszakban vannak, hogy próbálgatják magukat, a vagdosást átbeszéljük, nem is csinálják, de a punk frizurájukat én csinálom.. Most lehet köpködni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!